Ενότητα :Τεύχος 70, Απρίλιος 2007

Τίτλος : EDITORIAL: Σύνοδος Κορυφής

Διαβάστηκε: 682 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

EDITORIAL

 

Στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβαν τις σημαντικότερες αποφάσεις για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών στην ιστορία από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Παράλληλα, η προσπάθεια της γαλλικής κυβέρνησης για σύνδεση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας έπεσε στο κενό. Πιο συγκεκριμένα οι κύριες αποφάσεις που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν οι εξής:

 

Μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν την υποχρέωση να μειώσουν συνολικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30%. Η μείωση αυτή είναι δεσμευτική σε ποσοστό 20%.

 

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παράγει το 20% της πρωτογενούς ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020. Ο στόχος αυτός είναι επίσης δεσμευτικός. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ορίσει σαφείς, δεσμευτικούς, ειδικότερους στόχους για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και την ψύξη / θέρμανση.

 

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως κατώτατο στόχο για τα βιοκαύσιμα, ποσοστό 10% στις μεταφορές έως το 2020, με την προϋπόθεση ότι η ανάπτυξη των βιοκαυσίμων θα γίνει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 70, 4/07

 

Επιστροφή