Αρχή κειμένου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ.
Αδιαμφησβήτηα, η κλιματική αλλαγή είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 160 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με την αλλαγή του κλίματος.
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είναι αυτοί που έχουν παράξει –και συνεχίζουν να παράγουν- τη συντριπτική πλειονότητα των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή, ενώ τις καταστροφικές συνέπειες υφίστανται οι φτωχότεροι άνθρωποι στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.
Σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες με χαμηλότερες κατακεφαλήν εκπομπές CO2 από την Ελλάδα, ενώ ακόμα και ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, η επίδοσή μας δεν είναι καλή: 17 χώρες της ΕΕ-27 έχουν χαμηλότερες κατακεφαλήν εκπομπές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ο μέσος Έλληνας εκπέμπει 9,97 τόνους CO2 το χρόνο (άλλοι περίπου 2,5 τόνοι ισοδύναμου CO2 αφορούν τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου), τη στιγμή που –ανάλογα με τα σενάρια- οι μέσες παγκόσμιες εκπομπές CO2 πρέπει να πέσουν σε 1,1 - 2 τόνους 2 μέχρι το 2100 προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές.
Η περίφημη «Έκθεση Stern», προειδοποιεί καταρχάς πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, υπάρχει πιθανότητα 50% να οδηγηθούμε σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 5 ºC σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής, μια κατάσταση η οποία θα μετασχηματίσει δραστικά τόσο την φυσική όσο και την ανθρώπινη γεωγραφία (το πού και πώς ζουν οι άνθρωποι).
Η Έκθεση εκτιμά πως το κόστος από την μη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι ισοδύναμο με τουλάχιστον 5% και μέχρι 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ κάθε χρόνο. Αντίθετα, το κόστος των απαραίτητων δράσεων για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μάλιστα στο πιο ευνοϊκό σενάριο θα υπάρχει αύξηση του προβλεπόμενου παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ δεν συνυπολογίζονται ενδεχόμενα παράπλευρα οφέλη όπως για παράδειγμα από την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Έγκυρα επιστημονικά στοιχεία για την αλλαγή του κλίματος που δημοσιεύθηκαν επίσημα από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια οφείλεται κατά 90% σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Η έκθεση της IPCC δείχνει ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,740C βαθμούς Κελσίου και αναμένεται μια ακόμα αύξηση της τάξης των 0,50C τουλάχιστον...
|