Ενότητα :Τεύχος 72, Ιούνιος 2007

Τίτλος : ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ, ΠΕΡΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ. Ο Νικολά, η Σεγκολέν και όσα δεν μάθαμε για τις εκλογές

Διαβάστηκε: 815 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΠΕΡΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ: Ο Νικολά, η Σεγκολέν και όσα δεν μάθαμε για τις εκλογές

 

ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ

 

 

            Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και, όπως είναι φυσικό για ένα τετράποδο, περιμένω να δω αν ο νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί στις –έστω και γενικόλογες- δεσμεύσεις του για τα θέματα που αφορούν το ζωικό βασίλειο της χώρας του. Θα ρωτήσετε βέβαια πώς και πότε προέκυψαν αυτές, αφού όλος ο κόσμος στην προεκλογική περίοδο ασχολήθηκε με θέματα που ούτε καν μας άγγιζαν, εξ ου και οι κριτικές που δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι από τους φιλόζωους (πολίτες και οργανώσεις) που άφησαν το θέμα εκτός τηλεοπτικών και λοιπών αναμετρήσεων…

 

            Αφού λοιπόν οι φιλόζωοι κατάλαβαν νωρίς ότι το θέμα δεν θα «έπαιζε» στην προεκλογική περίοδο, πήραν την πρωτοβουλία να απευθύνουν στους 12 υποψηφίους ένα ερωτηματολόγιο, βασισμένο σε τρεις άξονες που οι ίδιοι θεώρησαν ότι συνθέτουν το σκελετό των προβλημάτων που αναζητούν λύση στη Γαλλία του 2007, που εκτός από νέο Πρόεδρο σε λίγο θα έχει και νέο κοινοβούλιο και νέα κυβέρνηση.

 

 

            Οι επτά οργανώσεις που συνέταξαν το ερωτηματολόγιο θεωρούν ότι η επιρροή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να είναι καθοριστική για τη βελτίωση της προστασίας των ζώων, σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις, που αφορούν σε ζητήματα δικαίου, ζητήματα ελέγχου και νομοθεσίας, καθώς και ζητήματα εκπαίδευσης.

 

            Για το νομικό καθεστώς: Οι οργανώσεις θεωρούν ότι η έννοια του ζώου καθορίζεται με διαφορετικούς τρόπους στους διάφορους κώδικες και κείμενα, π.χ. στον ποινικό κώδικα εμφανίζεται ως «ευαίσθητο ον» που προστατεύεται ώστε να μην υποφέρει, ενώ στον αστικό κώδικα καθορίζεται ως κινητό ή ακίνητο «αγαθό». Προτείνουν ο αστικός κώδικας να λάβει υπόψη ότι τα ζώα είναι ζωντανά όντα με ευαισθησία και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απολαμβάνουν συνθήκες που ανταποκρίνονται στις βιολογικές ανάγκες του είδους τους και που θα εξασφαλίζουν την ευζωία τους.

 

            Για την αναθεώρηση και την ενδυνάμωση του ελέγχου της νομοθεσίας: Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι τα θέματα της προστασίας των ζώων ρυθμίζονται από μια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας, που είναι αρμόδια για το σύνολο της γεωργικής παραγωγής, ενώ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος η προστασία της άγριας πανίδας έχει ανατεθεί στην υπηρεσία που ασχολείται με τα θέματα του κυνηγιού, δηλαδή υπηρεσίες που εξαρτώνται από δομές που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των ζώων. Προτείνουν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημόσιας αρχής που θα αξιολογεί και θα ελέγχει την εφαρμογή του συνόλου των νόμων και των κανονισμών που αφορούν τα ζώα (την υγεία τους, την ευζωία τους, τη βιοποικιλότητα) και που θα έχει αρμοδιότητα και για τις παραβάσεις.

