Ενότητα :Τεύχος 53, Οκτώβριος 2005

Τίτλος : Πόπη Μπάκα, ΠΕΡΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ, Γιορτή και γενέθλια μαζί

Διαβάστηκε: 666 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΠΕΡΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ. Γιορτή και γενέθλια μαζί

 

            ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ

 

Τώρα, αν με ρωτήσετε τι ακριβώς γιορτάζω στις 4 Οκτωβρίου ως τετράποδο, μάλλον θα δυσκολευτώ να σας απαντήσω. Ωστόσο, θα μπορούσα να γιορτάζω τα πρώτα γενέθλια του χρονιάρικου πια Ευρωπαϊκού Κανονισμού 998, με τον οποίο καθιερώθηκε το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο των κατοικίδιων και ορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις μας μεταξύ των κρατών της γηραιάς και διευρυνθείσας ηπείρου, αλλά και των εισαγωγών από τρίτες χώρες.

 

            Όταν πριν πέντε χρόνια ξεκινούσε η συζήτηση για την καθιέρωση ενός τέτοιου κανονισμού, η Βρετανή ευρωβουλευτής Jill Evans είχε επισημάνει ότι οι διατάξεις του θα βοηθήσουν και στο να χτυπηθεί το trafficking (= λαθρεμπόριο, παράνομη διακίνηση) των κατοικίδιων. Πρόβλημα γνωστό από χρόνια στην Ε.Ε., που κατώρθωσε το 2003 να ψηφίσει τον κανονισμό και να τον θέσει σε πλήρη ισχύ από 1ης Οκτωβρίου 2004 (εξ ου και τα γενέθλια).

 

            Ένα χρόνο αργότερα, ένα αμυδρό φως αρχίζει να εμφανίζεται στο βάθος του τούνελ. Ένα μικρό φως, με τη μορφή μιας εγκυκλίου που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Γερμανικού Υπουργείου προστασίας καταναλωτή, τροφίμων και γεωργίας. Είναι η πρώτη φορά που οι Γερμανοί επισήμως αναγνωρίζουν ότι στο έδαφός τους «ανθίζει το παράνομο εμπόριο ζώων» και προσπαθούν να το θέσουν υπό έλεγχο, αφού οι σκύλοι που εισάγονται ως γερμανικοί «επιστρέφοντες» από αγαπημένους τόπους διακοπών (…) αρχίζουν να δημιουργούν και προβλήματα δημόσιας υγείας.

 

            Οι μυημένοι και έχοντες πάρει μυρωδιά τι συμβαίνει, θα βρουν πολύ ενδιαφέροντα σημεία, που θυμίζουν γνώριμες πρακτικές κάποιων γερμανών –και όχι μόνον- «σωτήρων» των αδέσποτων της χώρας μας, που ίσως σπεύσουν να μηνύσουν ή έστω να συκοφαντήσουν τον δικό τους υπουργό, όπως συνηθίζουν να κάνουν με όσους απαιτούν την εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας... Ιδού και η εγκύκλιος, που σας την παρουσιάζω, ως ελάχιστη συμμετοχή ενός δημοσιογάτου στη φετινή 4η Οκτωβρίου. Απολαύστε τη.

                                           Ένας μη συμπαθών τα πανηγύρια δημοσιογάτος

                                                    (για την αντιγραφή: Πόπη Μπάκα)

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ κ. Eckhard Uhlenberg της 22.8.05

 

Ανθίζει το παράνομο εμπόριο ζώων – από τον Ιανουάριο έχουν κατασχεθεί στο αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ 29 σκύλοι και 30 γάτες

 

Χάρη στην επέμβαση των Αρχών στο αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία έχουν κατασχεθεί 29 σκύλοι και 30 γάτες, που δεν είχαν εφοδιασθεί με τα απαιτούμενα έγγραφα για την μεταφορά τους. Επίσης έχουν κατασχεθεί ένας παπαγάλος και 18 περιστέρια. Δεν πρόκειται για ζώα που επιστρέφουν με ιδιώτες από διακοπές, αλλά για παράνομο εμπόριο ζώων, οργανωμένο σε μεγάλη κλίμακα. Εδώ και μερικούς μήνες, η Κτηνιατρική Υπηρεσία σε εθνικό επίπεδο έχει βρει τέτοιες περιπτώσεις (μεταφοράς), ιδιαίτερα σκύλων. Διάφορες οργανώσεις δίνουν αυτά τα ζώα σε φιλόζωους, σε τιμές που φτάνουν και τα 300 ευρώ. Αυτά τα ζώα δεν προέρχονται πάντα, όπως λένε, από καταφύγια του εξωτερικού, αλλά τα περισυλλέγουν οι ίδιοι μόνον για να τα εμπορευτούν. Για τον Γερμανό αγοραστή αυτά τα ζώα μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και κίνδυνο για την υγεία του, γιατί οι έμποροι δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των ζώων και δεν τα στειρώνουν. Αυτά τα ζώα δεν είναι κοινωνικοποιημένα και είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

