Ενότητα :Τεύχος 69, Μάρτιος 2007

Τίτλος : Πράσινο ή τσιμέντο στον ιππόδρομο

Διαβάστηκε: 746 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΠΡΑΣΙΝΟ  Η  ΤΣΙΜΕΝΤΟ  ΣΤΟΝ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ ;

 

Σ’αυτό το ερώτημα συνοψίζεται τελικά ο προβληματισμός των κατοίκων της Καλλιθέας και των Τζιτζιφιών, μετά τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και τον Δήμαρχο Καλλιθέας  κ. Ασκούνη! Αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες καταχώρηση του Ιδρύματος Νιάρχου, σύμφωνα με την οποία γινόταν εξαγγελία μεγαλεπήβολων σχεδίων «αξιοποίησης» και εκμετάλλευσης του χώρου του Ιπποδρόμου, με τη δημιουργία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικής Βιβλιοθήκης και Πάρκου!

Εν τω μεταξύ ο δήμαρχος Καλλιθέας, από τον Οκτώβριο του 2006, μέχρι τον Ιανουάριο 2007 σιωπούσε, θέλοντας να αποκρύψει τις ενοχές του.. Είχε κατέβει άλλωστε στις δημοτικές εκλογές ως αγωνιστής για την σωτηρία του χώρου του Ιπποδρόμου και τη δημιουργία Πάρκου, για τους Καλλιθεάτες, που ζούν σε μια πυκνοδομημένη πόλη χωρίς ίχνος πράσινου.

Στις 22.1.2007 η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας ( που είχε ως υποψήφιο δήμαρχο τον Γ. Χελάκη, που κατέκτησε 12% των ψήφων ) επέμενε να συζητηθεί το θέμα του Ιπποδρόμου στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος το απέφυγε και το έφερε προς συζήτησιν στις 29 Ιανουαρίου, οπότε ζήτησε ενισχύσεις και προσκάλεσε στη συνεδρίαση.... τον γ.γ. Γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον πρόεδρο της Α.Ε. των Ολυμπιακών Ακινήτων, και τον γ.γ. της Αξιοποίησης της Ολυμπιακής Περιουσίας !

Ολοι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εκθείασαν την εξαιρετική συνεργασία με το Δήμαρχο Καλλιθέας και εμφάνισαν τα σχέδια του Ιδρύματος Νιάρχου ως μέγιστο επίτευγμα που θα είναι  εφάμιλλο του..Παρθενώνα ! (κατά ρητή έκφρασή τους..) Ο δήμαρχος εξήγησε γιατί έκρινε οτι έπρεπε να δεχτεί την προσφορά,.... Κάτι που έγινε κρυφά και συνομωτικά, χωρίς καμιά ενημέρωση και νομιμοποίηση από το αρμόδιο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας !

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ζήτησαν απο το δήμο Καλλιθέας να δεχτεί και να υπερψηφίσει, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ένα Μνημόνιο, που είχε ήδη υπογράψει, κρυφά, ο Δημαρχος και ο Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιάς. Το Μνημόνιο αυτό προβλέπει την «παραχώρηση» στο Δημο Καλλιθέας, στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, τμήμα της όλης έκτασης εμβαδού 28 περίπου στρεμμάτων (σε σύνολο 220 περίπου στρεμμάτων !), ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρίς κερκίδες, ένα ανοιχτό κολυμβητήριο 25χ50μ., ένα δημοτικό αναψυκτήριο και έναν παιδότοπο. Επίσης στο χώρο της «παραλίας» του φαληρικού όρμου, θα «παραχωρηθούν στο Δημο Καλλιθέας ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (που είναι ήδη κατασκευασμένο) και ένα κτίριο (απο αυτά που χτίστηκαν στο μέτωπο της θάλασσας ), εμβαδού 1500 τ.μ,. για δημοτική χρήση. Μετά την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Λυρικής σκηνής και της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης απο το Ιδρυμα Στ. Νιάρχου, « ο περιβάλλων χώρος του πάρκου που θα κατασκευαστεί θα τεθεί υπο την διαχείριση του Δημοσίου σε συνεργασία με τον Δήμο Καλλιθέας και θα είναι σε χρήση όλων των πολιτών».

Το Μνημόνιο συνεργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Καλλιθέας ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με ψήφους 28 υπερ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.) και 7 κατά ! Η υπερψήφιση του Μνημονίου αποτελούσε προϋπόθεση για την τελική συμφωνία του Δημοσίου με το Ιδρυμα Νιάρχου, για τη οποία επικρατεί πλήρης αοριστία και αβεβαιότητα. Οι πολίτες της Καλλιθέας ανησυχούν για τις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο χώρο. Είναι εντελώς άγνωστοι οι όροι λειτουργίας των εγκαταστάσεων, οι προϋποθέσεις, τα μεγέθη και.. οι παρασυνέπειες για την ήδη βεβαρυμένη περιοχή από τις εκατοντάδες αυτοκινήτων, τους χώρους στάθμευσης που θα χρειαστούν και την..  τελική μορφή που θα πάρει το πάρκο, που θα «περιβάλλει» τα τσιμεντένια μεγαθήρια..

Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας που αγωνίζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή ετοιμάζεται να αρχίσει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων της Καλλιθέας και συντονισμό της δράσης /αντίστασης με άλλες κινήσεις πολιτών του Φαληρικού μετώπου, που κινδυνεύει να μετατραπεί, με το σύνολο των εμπορευματικών παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη, σε Ελληνικό Λας Βέγκας ....

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 69, 3/07

   

 

Επιστροφή