Ενότητα :Προτεινόμενα άρθρα

Τίτλος : Γιάννης Σακιώτης, Θεωρίες συνωμοσίας για τους εμπρησμούς

Διαβάστηκε: 1063 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Θεωρίες συνωμοσίας για τους εμπρησμούς: ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται

 

του Γιάννη Σακιώτη

27-08-2007

 

               

Στα αποκαΐδια της δεύτερης «μικρασιατικής καταστροφής» που βιώνει το ελληνικό έθνος, που αυτή την φορά προκλήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τη συλλογική αυτοκτονική πορεία της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 25 χρόνια -πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή της ζημιάς- η οποία θα αποδειχθεί ασύλληπτων διαστάσεων και πιθανώς διαλυτική για την ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε στοιχειωδώς την ψυχραιμία μας και να δούμε γιατί συνέβησαν όσα συνέβησαν αυτές τις αποφράδες ημέρες.

 

Αφού πρώτα το σύστημα ΝΔ-Κώστα Καραμανλή νεότερου,

  • διέλυσε την πυροσβεστική για να βολέψει τους κομματικούς νεάντερνταλ,
  • απέσυρε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα, έστω ελάχιστα και ισχνά σχέδια και πόρους έκτακτης ανάγκης της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως π.χ. τις επείγουσες διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε καταστάσεις συναγερμού, τα κονδύλια που προβλέπονται για εκπαίδευση και οργάνωση εθελοντών,
  • ουδέν γνώριζε και βέβαια ουδόλως αξιοποίησε τα διαθέσιμα κονδύλια από τον προσφάτως ανακαινισθέντα ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας που επιτεύχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημήτρη Παπαδημούλη, που παρέχει πόρους για την εκπόνηση σχεδίων διαφυγής πληθυσμού από φυσικές καταστροφές, κατάρτιση επιστημόνων και στελεχών του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έρευνα για την δημιουργία μοντέλων έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κοκ.,
  • δεν προετοίμασε την παραμικρή οργάνωση πρόληψης πυροπροστασίας ούτε καν σε επίπεδο νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης (για παράδειγμα η Ζαχάρω είναι δίπλα στη θάλασσα και η Λίμνη Καϊάφα είναι -προφανώς- λίμνη... ωστόσο δεν υπήρχε σε ετοιμότητα ούτε το απλούστερο σχέδιο, όπως το να βρίσκονται σε ετοιμότητα δέκα βυτιοφόρα, εθελοντικές δυνάμεις δασοπυροσβεστών, ή να υπάρχει κάποιο σχέδιο ενεργοποίησης των αγροτών της περιοχής να μεταφέρουν σωλήνες με νερό άρδευσης και με αντλίες για να το ρίξουν εκεί όπου ακόμη δεν είχε φθάσει η φωτιά),
  • αγνόησε τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι θα έχουμε σκληρό και θερμό καλοκαίρι,

 

απευθυνόμενο στον ελληνικό λαό, υποστήριξε ότι οι φωτιές έχουν μπει με σχέδιο από ξένο παράγοντα!

 

Έσπασα κυριολεκτικά το κεφάλι μου να καταλάβω ποιο ακριβώς συμφέρον έχουν οι Τούρκοι να κάψουν τη μισή Πελοπόννησο, όταν, εφ' όσον το επιθυμούν διαθέτουν πολλά, ευχερή εργαλεία και μηχανισμούς πρόκλησης κρίσης (ο νοών νοείτο).

 

Μετά, προσπαθώντας να αναλύσω τη δήλωση Νικήτα Κακλαμάνη ότι η χώρα δέχεται τρομοκρατική επίθεση, σκέφθηκα τι συμφέρον θα είχε να καούν τα δάση της Ελλάδας η Αλ Κάιντα, μια οργάνωση στην Ελλάδα διαθέτει την υψηλότερη δημοφιλία εκτός του ισλαμικού κόσμου, καθώς, όπως έδειξαν οι αντιδράσεις των Ελλήνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, συναισθηματικά υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού (για σοβαρούς ψυχαναλυτικούς λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν).

 

Στη συνέχεια σκέφτηκα τους Αλβανούς, που σύμφωνα με την νεοδημοκρατική συνωμοσιολογία βρίσκονται παντού στην ελληνική ύπαιθρο και θα μπορούσαν να ανάψουν εύκολα τις φωτιές, ένα σενάριο πραγματικά ηλίθιο, καθώς είναι τελείως απίθανο οι Αλβανοί να έκαψαν τις αγροτικές περιοχές της Μεσσηνία και της Ηλείας, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι από τους δύο αυτούς κάμπους ζουν 100,000 οικογένειες Αλβανών που μετά τις φωτιές έχασαν τις δουλειές τους.

 

Τέλος, προσπάθησα να αναλύσω το βλακωδέστερο όλων σενάριο που επίσης διακινεί και μάλιστα κάπως εντονότερα η κυβέρνηση, ότι οι Αμερικανοί καίνε την Ελλάδα επειδή η κυβέρνηση Καραμανλή δήθεν τους πούλησε με τους αγωγούς των Ρώσων.

