Ενότητα :Τεύχος 52, Σεπτέμβριος 2005

Τίτλος : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: ΑΠΟΨΕΙΣ. Κατασκευή γηπέδου γκόλφ σε χώρο της Ι. Μ. Δημητριάδος

Διαβάστηκε: 669 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Κατασκευή γηπέδου γκόλφ σε χώρο της Ι. Μ. Δημητριάδος

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

Mετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την πρόθεση της Ι.Μ. Δημητριάδος να μισθώσει ή μεταβιβάσει σε επιχειρηματίες ιδιοκτησία της στην περιοχή Νηες, προκειμένου να κατασκευαστεί γήπεδο γκολφ, πέρα από ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, η “Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας” έχει να παρατηρήσει τα εξής:

Ένα γήπεδο γκολφ που θα εκτείνεται σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα αποτελούμενο κυρίως από γκαζόν, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ήπια παρέμβαση στο περιβάλλον, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν. Η κατασκευή και λειτουργία ενός γηπέδου γκολφ θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, που δεν πρέπεί να αγνοηθούν, για την περιοχή και τους κατοίκους της.

Ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει ετησίως ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού σε συνθήκες μεσογειακού κλίματος, δηλαδή περίπου όσο χρειάζονται 20.000 άνθρωποι για να ζήσουν! Όπως είναι γνωστό οι διαθέσιμου υδατικοί πόροι δεν επαρκούν και η μελλοντική σπατάλη μιας τόσο μεγάλης ποσότητας νερού, που θα στερήσει την περιοχή από άλλες χρήσεις, (πόσιμο νερό, γεωργική χρήση) είναι τουλάχιστον προκλητική. Μεγάλος επίσης είναι ο κίνδυνος από τη ρύπανση των υδροφόρων στρωμάτων από την εφαρμογή λιπασμάτων και αγροχημικών στο έδαφος του γηπέδου προκειμένου να καλλιεργηθεί και να συντηρηθεί το γκαζόν. Σύμφωνα με το Worldwatch Institute, στα γήπεδα γκολφ χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο 18 pounds/acre/έτος εντομοκτόνων σε σύγκριση με 2.7 pounds/acre/έτος που χρησιμοποιούνται στη γεωργία.

Επίσης κατά τη φάση κατασκευής αλλά και κατά τη λειτουργία του γηπέδου το τοπικό οικοσύστημα θα διαταραχθεί ποικιλοτρόπως. Η βιοποικιλότητα θα επηρεαστεί άμεσα (από τις επεμβάσεις κατασκευής) είτε έμμεσα (από χρήση μεταλλαγμένων υβριδίων γκαζόν και αγροχημικών) και δεν πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται και η βιοσυσσώρευση τοξικών ουσιών στα φυτά και στα ζώα της περιοχής. Τέλος η καταστροφή της γης που θα δεσμευτεί για την κατασκευή του γηπέδου, είναι δεδομένη. Μετά την κατασκευή του γηπέδου ποτέ δεν θα μπορέσει να αξιοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο, πολύ περισσότερο να επιστρέψει στη φυσική της κατάσταση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού είναι αποθαρρυντικά με χαρακτηριστικότερο αυτό της χώρας -τουριστικό πρότυπο- Ισπανίας, όπου τα γήπεδα γκολφ “ξηλώνονται”.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία υπέβαλλε τις παρατηρήσεις της στην Ι. Μ. Δημητριάδος, ωστόσο θα περιμένει και την έκδοση των απαραίτητων υδρολογικών μελετών και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να διατυπώσει συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα τις απόψεις της στους αρμόδιους φορείς και να ενεργήσει ώστε να αποτραπεί η βλαπτική αυτή επέμβαση στο περιβάλλον.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Γιάννης Γερόπουλος - Κώστας Βολιώτης

Πληροφορίες: Νίκος Μόσχος 6945-667834

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 52, 9/05

 

 

Επιστροφή