Ενότητα :Τεύχος 73, Ιούλιος-Αύγουστος 2007

Τίτλος : Αφιέρωμα Αιολική Ενέργεια. Μύθος 12: Το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες είναι υψηλό

Διαβάστηκε: 770 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Μύθος 12:  Το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες είναι υψηλό.

 

λήθεια: Και βέβαια όχι.

Η Αιολική Ενέργεια αποτελεί έναν σημαντικό εθνικό πόρο, η εκμετάλλευση του οποίου θα αποφέρει οφέλη στην εθνική οικονομία, αφού μειώνει την εξάρτηση της χώρας από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα.

Η παραγόμενη με εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από αυτήν που παράγεται από πυρηνικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς, ενώ σε καλές ανεμολογικά θέσεις η αιολική ενέργεια ανταγωνίζεται με επιτυχία καινούργιους σταθμούς παραγωγής που λειτουργούν με κάρβουνο ή φυσικό αέριο.

Υπάρχει όμως, και επιπλέον κόστος, το οποίο δεν ενσωματώνεται στην τιμή, αλλά εμείς το πληρώνουμε θέλουμε δεν θέλουμε, μαζί με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Το κόστος των συμβατικών πηγών ενέργειας, δηλαδή των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής το οποίο δεν έχει ενσωματωθεί στην τελική τιμή της παραγόμενης ενέργειας, προκύπτει από την καταστροφή που προκαλείται στο περιβάλλον (αέρας-έδαφος-υδάτινοι πόροι), στη χλωρίδα, στην πανίδα και στην υγεία των ανθρώπων

- από την εξόρυξη των καυσίμων

- από την μεταφορά των καυσίμων

- από την καύση των καυσίμων

- από τις καταστροφές που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα, που είναι συνέπεια των κλιματικών αλλαγών

- από την ανάγκη στρατιωτικής εξασφάλισης πηγών ενέργειας (στις μέρες μας αυτό δεν χρειάζεται ανάλυση).

 

Αυτό είναι το λεγόμενο «εξωτερικό κόστος» και μελέτες της Ε.Ε. (Externe) το υπολόγισαν ως ακολούθως:

Σύμφωνα με τη μελέτη ExterneE, αν συμπεριληφθεί το εξωτερικό κόστος, τότε το κόστος του ηλεκτρισμού που παράγεται με καύση πετρελαίου και κάρβουνου θα διπλασιαστεί ενώ από φυσικό αέριο θα αυξηθεί κατά 30%. Συνολικά το εξωτερικό κόστος υπολογίζεται σε 1-2% του Α.Ε.Π. της Ε.Ε. ή 85€ - 170€, χωρίς να συνυπολογίζεται το κόστος από τις συνέπειες της παγκόσμιας υπερθέρμανσης και των κλιματικών αλλαγών. 

 

Πηγή : Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2003c), Eurostat.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 73, 7-8/07

 

Επιστροφή