Ενότητα :Τεύχος 73, Ιούλιος-Αύγουστος 2007

Τίτλος : Αφιέρωμα Αιολική Ενέργεια.: Μύθος 4: Οι ανεμογεννήτριες είναι θορυβώδεις

Διαβάστηκε: 846 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Μύθος 4:  Οι ανεμογεννήτριες είναι θορυβώδεις

 

Αλήθεια: Οι ανεμογεννήτριες σήμερα ψιθυρίζουν.

Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχουν εξελιχθεί πλέον σε σχεδόν αθόρυβες μηχανές. Σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 200 μέτρων, ο θόρυβος περιστροφής των πτερυγίων συνήθως καλύπτεται πλήρως από το θόρυβο του ανέμου μέσα στα φύλλα των δέντρων και των θάμνων.

Υπάρχουν δύο εν δυνάμει πηγές θορύβου σε μία ανεμογεννήτρια: Ο Μηχανικός θόρυβος από το κιβώτιο των ταχυτήτων (gearbox) ή τη γεννήτρια (generator) και ο Αεροδυναμικός θόρυβος από τα πτερύγια.

Ο Μηχανικός θόρυβος έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί από τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη βελτίωση του μηχανολογικού σχεδιασμού, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή των κραδασμών. Περαιτέρω τεχνικές βελτιώσεις περιλαμβάνουν την ελαστική απόσβεση των στερεώσεων και ζεύξεων των βασικών εξαρτημάτων του κουβουκλίου (nacelle), και, μέχρι ένα βαθμό, την ηχομόνωση. Τέλος, και τα ίδια τα βασικά εξαρτήματα της ανεμογεννήτριας, συμπεριλαμβανομένου του κιβωτίου των ταχυτήτων (gearbox), έχουν βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό στη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ο Αεροδυναμικός θόρυβος, δηλ. ο θόρυβος περιστροφής των πτερυγίων της ανεμογεννήτριας, καθώς περνούν μπροστά από τον πυλώνα της, εμφανίζεται κυρίως στα άκρα και στην πίσω πλευρά του πτερυγίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα περιστροφής, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο θόρυβος. Ωστόσο, ο αεροδυναμικός θόρυβος έχει περιοριστεί δραστικά κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών, χάρις στη σημαντική βελτίωση του σχεδιασμού των πτερυγίων (ιδιαίτερα των άκρων και της πίσω πλευράς τους).

Άλλωστε σε αυτές τις αποστάσεις, οποιοσδήποτε θόρυβος που κάνουν καλύπτεται από το φυσικό θόρυβο που κάνει ο ίδιος ο αέρας στα δέντρα και τη βλάστηση. Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμογεννήτριες απαιτείται να ικανοποιήσουν αυστηρές προδιαγραφές εκπομπών θορύβου.

Πάντως, αυτοί που επισκέπτονται αιολικά πάρκα, έχοντας διαβάσει δημοσιεύματα με υπερβολές στο θέμα αυτό, μένουν συχνά έκπληκτοι από το πόσο αθόρυβες είναι οι ανεμογεννήτριες. Η αλήθεια είναι ότι μπορείς να συζητήσεις ακριβώς κάτω από μια ανεμογεννήτρια, χωρίς να χρειάζεται να υψώσεις τη φωνή σου.

Μια επίσκεψη θα σας πείσει.

 

Δραστηριότητα

Επίπεδο Θορύβου dB (A)

Κατώφλι ακοής

0

Ψίθυρος

30

Κατοικία

45

Συζήτηση

60

Κυκλοφοριακή κίνηση

πόλεως

90

Συναυλία ροκ

120

Μηχανή αεριωθουμένου

σε 10 μέτρα απόσταση

150

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διάγραμμα θορύβου σε σχέση

με την απόσταση από μια ανεμογεννήτρια

 

 

 

 

 

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 73, 7-8/07

 

Επιστροφή