Ενότητα :Τεύχος 71, Μάιος 2007

Τίτλος : Φάκελος ΕΛΑΙΩΝΑΣ. Από τα Πρακτικά της 4ης Συνεδρίασης του Νομ. Συμβουλίου Αθήνας

Διαβάστηκε: 627 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

Από τα πρακτικά της ανοικτής 4ης Συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου αντιγράφουμε το απόσπασμα από την ομιλία του Νομάρχη της Αθήνας κ.Σγουρού, 15 Μαρτίου 2005:

 

Η περιοχή του Ελαιώνα

 

Η περιοχή έχει έκταση 9000 περίπου στρεμμάτων στους δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ταύρου και Ρέντη, με Προεδρικά Διατάγματα αναθεωρημένου Ρυμοτομικού Σχεδίου του 1995 και του 1996 που προβλέπουν: δημιουργία ελεύθερων χώρων, πρασίνου και αναψυχής στο 30% της έκτασης, στην 1η δεκαετία εφαρμογής και 35% στη δεύτερη δεκαετία, οργάνωση των μη οχλουσών βιομηχανικών δραστηριοτήτων και απομάκρυνση των οχλουσών καθώς και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ σταμάτησε τις πράξεις εφαρμογής, που συνεχίζουν με βραδείς ρυθμούς οι δήμοι και κάποιοι ιδιώτες.

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Δ/τος αποβαίνει σε βάρος της υλοποίησης του θεσμοθετημένου πρασίνου που προβλεπόταν μέσα σε 20 χρόνια να φτάσει στα 3.000 στρέμματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για τον Ελαιώνα:

A.                             Να προβούμε σε διαβήματα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για την απεμπλοκή των πράξεων εφαρμογής και επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του πρασίνου.

B.                             Να ζητήσουμε τη συμμετοχή μας και μάλιστα το συντονιστικό μας ρόλο, στον φορέα διαχείρισης, όπου συμμετέχουν οι δήμοι, έχει όμως και αυτός προβλήματα λειτουργίας.

 

Σχόλιο: Δύο χρόνια μετά την συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και την παραπάνω τοποθέτηση του κ.Σγουρού δεν έχουμε υπ΄ όψιν μας κάποια πρωτοβουλία ή ενέργεια από την Νομαρχία της Αθήνας που να αφορά τον Ελαιώνα.

Από το Ιστορικό Λεύκωμα του Κώστα Φωτεινάκη,

«Χαϊδάρι – Τόπος και Ιστορία»

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 71, 5/07

 

Επιστροφή