Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : Hμερίδα, «Περιβάλλον και Ανθρώπινη Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Διαβάστηκε: 653 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Οδός Ελ. Βενιζέλου 70, Καλλιθέα 176 71, ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 210 - 95 49 150 / 151, Fax: 210 - 95 14 759

   

Κάτια Λαζαρίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τηλ. 210-9549164, E-mail: klasaridi@hua.gr

 

 

Αθήνα 7/6/2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

για την Hμερίδα

 

«Περιβάλλον και Ανθρώπινη Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

 

Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2007

Αίθουσα Τελετών, Νέο κτίριο, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

 

Τα τελευταία χρόνια, καθώς αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η συζήτηση για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις της ανθρώπινης ασφάλειας, εστιάζοντας κυρίως στις συνέπειες των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της σπανιότητας ανανεώσιμων ζωτικών πόρων, όπως το νερό.

 

Τόσο στους πολιτικούς όσο και στους ακαδημαϊκούς κύκλους, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι στα επόμενα χρόνια πολλές περιφερειακές συγκρούσεις θα προέλθουν από θέματα νομής πόρων, ιδίως στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, οι οποίες δεν διαθέτουν τους οικονομικούς, τεχνολογικούς και ανθρώπινους πόρους να ανταπεξέλθουν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Αν και δεν υπάρχει συμφωνία γύρω από την αιτιώδη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικής υποβάθμισης / σπανιότητας πόρων και βίαιων συγκρούσεων φαίνεται ότι υπάρχει μια αλληλεξάρτηση περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων στην εμφάνιση των πολέμων.

 

Εκτός όμως από το θέμα των ένοπλων συγκρούσεων υπάρχει ευρύτερη και πιο πολύπλοκη σύνδεση του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη ασφάλεια, δηλ. την ασφάλεια της ζωής και της ευημερίας κάθε ατόμου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική ή και αντικρουόμενη με την εθνική ασφάλεια των κρατών. Έτσι προκύπτουν τα θέματα της ποιότητας του νερού, του αέρα και της τροφής που επηρεάζονται άμεσα από τη διασυνοριακή ρύπανση, καθώς και οι συνέπειες στο περιβάλλον από τις πολεμικές συγκρούσεις και την προετοιμασία για τον πόλεμο.

 

Αν και η Ελλάδα ανήκει σε μια ομάδα χωρών, με υψηλές απαιτήσεις σε θέματα περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πολιτικών και γενικά καλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλούς γείτονές της, τις Βαλκανικές χώρες. Στις χώρες αυτές παρατηρούνται πολλά προβλήματα ρύπανσης / υποβάθμισης του περιβάλλοντος (κακές αγροτικές πρακτικές, χρήση πεπαλαιωμένων και ρυπογόνων μεθόδων παραγωγής στη βιομηχανία, μη αποδοτική χρήση της ενέργειας κλπ) και υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους μεγάλου βιομηχανικού ή και πυρηνικού ατυχήματος (χημικές βιομηχανίες και πυρηνικοί αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας χαμηλής τεχνολογίας και ελλιπών μέσων και πρωτοκόλλων ασφάλειας). Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι σημαντικά νέα προβλήματα ίσως δημιουργήθηκαν με τη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πρόσφατο πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.  Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός ποταμών της Ελλάδας πηγάζουν και διέρχονται από γειτονικές Βαλκανικές χώρες, οπότε προκύπτουν θέματα τόσο νομής των υδατικών πόρων όσο και μεταφοράς ρυπαντών και υποβάθμισης της ποιότητας των νερών των ποταμών αλλά και των θαλάσσιων περιοχών στις οποίες εκβάλλουν.

 

Έτσι η συνεργασία των Βαλκανικών κρατών γύρω από μια ενιαία πολιτική για το περιβάλλον δείχνει αναγκαία, και η Ελλάδα έχει πολλούς λόγους να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Ανθρώπινη Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη»,

η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007.

 

Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν Έλληνες Πανεπιστημιακοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβαλλοντικών κινδύνων, ασφάλειας και συνεργασίας. Στόχος της Ημερίδας είναι η προώθηση της καλύτερης κατανόησης των ζητημάτων αυτών, τόσο από τα αρμόδια στελέχη κρατικών φορέων και ιδιωτικών εταιριών, όσο και από την κοινή γνώμη γενικότερα. Στην κατεύθυνση αυτή οι εργασίες της Ημερίδας θα δημοσιευτούν σε μορφή βιβλίου από τις εκδόσεις Παπαζήσης. Η Ημερίδα είναι ανοικτή στο κοινό και το πρόγραμμά της επισυνάπτεται.

 

 

Θα ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς να συμμετάσχετε στο συνέδριο και να συμβάλλετε στη συζήτηση. Επίσης θα σας παρακαλούσαμε να συνεισφέρετε στην ευρύτερη δημοσιοποίηση της Ημερίδας

 

 

Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

 

 

 

 

Με εκτίμηση,

 

Δρ Κάτια Λαζαρίδη

Επίκουρη Καθηγήτρια

 

Επιστροφή