Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : Εκδήλωση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, Παρασκευή 25 Μαΐου ώρα 20:30

Διαβάστηκε: 807 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εκδήλωση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

 

Ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα

Παρασκευή 25 Μαΐου ώρα 20:30

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Nosotros Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Θα μιλήσουν:

Βαγγέλης Πισίας, καθηγητής Υδρολογίας ΤΕΙ

Αλέξης Κουτσούρης, επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Νίκος Ιωάννου, Συνέλευση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

 

Διοργάνωση: Αντιεξουσιαστική Κίνηση - www.resistance2003.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942476998

 

 

Η ιδέα της εκτροπής του Αχελώου συνελήφθη την δεκαετία του ’50, την εποχή των «μεγάλων έργων». Έγινε προμετωπίδα της πολιτικής των κομμάτων επί δεκαετίες και το θαύμα εξ ουρανού που θα έσωζε τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλίας. Την δεκαετία του ’80 ενώ ο κόσμος άλλαζε αντίληψη πάνω σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας ξεκίνησε το έργο για να το σταματήσει αργότερα σε μια πιο ευρωπαϊκή έκφανση της.

Μετά από πολλές παλινωδίες και δικαστικές μάχες η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει το έργο με το ανεδαφικό επιχείρημα πως το νερό έτσι κι αλλιώς χύνεται στη θάλασσα.

 

Η ανορθολογική διαχείριση της χρήσης του νερού μέχρι τώρα από το κράτος και τις εταιρείες έχει δημιουργήσει μια κατάσταση απειλής από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

 

Είναι σημαντικό σήμερα το ερώτημα: ποιος διαχειρίζεται το νερό;

Αφού κατέστρεψαν με τη πολιτική τους τον υδροφόρο ορίζοντα της Θεσσαλίας θα εκτρέψουν τον Αχελώο μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να καταστρέφουν με τις υδροβόρες και νιτροβόρες καλλιέργειες, ότι έχει απομείνει.

 Η ΔΕΗ επέκτεινε την κρατική εξουσία στα νερά της γης. Με τρία φράγματα στο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας οικειοποιείται τα νερά του. Καθορίζει σε απόλυτο βαθμό το ρου του ποταμού με αποτέλεσμα την τεράστια καταστροφή των παρόχθιων οικοσυστημάτων αλλά και των εκβολών του. Πουλά το νερό, για την ύδρευση κοινοτήτων και πόλεων, με ποσό σήμερα συμβολικό, αλλά αγνώστου ύψους σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της.

Η Nestle μετά την συνεχόμενη υπεράντληση των πηγών Κορπής θέλει να βάλει χέρι και σε άλλες πηγές (ή αγοράζοντας εταιρείες που ήδη τις εκμεταλλεύονται) αναζητώντας την κυριαρχία στο νερό.

Ο πόλεμος του νερού έχει ήδη αρχίσει. Η εκτροπή του Αχελώου δεν είναι παρά μέρος αυτού του πολέμου. Από τη μια μεριά είναι το κράτος και οι εταιρείες και από την άλλη η κοινωνία.

Στις 2 Απριλίου στο Αγρίνιο δημιουργήθηκε συνέλευση για το σταμάτημα της εκτροπής του Αχελώου αναζητώντας ταυτόχρονα τρόπους παρέμβασης στη διαχείριση του νερού.

Αποφασίστηκε πανελλαδικό κάλεσμα μεγάλης συγκέντρωσης στο φράγμα της Μεσοχώρας ο χρόνος της οποίας θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Μπορούμε να σώσουμε τον Αχελώο από την εκτροπή και ταυτόχρονα αμφισβητώντας το δικαίωμα απόφασης του κράτους, να ενηλικιωθούμε ως κοινωνία.

Το νερό δεν είναι πετρέλαιο

Το νερό ανήκει σε όλους

Ούτε μια σταγόνα στα αντικοινωνικά σχέδια κράτους και εταιρειών

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

 

 

Ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα

Παρασκευή 25 Μαΐου ώρα 20:30

Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Nosotros Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια

Θα μιλήσουν:

Βαγγέλης Πησίας, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας

Αλέξης Κουτσούρης, επίκουρος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου

Νίκος Ιωάννου, Συνέλευση ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου

 

Αντιεξουσιαστική Κίνηση - www.resistance2003.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6942476998

 

Επιστροφή