 

            Για την εκπαίδευση: Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι στη βασική εκπαίδευση (στοιχειώδη και μέση) παρέχεται μόνον μια περιορισμένη πληροφόρηση για τη φύση και τα ζώα και οι μαθητές δεν διδάσκονται τίποτα γύρω από την ηθική και τις υποχρεώσεις των πολιτών, ενώ στην ανώτατη εκπαίδευση οι ελλείψεις είναι μεγάλες όταν οι πανεπιστημιακές σπουδές δεν σχετίζονται άμεσα με τις επιστήμες της ζωής και του περιβάλλοντος. Προτείνουν η διδασκαλία να αναμορφωθεί σε όλα τα επίπεδα, ώστε να είναι εξασφαλισμένη η γνώση που θα βασίζεται στον σεβασμό των ζώων και της φύσης.

 

            Οι επτά οργανώσεις που πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν στους υποψηφίους προέδρους με ερωτηματολόγιο, ζήτησαν τη ρητή δέσμευσή τους για όλα τα παραπάνω. Από τους δώδεκα υποψηφίους απάντησαν οι πέντε[1], κινούμενοι στο πλαίσιο που αρμόζει σε παρόμοιες περιπτώσεις: γενικολογία, παραδοχή των εκκρεμοτήτων, αναγνώριση της αναγκαιότητας του σεβασμού της φύσης και των ζώων…

 

            Θα ήταν ωστόσο παράλειψη να μην σας πω για τη «δέσμευση» του Νικολά για τα πειραματόζωα: Προτείνει στις επιχειρήσεις «των οποίων οι επενδύσεις το επιτρέπουν» να αναπτύξουν εναλλακτικές μεθόδους, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να επωφεληθούν από τις σχετικές χρηματοδοτήσεις. Ο νους μας βέβαια πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον νέο κανονισμό REACH (για τον έλεγχο 30.000 χημικών, που μπήκε σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου) και στον τρόπο που όλες αυτές οι χημικές ουσίες θα «δοκιμαστούν», προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι. Κάπου στα «ψιλά» των αιτιολογικών εκθέσεων του κανονισμού πέρασε και το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο χρηματοδοτήσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων, παρόλο που αυτές αναφέρονται ως μια από τις βασικές αρχές του κανονισμού, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των πειραματόζωων που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την –πολιτισμένη- Ευρώπη. Άλλωστε ο Νικολά θα προεδρεύει της χώρας που πριν τέσσερα χρόνια προσέφυγε εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την απόφασή του να απαγορεύσει την εμπορία καλλυντικών που τα συστατικά τους έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, προσφυγή η οποία –ευτυχώς- απορρίφθηκε.

 

            Τον Νικολά απασχολεί ακόμη και το λαθρεμπόριο των ζώων, για την αντιμετώπιση του οποίου προτείνει αυστηρότερους οδικούς ελέγχους και καθιέρωση αυξημένης αναγνωρισιμότητας στις πωλήσεις μεταξύ ιδιωτών, ενώ εντοπίζει και την ανάγκη αυξημένων ελέγχων των πωλήσεων ζώων συντροφιάς.

 

            Η Σεγκολέν με την απάντησή της πλούτισε τις γνώσεις μας γύρω από την ιστορική εξέλιξη της προστασίας των ζώων στη Γαλλία, αλλά αυτό μάλλον απέχει από την έννοια της «δέσμευσης». Ωστόσο, ό,τι μαθαίνουμε καλό είναι.

 

Ένας δημοσιογάτος που σχολιάζει την επικαιρότητα

(για την αντιγραφή: ΠΟΠΗ ΜΠΑΚΑ)

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 72, 6/07



[1] Οι απαντήσεις των υποψηφίων Nicolas Sarkozy, Segolene Royal, Dominique Voynet, Jean-Marie Le Pen και Jose Bove δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «30 millions d’ amis», www.30milliondamis.fr στην ενότητα Actualites, Election présidentielle.

Επιστροφή