Ενότητα :Τεύχος 73, Ιούλιος-Αύγουστος 2007

Τίτλος : Αφιέρωμα Αιολική Ενέργεια. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Αιολική Ενέργεια και δεν θέλουν να μάθετε

Διαβάστηκε: 897 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ

 

Η αιολική ενέργεια στις μέρες μας αναγνωρίζεται από όλους τους σοβαρούς ενεργειακούς αναλυτές ως μια από τις λίγες, τεχνολογικά αλλά και εμπορικά, «έτοιμες» λύσεις, για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, καθώς και (ίσως το πιο σημαντικό) για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν οι κλιματικές αλλαγές, που είναι η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.

Η Αιολική Ενέργεια μαζί με τις υπόλοιπες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι η μοναδική εγγύηση για ένα αειφόρο μέλλον του πλανήτη, του ανθρώπινου αλλά και όλων των άλλων ειδών γιατί:

Ø       φυσικά, είναι άφθονες

Ø       είναι διάσπαρτες στον πλανήτη

Ø       δεν θα τελειώσουν ποτέ

Ø       προσφέρουν μακράν την καλύτερη περιβαλλοντικά λύση

Ø       δεν ρυπαίνουν, αλλά αντίθετα υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν κατά την εξόρυξη ή άντληση, μεταφορά, αποθήκευση και καύση τους

Ø       δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, αλλά αντίθετα υποκαθιστούν πηγές που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου

Ø       δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία

Ø       προσφέρονται για περιφερειακή ανάπτυξη

Ø       προσφέρονται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής

Ø       δεν τις έχουν λίγα «τυχερά» κράτη, αλλά ΟΛΟΙ 

Ø       δεν χρειάζονται στρατιωτικές εκστρατείες για να τις εξασφαλίσεις

Ø       ούτε μπορούν να απειληθούν από τρομοκρατικές ενέργειες....

Κι όμως υπάρχουν και πολλές και ποικίλες αρνητικές αντιδράσεις στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας αλλά και στις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Τα περισσότερα επιχειρήματα δεν αντέχουν στην βάσανο της εξέτασης μια και στόχο έχουν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις και φόβο σε αυτούς που δεν έχουν ενημερωθεί, ενώ στερούνται τεκμηρίωσης. Έτσι κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι διώχνουν τα σύννεφα και τη βροχή, ότι εκπέμπουν ραδιενέργεια, ότι  προκαλούν καρκίνο, ότι προκαλούν αποβολές σε εγκύους, ότι προκαλούν ερήμωση του τοπίου, μέχρι ότι προκαλούν αλλαγή των σεξουαλικών προτιμήσεων των αιγοπροβάτων!!!

Όσο και αστεία αν ακούγονται αυτά, είναι ικανά, χρησιμοποιημένα από επιτήδειους λασπολόγους να δημιουργήσουν φόβο, επιφύλαξη και αμφιβολία στον μη ενημερωμένο πολίτη. Και εκεί ακριβώς στοχεύουν.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η αιολική ενέργεια πλήττεται  εκεί που θα έπρεπε να είναι το αναμφισβήτητα δυνατό της σημείο: στην περιβαλλοντική της διάσταση.

Οι μόνες και κατ’ εξοχή φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνες για το περιβάλλον. Άβυσσος!

Τα αυταπόδεικτα ανυπόστατα επιχειρήματα-λασπολογίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Υπάρχουν όμως και προφανείς απορίες που δημιουργούνται στους πολίτες και σε αυτές οφείλουμε να απαντήσουμε, ακριβώς για να αποτρέψουμε την καλλιέργεια συκοφαντιών.

Γιατί εκεί που απουσιάζει η γνώση και η ενημέρωση βασιλεύει η παραπληροφόρηση.

Ας δούμε λοιπόν μερικούς μύθους και τις αντίστοιχες αλήθειες για την αιολική ενέργεια.

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 73, 7-8/07

 

Επιστροφή