Ενότητα :Σακιώτης Γιάννης

Τίτλος : Σακιώτης Γιάννης: σύντομο βιογραφικό

Διαβάστηκε: 2279 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Γιάννης Σακιώτης


Δρ πολιτικός επιστήμων, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε το 1965. Εργάζεται ως ερευνητής επί ζητημάτων περιβαλλοντικής πολιτικής και ως ειδικός αναλυτής και αρθρογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα του ελληνικού περιοδικού τύπου.

 

Συγγραφέας και επιμελητής συγγραμμάτων οικολογικής θεματικής (επιμελητής της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου WorldwatchΗ Κατάσταση του Κόσμου” που εκδίδεται από την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη κ.α.), βασικός συντελεστής έκδοσης της οικολογικής επιθεώρησης Οικοτοπία, επιστημονικός συνεργάτης του ΓΕΩτρόπιου της Ελευθεροτυπίας και από τον Οκτώβριο του 2005 συνδιευθυντής -μαζί με το Μελέτη Μελετόπουλο- της μηνιαίας επιθεώρησης πολιτικής ανάλυσης Η Νέα Πολιτική (εκδόσεις Παπαζήση). Επίσης, έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Ενεργό μέλος του οικολογικού κινήματος -από τα τέλη της δεκαετίας του 1980-, βασικός συντελεστής και συμπαραγωγός οικολογικών περιοδικών («Ο Δαίμων της Οικολογίας», «Νέα Οικολογία») και συνεργάτης επί οικολογικών θεμάτων των εφημερίδων Εποχή (1990 – 2004), Αυγή (1992 – 2005), Εξουσία (1997- 2000) και διάφορων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων του ελληνικού επαρχιακού τύπου (Άποψη Σύρου, Οφιούσα Τήνου, www.ecocrete.gr κ.α.). Επίσης, είναι βασικός συντελεστής του ιστοχώρου πολιτικής παρέμβασης «Προοδευτική Πολιτική».

 

Υπήρξε στέλεχος της «Ομοσπονδίας Οικολογικών και Εναλλακτικών Οργανώσεων (1990-1992) και συνεργάσθηκε με τα κόμματα της Αριστεράς προωθώντας την ιδέα της ιδεολογικής σύγκλισης Αριστεράς και Οικολογίας. Διαδοχικά συνεργάσθηκε με τον ΣΥΝ, συμμετέχοντας στην επιτροπή προγράμματος, την εκλογική επιτροπή και ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ το 1993, με το ΚΚΕ και το δημοτικό συνδυασμό «Συμπαράταξη για την Αθήνα» του Λέοντος Αυδή, ως μέλος της επιτροπής προγράμματος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων το 1998 και με το Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, από το 2001 μέχρι την αποχώρησή του από το κόμμα, το Νοέμβριο του 2005, εξαιτίας διαφωνίας για την απώλεια του οικολογικού προσανατολισμού του κόμματος. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ΣΥΝ υπήρξε συντονιστής της μονάδας οικολογικού προβληματισμού του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, υπεύθυνος του τμήματος Οικολογίας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και επιστημονικός σύμβουλος του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

 

Συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες προώθησης περιβαλλοντικών πολιτικών στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ως σύμβουλος και υποστηρικτής σε οικολογικές οργανώσεις και ως συμμέτοχος σε δημόσιες δράσεις διαλόγου και κινητοποιήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφορίας, της προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών.

 

 

 

Επιστροφή