Ενότητα :Τεύχος 71, Μάιος 2007

Τίτλος : GREENPEACE. ΘΕΜΑΤΑ. Το 90% των Ελλήνων λέει "Ναι" στην καθαρή ενέργεια

Διαβάστηκε: 804 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΤΟ 90% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΕΕΙ ‘ΝΑΙ’ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!

 

 

GREENPEACE

 

Η Greenpeace και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ζητούν τολμηρότερο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσio

 

Το 95% των Ελλήνων ανησυχεί για τις κλιματικές αλλαγές, το 85% έχει επίγνωση των αρνητικών επιπτώσεων στις κλιματικές αλλαγές από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα, ενώ το 90% υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου(1). Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων απαιτούνται φιλόδοξες κινήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση με πιο σημαντική από όλες την εφαρμογή ενός τολμηρού Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ). Για το λόγο αυτό η Greenpeace και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) δημοσίευσαν σήμερα κοινό κείμενο αρχών που αποσκοπεί στη βελτίωση του ΕΧΠ με αποκλειστικό γνώμονα την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

 

 «Η Ελληνική κοινωνία αποδεικνύεται ώριμη και διατεθειμένη να ξεπεράσει αγκυλώσεις του παρελθόντος που κράτησαν τις ΑΠΕ στο περιθώριο. Είναι καιρός, η κυβέρνηση να εγγυηθεί τα απαραίτητα βήματα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας», τόνισε ο Γιάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ.

 

«Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Η προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την προστασία του πλανήτη και των οικοσυστημάτων από την απειλή των κλιματικών αλλαγών» δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace.

 

Για το λόγο αυτό και με αφορμή την υποβολή του ΕΧΠ σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Greenpeace και η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσιεύουν κοινό κείμενο αρχών(2) σχετικά με το ΕΧΠ και το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς. Βασικά σημεία του κειμένου είναι τα εξής:

·          Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα πρέπει να αποτελεί τον απώτερο στόχο του ΕΧΠ, το πνεύμα του οποίου θα πρέπει να διέπεται από αυτήν την αρχή.

·          Η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ θα πρέπει να θεωρείται περιβαλλοντικό έργο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

·          Το ΕΧΠ οφείλει να είναι σαφές, απλό και να θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξη όλων των στόχων που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

·          Το ΕΧΠ οφείλει να ορίσει σαφή κριτήρια ώστε να αποφευχθούν «κατά περίπτωση» αποφάσεις οι οποίες οδηγούν σε ασαφείς διαπραγματεύσεις, καθυστερήσεις και ανοίγουν το δρόμο για αδιαφανείς πρακτικές και κρούσματα διαφθοράς.

 

Σε κάθε περίπτωση η Greenpeace και η ΕΛΕΤΑΕΝ χαιρετίζουν την πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το ΕΧΠ και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι η δημοσίευση του κειμένου αυτού θα αποτελέσει την αφορμή για μία γόνιμη και δημιουργική διαδικασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πολιτικών και κοινωνικών φορέων με στόχο το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής κλιματικής και ενεργειακής στρατηγικής.

 

Η Greenpeace και η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητούν:

·          Από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να αναδιατυπώσει το ΕΧΠ ώστε να εγγυάται την άμεση και μέγιστη αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού της χώρας.

·          Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη ΑΠΕ σε γεωργική γη.

·          Από όλους τους φορείς (όπως Περιφέρειες, ΟΤΑ, οργανώσεις κλπ) να ενισχύσουν την άμεση διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Greenpeace:    Δημήτρης Ιμπραήμ, 6979 443 305, 210 38 06 374 & 375

ΕΛΕΤΑΕΝ:             Γιάννης Τσιπουρίδης, 6972 338 150

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 71, 5/07

 

 

Επιστροφή