Ενότητα :Τεύχος 70, Απρίλιος 2007

Τίτλος : Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Υδάτινοι Πόροι και λειψυδρία

Διαβάστηκε: 734 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Υδατικοί πόροι και λειψυδρία

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Με αφορμή τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διατυπώνει τις θέσεις της για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας:

 

Εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, αποτέλεσμα της μεγάλης κλιματικής αλλαγής που συντελείται σε ολόκληρο τον πλανήτη, το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών αποθεμάτων της χώρας έρχεται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.

 

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. κ. Γιώργου Σουφλιά αλλά και του πακέτου μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης λειψυδρίας, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς θέλει να υπογραμμίσει τα ακόλουθα.

 

Το γεγονός ότι περισσότερο από το 80% των υδάτων της χώρας καταναλώνεται στη γεωργία δημιουργεί άμεση και επιτακτική ανάγκη να ενσωματωθεί στην αγροτική πολιτική η ορθολογική διαχείριση των υδάτων και να εφαρμοσθεί η αρχή της ανάκτησης κόστους των υδάτων άρδευσης, όπως επιτάσσει η Οδηγία. Η εξαγγελία του ΥΠΕΧΩΔΕ να θέσει υδρομετρητές στους αγρότες, εφαρμόζοντας έστω και καθυστερημένα την Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ, είναι θετική αλλά το χρονοδιάγραμμα (τέλος 2009) είναι απελπιστικά αργό.

 

Επιπρόσθετα, το μέτρο αυτό έστω και αν εφαρμοστεί από το τέλος του 2009 και μετά, αναμένεται να έχει φτωχά αποτελέσματα καθώς αφορά αποκλειστικά σημεία άντλησης ήδη ελεγχόμενα από τους κρατικούς φορείς και όχι τις ανεξέλεγκτες και παράνομες γεωτρήσεις.

 

Για τα νησιά, τα οποία αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά την υδροδότηση τους, η διαδικασία δημιουργίας μονάδων αφαλάτωσης είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρονται στη δημιουργία μονάδων βιολογικών καθαρισμών στη νησιωτική αλλά και ηπειρωτική χώρα, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση των αποθεματικών του νερού αλλά πολύ περισσότερο –εάν είναι ορθά μελετημένες και κατασκευασμένες- να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.

 

Μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα αντίστοιχο μέτρο για την διαχείριση των 680.000 κυβικών που καταλήγουν κάθε μέρα από την Ψυτάλλεια στον Πειραϊκό κόλπο δημιουργώντας συνθήκες ευτροφισμού, καταστροφή δηλαδή της θαλάσσιας πανίδας, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιείται π.χ. για την άρδευση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της Αττικής.

 

Στις 22 Μαρτίου γιορτάστηκε για άλλη μια χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για την κάλυψη γεωργικών, οικιακών, τουριστικών και βιομηχανικών αναγκών, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση των υδατικών αποθεμάτων, δημιουργεί σοβαρότατες πιέσεις για άμεσα υλοποιήσιμες και ολοκληρωμένες μορφές διαχειρίσεις των υδατικών πόρων και όχι για έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου που στερούν ολόκληρες περιοχές της χώρας από έναν πολύτιμο πόρο καθώς επίσης και ολόκληρη την χώρα από πρόσθετες δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς πιστεύει ότι θα πρέπει όλα τα αρμόδια όργανα της διοίκησης καθώς επίσης και οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την άμεση και πλήρη εφαρμογή της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ με κύριο στόχο την βελτίωση της προστασίας των υδάτων.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 70, 4/07

 

 

 

 

Επιστροφή