Ενότητα :Τεύχος 71, Μάιος 2007

Τίτλος : Θέματα: Συνάντηση των κινημάτων της πόλης

Διαβάστηκε: 630 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Συνάντηση των Κινημάτων της Πόλης

Κυριακή 13 Μάη ‘07

 

 

Πρόσκληση για συμμετοχή

 

Προς όλες τις συλλογικότητες της Αττικής

Κινήσεις πολιτών, επιτροπές, συλλόγους, ομάδες, έντυπα, δημοτικές κινήσεις, ενεργούς πολίτες ΠΟΥ ευαισθητοποιούνται  στα θέματα ποιότητας ζωής, τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο, το δικαίωμα στην άθληση, την ψυχαγωγία, την κατοικία, την υγεία...

 

Αγαπητοί φίλοι,

Συλλογικότητες, μέλη συλλογικοτήτων και ενεργοί πολίτες συγκεντρωθήκαμε σε συνέλευση με αφορμή τη γνωστή υπόθεση της επίθεσης, σύλληψης και παραπομπής σε δίκη κατοίκων που δενδροφύτευαν το πεδίο του Αρεως.

Σε αυτή τη Συνέλευση κάναμε τις παρακάτω διαπιστώσεις:

1. Η στάση των Αρχών απέναντι στα κινήματα πολιτών έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει προς το χειρότερο. Οι πολίτες που υπερασπίζονται δημόσια περιουσία, δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες ζωής αντιμετωπίζονται σε όλα τα επίπεδα ως εχθροί και συχνά γίνονται θύματα καταστολής και διώξεων.

2. Στην Αττική δραστηριοποιούνται πολλές συλλογικότητες στον τομέα της προάσπισης των ελεύθερων χώρων, του πράσινου, των δικαιωμάτων κλπ. Αλλες είναι πολυπληθείς καλά οργανωμένες με γνωστή δράση και άλλες μικρότερες με μικρότερη εμβέλεια που οι δραστηριότητές τους παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Το ίδιο και τα προβλήματα τα οποία αναδεικνύουν.

3. Υπάρχει ανάγκη από όλες σχεδόν τις δρώσες συλλογικότητες να αναδείξουν στο ευρύ κοινό τα προβλήματα και τις δράσεις τους και να θέσουν σε δημόσια κριτική και διάλογο το έργο τους. Είναι σπάνια η δυνατότητα στο πλατύ κοινό (και στα ΜΜΕ) να έρθουν σε άμεση επαφή και συγχρόνως με όλες τις δρώσες συλλογικότητες της περιοχής, παρ’ όλο που υπάρχουν πολλοί ευαισθητοποιημένοι και ενδιαφερόμενοι γι αυτό πολίτες. Πολλά κινήματα πολιτών δεν τυχαίνουν δημοσιότητας, αλλά κάνουν γνωστές τις δράσεις τους μόνο τοπικά, με δικά τους αποκλειστικά μέσα, καθώς δεν διαθέτουν επαρκή τεχνικά και οικονομικά μέσα.

4. Σε ολόκληρο τον κόσμο τα κινήματα πόλης που δρουν σε κοντινές περιοχές συντονίζουν τη δράσης τους, βρίσκονται σε στενή επαφή μεταξύ τους, συνδιοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, χάπενινγκ, συναντήσεις, φεστιβάλ κλπ. Θεωρήσαμε ότι παρόμοιες ενέργειες –που κρίνουμε άκρως θετικές- είμαστε έτοιμοι και πρέπει να προωθήσουμε και στον Νομό Αττικής, καθώς οι ευκαιρίες συνάντησης – συντονισμού υπολείπονται των αναγκών και των δυνατοτήτων μας.

 

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια κοινή εκδήλωση των συλλογικοτήτων της Αττικής.

Μια τέτοια συνάντηση θα δώσει στα μέλη τους και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες τη δυνατότητα ανταλλαγής γνωμών και κριτικής. Θα «δοκιμάσει» τις τεχνικές αλληλοβοήθειας που θα χρειαστούν σε μελλοντικές συνδιοργανώσεις. Θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε όλοι τα προβλήματα οργάνωσης και την αποτελεσματικότητα των πρακτικών που αναπτύσσουν οι λοιπές συλλογικότητες.

