Αρχή κειμένου
Μαργαρίτα Καραβασίλη: "Μεταλλαγμένα".
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με 455 εκατομμύρια καταναλωτές είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας τροφίμων στον κόσμο και η μεγαλύτερη αγορά εισαγωγών τροφίμων από τις αναπτυσσόμενες χώρες (εισάγει ζωοτροφές, τρόφιμα, φυτά και ζώα από περισσότερες από 200 χώρες).
Το 62% των ευρωπαίων πολιτών εκφράζουν ανησυχία για τα μεταλλαγμένα προϊόντα.
Πράγματι, οι ζώντες οργανισμοί που ελευθερώνονται στο περιβάλλον σε μεγάλες ή μικρές ποσότητες, είτε για πειραματικούς σκοπούς είτε ως εμπορικά προϊόντα, είναι δυνατό να αναπαραχθούν στο περιβάλλον και να διασχίσουν εθνικά σύνορα, θίγοντας με τον τρόπο αυτό τα άλλα κράτη μέλη.
Οι συνέπειες μιας τέτοιας ελευθέρωσης μπορεί να είναι αμετάκλητες, η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος απαιτεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των κινδύνων που είναι δυνατόν να προέλθουν από τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στο περιβάλλον.
Έτσι, από το 2000 έως σήμερα πραγματοποιήθηκε αναδιοργάνωση στον τομέα της κοινοτικής νομοθεσίας με σκοπό την πιο αυστηρή τήρηση κανόνων για την ασφάλεια των τροφίμων και την παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών στους καταναλωτές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους, γνωστή ως «γενική νομοθεσία τροφίμων», ώστε όλοι οι πολίτες της ΕΕ να καταναλώνουν τρόφιμα της ίδιας υψηλής ποιότητας, είτε αυτά είναι εγχώριας παραγωγής είτε εισάγονται από άλλη χώρα εντός ή εκτός της ΕΕ.
Αφενός για την εξασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας και «ασφαλών τροφίμων από ολόκληρο τον κόσμο» οι αγρότες και οι παραγωγοί τροφίμων τρίτων χωρών, οι οποίοι εξάγουν στην ΕΕ τηρούν τις ίδιες αρχές ασφαλείας που εφαρμόζονται στην ΕΕ και προς τούτο πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ για να αποφευχθεί η είσοδος επικίνδυνων τροφίμων. Επίσης αταβάλονται προσπάθειες για τη διατήρηση και την αειφόρο αξιοποίηση της βιολογικής ποικιλότητας, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς στόχους της Στρατηγικής της ΕΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η Κοινότητα προέβη το 1993 στη σύναψη της σύμβασης για τη βιοποικιλότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (συμφωνία της Διάσκεψης Κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, 1992) με την απόφαση 93/626/EΟΚ.
Στις 29 Ιανουαρίου 2000 εγκρίθηκε ομόφωνα, στο Μόντρεαλ, το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη βιοασφάλεια, που βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης και καθορίζει το πλαίσιο για την ασφαλή μεταφορά, τον χειρισμό και τη χρήση των έμβιων τροποποιημένων οργανισμών, που παράγονται με μεθόδους σύγχρονης βιοτεχνολογίας και ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη διατήρηση και την αειφόρο χρήση της βιοποικιλότητας ή να συνεπάγονται κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Το πρωτόκολλο εστιάζεται ιδίως στις διασυνοριακές διακινήσεις. Υπογράφηκε κατά την 5η συνεδρίαση της διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης (Μαΐος 2000), στο Ναϊρόμπι και τον Ιούνιο του 2001 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη...
|