 

Είναι ένα σενάριο που υιοθετεί σε μεγάλη κλίμακα πολύς κόσμος, κάτι που δείχνει τη συλλογική ψυχοπάθεια αλλά και τη βαθιά άγνοια για τα πραγματικά γεγονότα αυτού του λαού, όταν έχει αποκαλυφθεί ότι αμερικανικές εταιρείες συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ του αγωγού, ενώ Αμερικανοί πολίτες έχουν στήσει τη μοναδική παγκοσμίως πρωτοβουλία συλλογής χρημάτων για την ταχεία αναδάσωση της Ελλάδας, μια οργάνωση που δραστηριοποιήθηκε ακόμη εντονότερα μετά από τις φωτιές του φετινού Ιουνίου.

 

Σε προηγούμενο σημείωμα με αφορμή την καταστροφή της Πάρνηθας, είχα υποστηρίξει την πολυεμπρηστική λειτουργία της κατάντιας κοινωνίας και κράτους, που σε συνδυασμό με την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή, τη γενικευμένη ανομβρία και τους καύσωνες καταστρέφει το μοναδικό δασικό πλούτο της χώρας.

 

Το πλέγμα χωματερές, πυλώνες της ΔΕΗ μέσα στο δάσος, ρυπαίνων λαός που πετάει τα σκουπίδια του μέσα στα δάση, ξερόχορτα παντού που κανείς δεν φιλοτιμείται να κόψει και φυσικά οι μικρών και μεγάλων συμφερόντων εμπρηστές-καταπατητές-αποχαρακτηριστές-παράνομοι οικιστές, εξηγούσαν τις φωτιές του Ιουνίου και Ιουλίου.

 

Το ολοκαύτωμα που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην τελευταία μόνο πτυχή, εκείνη δηλαδή των αλλεπάλληλων εμπρησμών από οργανωμένα και ανοργάνωτα, μεγάλα, μεσαία και μικρά, καταφανώς εγχώρια συμφέροντα που μέσα στο τριήμερο με τους πιθανότατα τελευταίους δυνατούς ανέμους του καλοκαιριού και την υψηλότερη δυνατή ξηρασία είδαν -και «άρπαξαν»- την «ευκαιρία» για να κάψουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις στο 1/3 σχεδόν της χώρας.

 

Αδιαφορώντας παντελώς για τα ανθρώπινα θύματα που προκάλεσαν, αγνοώντας πλήρως την τραγική υπονόμευση της ελληνικής οικονομίας που επήλθε από την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή περιοχών όπως ο ελαιώνας της Μεσσηνίας, κυνικοί και αδίστακτοι ακόμη και μπροστά στην κολοσσιαία καταστροφή, μία από τις φονικότερες καταστάσεις δασικών πυρκαγιών παγκοσμίως τον τελευταίο ενάμισι αιώνα, όπως διαπίστωσε το «γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων».

 

Ιδού οι αποδείξεις:

  • Την τελευταία δεκαετία, ιδίως μετά από τη πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2000-2001 και πιο πρόσφατα με την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 του συντάγματος που προστατεύει δάση και δασικές εκτάσεις, έτσι ώστε να αποχαρακτηρισθούν οι δασικές εκτάσεις και να χτιστεί όλη η χώρα, στα δασαρχεία έχουν κατατεθεί δύο εκατομμύρια αιτήσεις για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων.
  • Και βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι και χωρίς να έχει αναθεωρηθεί το άρθρο 24 οι καίοντες δικαιώνονται, όπως έδειξε ο αποχαρακτηρισμός 10,185 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Νέο Βουτζά μετά τις -σχεδόν προχθεσινές πυρκαγιές του 2005- με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής ως ανέκαθεν αγροτικές γαίες (sic) και παρά τις διαβεβαιώσεις Καραμανλή ότι θα αναδασωθούν όλα τα τότε καμένα!
  • Με λίγα λόγια 2 εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες, ένα δηλαδή εκτεταμένο στρώμα μικρών συμφερόντων έχει άμεσο κίνητρο να μπορέσει να καταχτήσει στα βουνά, εφ' όσον η δασική γη μετατραπεί σε οικοδομήσιμη, για να φτιάξουν οι μπουρτζόβλαχοι με τα 4Χ4 την οικογενειακή μεζονετούλα τους, όπως ήδη το κάνουν με πλήθος παρανομιών και συνενοχής των τοπικών αρχών στον Παρνασσό.
  • Το κίνητρο για αποχαρακτηρισμούς στα παραθαλάσσια είναι επίσης πολύ μεγάλο για τα γιγαντιαία κτηματομεσιτικά συμφέροντα που ευνοούνται από το άθλιο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που προωθεί ο Σουφλιάς, το οποίο έχει στοχεύσει πρωτίστως στα μεγάλα παραθαλάσσια φιλέτα στην Ηλεία, όπου εικάζεται ότι θα έρθουν Αμερικανοί και 'Αραβες μεγαλοεπενδυτές για να δημιουργήσουν τερατουργήματα ξενοδοχεία έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων το καθένα. Και για αυτές τις περιπτώσεις, το «αγκάθι» είναι οι δασικές εκτάσεις, ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδιά τους.
  • Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από τα μεσαία συμφέροντα, όπως είναι οι τεχνικές εταιρείες μεσαίας επιφάνειας, που έχουν βάλει στο στόχαστρο περιοχές σαν τη Μάνη, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για οικοδόμηση, όπως δείχνει ο απίστευτος αριθμός των 9,000 αιτήσεων για οικοδομικές άδειες που κατατέθηκαν στις πολεοδομίες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας μόνο εφέτος για κατασκευή οικιών στην περιοχή!