 

Ο Υπουργός Eckhard Uhlenberg δηλώνει: «Ένας σκύλος που δεν έχει εμβολιασθεί μπορεί να είναι φορέας ασθενειών, ακόμη και λύσσας, που για τους ανθρώπους, σε ακραία περίπτωση, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τέτοιοι σκύλοι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα αν υιοθετηθούν από οικογένεια, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν έτσι, αφού δεν έχουν αυτό το προηγούμενο». Η εισαγωγή σκύλου απαιτεί διαβατήριο ζώου συντροφιάς που ισχύει για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις λευκά διαβατήρια διακινήθηκαν στο εξωτερικό, για να φαίνεται ότι τα ζώα προέρχονται από την Γερμανία και απλώς επιστρέφουν και δεν είχαν γίνει ούτε τα ενδεικνυόμενα εμβόλια.

 

«Μετά τα παραπάνω, ζητάμε από τους κατασκευαστές διαβατηρίων να τα πωλούν μόνον σε κτηνιατρικές κλινικές. Να μην πωλούνται σε τρίτους. Στην συνέχεια θα πρέπει να δηλωθεί η διεύθυνση που εστάλησαν τα διαβατήρια. Χάρη στην αύξουσα αρίθμηση που έχει το διαβατήριο, θα γνωρίζουμε αμέσως ποιος τα έχει προμηθευτεί» λέει ο Υπουργός Uhlenberg.

 

Όποιος παίρνει σκύλο από το εξωτερικό μη εμβολιασμένο όπως προβλέπεται, όχι μόνον διακινδυνεύει την υγεία του, αλλά θα έχει και οικονομικά προβλήματα. Αυτά τα ζώα θα μπαίνουν σε καραντίνα, με έξοδα του νέου ιδιοκτήτη, μέχρι να περάσει το απαιτούμενο διάστημα και να ελεγχθούν, αν είναι απαλλαγμένα από μεταδοτικές ασθένειες. Αυτή η διαδικασία δεν έχει μόνον οικονομικό κόστος, αλλά προκαλεί και ταλαιπωρία στο ζώο, πέρα από αυτή του ταξιδιού προς την Γερμανία.

 

Ο Υπουργός συνεχίζει: «Όποιος αποφασίζει να πάρει ένα ζώο, είναι καλύτερα να απευθυνθεί σε καταφύγια του τόπου που αυτό ζει. Υπάρχουν σκύλοι και γάτες που περιμένουν να υιοθετηθούν. Αυτά τα τετράποδα που είναι εμβολιασμένα, έχουν ήδη στειρωθεί και κάποιος που δεν ξαναείχε σκύλο, μπορεί να υπολογίζει και στην βοήθεια των εκπαιδευτών ζώων».

 

Για όποιον επιθυμεί, περίπτωση σπάνια, να φέρει ένα σκύλο από τις διακοπές του, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί για όλα όσα αφορούν την εισαγωγή του. Για παράδειγμα, ένα ζώο από την Τουρκία και άλλες αγαπημένες χώρες διακοπών, θα μπορεί να μεταφερθεί στην Γερμανία μόνον μετά τρείς μήνες από τον αντιλυσσικό εμβολιασμό του και να του έχει γίνει πρόσφατος αιματολογικός έλεγχος σε αναγνωρισμένο εργαστήριο της Ε.Ε. Το Υπουργείο για την προστασία του Καταναλωτή έχει προβλέψει αυτή την πληροφόρηση, που δημοσιεύεται στη σελίδα www.verbraucherministerium.de

 http://www.munlv.nrw.de/sites/presse/pressemitteilungen/ue050822.htm

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 53, 10/05

 

Επιστροφή