Αρχή κειμένου
Greenpeace-Ιούνιος 28, 2006: "Ελλάδα: ανεξεταστέα στις κλιματικές αλλαγές". - Το προτεινόμενο 2ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης προβλέπει σημαντική αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.
Την ίδια στιγμή που οι κλιματικές αλλαγές αναγνωρίζονται ως η μεγαλύτερη παγκόσμια απειλή, το ΥΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 47,7% μέχρι το 2015 και κατά 58,3% μέχρι το 2020. Ακόμη και το αναιμικό Πρωτόκολλο του Κιότο μοιάζει άπιαστο όνειρο στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ(1). Κι όμως, οι κλιματικές αλλαγές είναι πραγματικές και είναι εδώ.
"Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, απαιτείται μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που καταστρέφουν το κλίμα κατά τουλάχιστον 60% τώρα. Αντ’ αυτού, το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα αυξήσει τις αντίστοιχες εκπομπές κατά 47,7% μέχρι το 2015 και κατά 58,3% μέχρι το 2020", τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια.
Το 2ο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης (ΕΣΚΔΕ), το οποίο πρέπει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ψήφιση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2006, ορίζει τις ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που κάθε βιομηχανία δικαιούται να εκπέμψει κατά την περίοδο 2008 – 2012. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ωστόσο μέσω του 2ου ΕΣΚΔΕ προβλέπει πενιχρές μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε σύγκριση με τα δικαιώματα που αυτές είχαν κατά το ούτως ή άλλως άτολμο 1ο ΕΣΚΔΕ της περιόδου 2005 – 2007(2). Ταυτόχρονα, δεν αγγίζει καν δραστηριότητες που ευθύνονται για το υπόλοιπο 45% των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι μεταφορές, η γεωργία και ο οικιακός και τριτογενής τομέας...
|