Αυτή η κοινή εκδήλωση κινημάτων και άλλων συλλογικοτήτων θα τύχει δημοσιότητας και προβολής από τα ΜΜΕ (στα μέτρα του εφικτού) χωρίς να έχει συμβεί κάτι έκτακτο και «ενδιαφέροντος ΜΜΕ θέμα», καθώς από μόνη της θα αποτελέσει «γεγονός».

- Η εκδήλωση αποφασίσαμε να φέρει το όνομα: «Συνάντηση των Κινημάτων της Πόλης».

- Θα έχει διάρκεια μια μέρα. Θεωρήσαμε καλύτερη ημερομηνία την  Κυριακή 13 Μάη. Από τις 10 π.μ μέχρι το βράδυ.

- Σαν χώρο πραγματοποίησής της επιλέξαμε την «Δημοτική Αγορά Κύψέλης» (Φωκίωνος Νέγρη 42 - Αθήνα). Ο χώρος επελέγη τόσο για αυτά που σηματοδοτεί, καθώς έχει καταληφθεί από τους κατοίκους και λειτουργεί σαν αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, όσο και για τεχνικούς λόγους όπως γιατί είναι εύκολα προσβάσιμος, βρίσκεται σε πολυσύχναστη περιοχή κατοικίας και αναψυχής, διαθέτει απαραίτητες υποδομές νερού – ηλεκτρικού και είναι στεγασμένος.

- Στην κάθε συλλογικότητα θα διατεθεί ιδιαίτερος εκθεσιακός χώρος όπου θα μπορεί να εγκατασταθεί με ταμπλό, τραπεζάκια, άλλα μέσα προβολής κλπ. Η έκθεση θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το τέλος της εκδήλωσης και καθώς ο χώρος είναι ασφαλής μπορεί να προετοιμαστεί και από την προηγούμενη.

- Τις πρωινές ώρες εξετάζουμε το ενδεχόμενο να γίνουν παράλληλα μερικές θεματικές συζητήσεις (workshops).

- Το απόγευμα θα γίνει μια μεγάλη συνέλευση «των Κινημάτων» με ανοιχτή συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτών που ευαισθητοποιούνται στα θέματα που θίξαμε στην αρχή.

- Επί τόπου θα εξετάσουμε τα θέματα που θα συζητηθούν. Μέσα σε αυτά όμως πρέπει να περιλαμβάνεται

α) Η διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης με την ευκαιρία της «Ημέρας Περιβάλλοντος» που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου. Εξετάζεται η συλλογικά οργανωμένη εκδήλωσή μας να γίνει την Κυριακή 3/6. Εξετάζεται επίσης η μορφή της και η πιθανότητα δράσεων ακτιβισμού.

β) Ο συντονισμός σε δράσεις, η αλληλοβοήθεια και η αλληλεγγύη των κινημάτων μεταξύ τους. Σκοπός μας είναι να προκύψει μια μόνιμη επαφή μεταξύ των κινημάτων πολιτών ολόκληρης της Αττικής.

Πάντως όλα παραμένουν ανοιχτά προς συζήτηση στη Συνέλευση των Κινήσεων στις 13/5.

 

- Η προπαγάνδιση της «Συνάντησης των Κινημάτων της Πόλης» θα γίνει τόσο από την οργανωτική επιτροπή όσο και από την κάθε συλλογικότητα, χωριστά στο χώρο της και στους κατοίκους που διατηρεί επαφή.

 

Για την προετοιμασία της συστήθηκε «οργανωτική επιτροπή» που στελεχώθηκε εθελοντικά και συνεδρίασε δυο φορές μέχρι σήμερα. Η σύνθεσή της παραμένει ανοιχτή και είναι επιθυμητή η συμπλήρωσή της και με άλλα ενδιαφερόμενα άτομα – κινήσεις.

Μέχρι τώρα στην Οργανωτική συμμετέχουν 22 πρόσωπα / φορείς, ενώ για συμμετοχή στη «Συνάντηση των Κινημάτων» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές συλλογικότητες.

Αν η συλλογικότητά σας επιθυμεί τη συμμετοχή στη «Συνάντηση των Κινημάτων της Πόλης»  παρακαλούμε επικοινωνήστε εγκαίρως μαζί μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε παραπάνω διευκρίνηση.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

 

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

 

210-3453877, 6974814208   e-mail: [email protected]   

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 71, 5/07

 

 

 

Επιστροφή