Ενότητα :Τεύχος 52, Σεπτέμβριος 2005

Τίτλος : Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, ΑΠΟΨΕΙΣ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ή προαποφασισθείσας καρατόμησης

Διαβάστηκε: 1017 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ή προαποφασισθείσας καρατόμησης

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ

 

Από τον προηγούμενο Απρίλιο που έγινε η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου και του Μιχάλη Παπαγιαννάκη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, είχε γίνει σαφές εκ μέρους του Υπουργού ότι υπάρχει πρόβλημα με την Eιδική Yπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) αλλά και την υπεύθυνη κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη η οποία όπως φαίνεται και από τις μετέπειτα ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ «ήταν στη μπούκα του κανονιού». Γεγονός πάντως είναι ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ποτέ δεν είδε με καλό μάτι τον θεσμό της ΕΥΕΠ, μια υπηρεσία που ίδρυσε και ενεργοποίησε η προκάτοχός του Βάσω Παπανδρέου λίγους μήνες πριν τις εκλογές και δεν «ελέγχονταν» από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Είναι μια αυτόνομη αρχή που προσπαθεί να ελέγχει την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και να παρεμβαίνει όπου υπάρχει αυθαιρεσία.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η ΕΥΕΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στους στόχους και στα καθήκοντά της λόγω ελλείψεως προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού. Σε αντίθεση με ότι προβλέπει ο ιδρυτικός της νόμος, η ΕΥΕΠ έχει στελεχωθεί μόνο με 32 από τους 78 προβλεπόμενους υπαλλήλους οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 12.500 έργα και δραστηριότητες σ’ όλη την Ελλάδα. Η Γενική Επιθεώρηση και ο Τομέας Νότιας Ελλάδας έχουν στελεχωθεί μόνο κατά 40%, ενώ ο τομέας Βόρειας Ελλάδας λειτουργεί με προσωπικό μόνο 4 άτομα -και χωρίς προϊστάμενο για μεγάλο διάστημα-, με αποτέλεσμα να μη διενεργούν όλες τις επιθεωρήσεις και να μην καλύπτονται πλήρως οι υποθέσεις της περιοχής. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι η υπηρεσία δεν εξαντλούσε όλες τις δυνατότητες ελέγχου, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς όπως στη Βόρεια Ελλάδα και φυσικά κάποιους εξυπηρετούσε αυτή η ομιχλώδης κατάσταση. Έχοντας υπόψη του αυτά τα δεδομένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Ευρωβουλή στις 21/3/2005 θέτοντας και ερωτήματα αναφορικά με απορρόφηση σχετικών κονδυλίων.

Απαντώντας ο αρμόδιος επίτροπος κ. Δήμας σχετικά με την χρηματοδότηση αναφέρει συγκεκριμένα ότι από τα 20 εκ. ευρώ που προβλέπεται για το εν λόγω μέτρο έχει απορροφήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ τα 7,5 εκ. ευρώ και μένουν στα αζήτητα τα 12,5 εκ. ευρώ τη στιγμή που η ΕΥΕΠ όπως αναφέραμε και παραπάνω έχει ελλιπή στελέχωση και οι υπάρχοντες υπάλληλοι καλούνται να ελέγξουν χιλιάδες έργα και δραστηριότητες σ’ όλη τη χώρα. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το 2006 λήγει το επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση (όπως αναφέρει δελτίο τύπου του ΣΥΝ στις 26/5/05) η οποία έχει να κάνει με εξοπλισμό, όργανα, βάση δεδομένων κ.λ.π  δεν προωθήθηκε τίποτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά το γεγονός ότι έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες από την ΕΥΕΠ. Και καταλήγει το δελτίο τύπου με σχετική δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ ότι «…προεκλογικά η κυβέρνηση της Ν.Δ υποσχέθηκε τη διοικητική αναβάθμιση στελέχωση και ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών με αρμοδιότητα το περιβάλλον και εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών και τεχνικών μέσων. Ένα χρόνο μετά την ανάδειξή της σε κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ αδιαφορεί για την ενίσχυση των μηχανισμών του περιβαλλοντικού ελέγχου ενώ οι σχετικοί πόροι από την ΕΕ παραμένουν αναξιοποίητοι». Είχε φανεί λοιπόν από τότε ότι υπήρχε πρόβλημα και με την Ε.Ε, κάτι που είχε ενοχλήσει ιδιαιτέρα το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως και το γεγονός ότι ο ΣΥΝ με τις συνεχείς παρεμβάσεις του σε επίπεδο βουλής και ευρωβουλής αμφισβητούσε τις κινήσεις και τις πρακτικές του κ. Σουφλιά.

Είχαν προηγηθεί οι επιστολές των περιβαλλοντικών οργανώσεων στον Πρωθυπουργό στις 15 Μαρτίου 2005, η συνέντευξη τύπου των 8 περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες κατακεραυνώνανε τον κ. Σουφλιά και την κυβέρνηση κάνοντας απολογισμό για τον ένα χρόνο λειτουργίας και τις προεκλογικές δεσμεύσεις για το περιβάλλον, η συνέντευξη τύπου του WWF για την περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα και μια σειρά από άλλες ενέργειες. Το ερώτημα έμπαινε επιτακτικά: «Πότε θα “δεήσει” να ασχοληθεί ο Υπουργός με το φυσικό περιβάλλον;» Και ο κ. Υπουργός  αποφάσισε να ασχοληθεί και με “γενναιότητα” προχώρησε στην καρατόμηση της γενικής επιθεωρήτριας περιβάλλοντος κ. Καραβασίλη, κλιμακώνοντας έτσι τις αντιπεριβαλλοντικές επιδόσεις της Ν.Δ. αλλά και σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Συνασπισμό. Ας τα βρει όμως πρώτα με τον υφυπουργό του τον κ. Καλογιάννη αλλά και με τον Επίτροπο τον κ. Δήμα και να αφήσει τις φτηνές δικαιολογίες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι, τόσο το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, όσο και όσοι από τους φορείς έκαναν ανακοινώσεις, αναφέρουν ξεκάθαρα ότι ο λόγος της αντικατάστασης ήταν ότι η υπηρεσία αυτή έκανε σωστά τη δουλειά της και έκανε τη ζωή δύσκολη σε αυτούς οι οποίοι παρανομούν και ασυδοτούν εις βάρος του περιβάλλοντος. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, τη νύφη την πλήρωσε η υπεύθυνη της ΕΥΕΠ για όλα αυτά που συμβαίνουν στις αυθαίρετες εγκαταστάσεις στο Grand Resort στο Λαγονήσι και στις παραθεριστικές κατοικίες στο Λαύριο.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα (αυτό φάνηκε κι από τη συγκεκριμένη ενέργεια) το “ενδιαφέρον” του για το περιβάλλον. Αυτό φαίνεται από τα 27 πάρκα που δεν λειτουργούν, από τις 270 πιο σημαντικές φυσικές περιοχές της χώρας που δεν προστατεύονται και από τις καταδικαστικές αποφάσεις της Ε.Ε.  

“Υποκλινόμαστε” λοιπόν, όλοι αυτοί που επί δεκαετίες αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον, στο υπουργείο που καθημερινά “μάχεται” για τη σωτηρία του.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 52, 9/05

 

 

Επιστροφή