Ενότητα :Παρασκευόπουλος Γιάννης

Τίτλος : Παρασκευόπουλος Γιάννης, Σύντομο βιογραφικό

Διαβάστηκε: 869 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα.

 

Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, όπου συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα και στις καταλήψεις του 1979. Εργάζεται από το 1986 στο Ταμείο Υγείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1994 μέχρι το 2000 ήταν εκλεγμένος συνδικαλιστής στο χώρο της δουλειάς του.

 

Στον οικολογικό χώρο ενεργοποιήθηκε από το 1986, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της «Επείγουσας Λύσης» για τις δημοτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Στη συνέχεια εντάχθηκε στην Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων Αθήνας (Ε.Κ.Ο.), όπου ασχολήθηκε αρχικά με θέματα πόλης και στη συνέχεια με τις προσπάθειες για πολιτική συγκρότηση του οικολογικού χώρου.

 

Στην Ομοσπονδία των Οικολόγων Εναλλακτικών, συμμετείχε στη σύνταξη του εκλογικού προγράμματος για τις βουλευτικές εκλογές του 1989 και του 1990, καθώς και στην κοινοβουλευτική στήριξη της Αναστασίας Ανδρεαδάκη. Συμμετείχε επίσης στη δημοτική προσπάθεια του 1990 στο Δήμο Αθηναίων («Πολίτες για την Οικολογία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη» με επικεφαλής το Μιχ. Μοδινό).

 

Στο πλαίσιο αυτό ασχολήθηκε με θέματα όπως αποκέντρωση, μεταφορές, διεθνείς σχέσεις, αλλά και με το γενικότερο προβληματισμό για την ιδεολογική ταυτότητα της πολιτικής οικολογίας στη χώρα μας. Κινητοποιήθηκε επίσης για τη διαμόρφωση μιας καθαρής θέσης του οικολογικού χώρου απέναντι στα αδιέξοδα του εθνικισμού, με άξονα την εκτίμηση ότι ο τελευταίος αποτελεί πρώτα από όλα πλήγμα για τις ίδιες τις κοινωνίες που τον υποθάλπουν.

 

Παράλληλα συμμετείχε στην τριμελή γραμματεία σύνταξης της «Νέας Οικολογίας» (1991-93) μέχρι τη συνεργασία του Μ. Μοδινού με το Συνασπισμό, ενώ συνεργάστηκε και με την «Οικολογική Εφημερίδα», την «Οικοτοπία» και άλλα έντυπα.

 

Με την ιδιότητα του υπεύθυνου της «Πράσινης Πολιτικής» για θέματα παγκοσμιοποίησης (2000-02) συμμετείχε στην πρωτοβουλία ΠΡΑΓΑ 2000, και στη συνέχεια ήταν ιδρυτικό μέλος στην Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ 2001. Την ίδια εποχή συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες του Οικολογικού Φόρουμ που κατέληξαν στην ίδρυση των Οικολόγων Πράσινων.

 

Στους Οικολόγους Πράσινους εκλέχθηκε επανειλημμένα σε πολιτικά όργανα και συμμετείχε στην ομάδα εργασίας για το προγραμματικό πλαίσιο και στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών του 2004. Από το 2005 είναι ο συντονιστής της εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων για την ενέργεια και το κλίμα, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2006 για το Δήμο Αθηναίων ήταν υπεύθυνος προγράμματος της «Οικολογικής Αθήνας» (με επικεφαλής τον Τάσο Κρομμύδα) και συντονιστής της εκλογικής της εκστρατείας.

 

Παράλληλα συμμετέχει σε κοινωνικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα για θέματα πόλης. Στο πλαίσιο αυτό ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ. για τη βιώσιμη μετακίνηση, την άνοιξη του 2006, και μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Επιστροφή