Ενότητα :Τεύχος 72, Ιούνιος 2007

Τίτλος : Αίγινα, Ρέμα της Σκοτίνης

Διαβάστηκε: 1113 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΑΙΓΙΝΑ – ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΤΕΙΝΗΣ

 

Το ιστορικό της καταδίκης του ρέματος της Σκοτεινής ξεκινάει πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο της Αίγινας, στη συνεδρίαση της 6 Φεβρουαρίου 2006, μετά από θετική εισήγηση του πρώην Δημάρχου κ. Δημ. Μούρτζη, αποφάσισε ομόφωνα (με μόνο δύο «όχι») να επιτρέψει την εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδος έτοιμου σκυροδέματος δίπλα στο ρέμα της Σκοτεινής, από την εταιρεία «Ν. Τόγιας και Υιοί». Με επιχείρημα την έλλειψη εναλλακτικής μόνιμης και νόμιμης εγκατάστασης της εταιρείας, τον πιθανό μαρασμό του κλάδου των οικοδόμων και την έλλειψη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στο νησί, για την χωροθέτηση παρόμοιων μονάδων, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποδέχτηκαν όλες τις γραφειοκρατικές εγκρίσεις των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών  και ενέκριναν την αίτηση της εταιρείας για «κοινωνική αποδοχή του έργου».

To ρέμα της Σκοτεινής είναι η σημαντικότερη υδρολογική λεκάνη και πηγή εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα της Αίγινας. Πρόσφατα, η Περιφέρεια Αττικής και η Νομαρχία Πειραιά, με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και κατά 25% με λεφτά των φορολογουμένων, ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να χτίσει ανασχετικά φράγματα κατά μήκος της κοίτης, για να μειώσει την ταχύτητα του νερού και να αυξήσει την απορροφητικότητα του εδάφους και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

 

Στις 17.4.07, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Μανιάτης, κοινοποίησε την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για τη «Βιομηχανία Παραγωγής Έτοιμου Σκυροδέματος και Ασφαλτομίγματος» λίγα μέτρα μακριά από την κοίτη του ρέματος της Σκοτεινής, αδιαφορώντας για την κοινοτική οδηγία 2000/60/ΕΚ και το νόμο 3199/2003 για την προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων.

 

            Πληροφορίες: Ηλίας Μεσσίνας, Πρόεδρος «ΗΛΙΟΣ» στο 6944664242 και   helios@yvelia.com

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 72, 6/07

 

Επιστροφή