 

Κατά τα λοιπά, οι καταγγελίες Καραμανλή περί «ξένου δακτύλου» είναι το λιγότερο ανυπόστατες και δείχνουν τη μεγάλη αγωνία να επιβιώσει το κόμμα του εκλογικά, καθώς μετά τον απίστευτο όλεθρο η ΝΔ βλέπει τα ποσοστά της να συντρίβονται στα αποκαΐδια.

 

Όσο για τα καμένα γκαζάκια με το καπνισμένο κινητό που δήθεν αποτελεί τον εκπυρσοκροτητή του εμπρηστή πράκτορα που πήγε να κάψει το τελευταίο δασωμένο τμήμα του Υμηττού είναι για γέλια και για κλάματα και κάνει μπαμ ότι είναι στημένη δουλειά των νεοδημοκρατών για το λεγόμενο «ξεκάρφωμα» (ποιο αλήθεια κινητό, που είναι φτιαγμένο από πλαστικό θα άντεχε και στην παραμικρή φωτιά και δεν θα έλιωνε αμέσως;).

 

Ας θυμηθούμε ότι ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Και αυτός έχει ήδη παρέλθει ανεπιστρεπτί.

 

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και το ΠΑΣΟΚ έκανε τα ίδια με τη σημερινή κυβέρνηση.

 

Προς επίρρωσιν, παραπέμπω σε προχθεσινή τηλεοπτική εκπομπή τους «έξτρα», όπου ο Κώστας Γείτονας, πρώην αναπληρωτής ΥΠΕΧΩΔΕ που επί ημερών του δόθηκαν παροχές (ρεύμα, νερό κλπ) σε κάπου 300,000 αυθαίρετα, απατώντας στις αιτιάσεις του εκπροσώπου τύπου της «δημοκρατικής αναγέννησης» Μελέτη Μελετόπουλου, ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τακτοποίησαν με παροχές περί το 1 εκατομμύριο αυθαίρετα την τελευταία εικοσαετία, απάντησε, «τι να κάναμε, ήταν ένα κοινωνικό πρόβλημα (sic)».

 

Το οποίο, ας προσθέσουμε, επιλυόμενο προσκόμισε ισάριθμες ψήφους στα δύο μεγάλα άθλια κόμματα εξουσίας.

 

Κρίμα πραγματικά για τους αδικοκαμένους.

 

Αλλά η μανία για παράλογο πλούτο μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, αδιάφορο με ποιο κόστος, από τόσο πολλούς ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε τραγική αυτοκαταστροφή.

 

Η τελευταία ευκαιρία των υπολοίπων από εμάς, που εξακολουθούμε να κλαίμε με τις τρομακτικές αυτές καταστροφές που υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας, είναι οι εκλογές.

 

Ευκαιρία να γκρεμίσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο 60% συνολικά!

 

Προκρίνοντας την πλατφόρμα του «σχολιαστή» της «ppol», ψηφίζοντας δηλαδή και βάζοντας στη βουλή 4 ή και 5 ακόμη κόμματα -όχι όμως τον Καρατζαφέρη- πρωτίστως τα εκτός βουλής, παρά τις ατέλειες, ελλείψεις και ανολοκλήρωτες ή κάποτε ανεδαφικές και πιθανώς μικροκομματικά πονηρές πολιτικές τους προτάσεις, όπως η εκτροπική συνταγματικά αναβολή των εκλογών («δημοκρατική αναγέννηση», «οικολόγους-πράσινους», «φιλελεύθερη συμμαχία») και δευτερευόντως τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ και «συνασπισμό ριζοσπαστικής αριστεράς» (ΣΥΡΙΖΑ), που παρά την παρακμή τους, αν μη τι άλλο δεν αποτελούν κόμματα οικοπεδοφάγων και περισσότερο (το ΚΚΕ) ή λιγότερο (ο ΣΥΝ) έχουν ανοίξει μέτωπα κατά των καταστροφέων της χώρας.

 

Μετά θα υπάρχει άφθονο έδαφος για κάτι -επιτέλους- καλό, που νομοτελειακά θα προέλθει από την εμπλοκή και την παραλυσία του άθλιου συστήματος της μεταπολίτευσης που έχει προκαλέσει σε αυτόν τον άλλοτε πανέμορφο τόπο μια ανεπανάληπτη τραγωδία, στην πλέον ευημερούσα μάλιστα ιστορική του στιγμή.


Ο Γιάννης Σακιώτης είναι Δρ. πολιτικός επιστήμων, περιβαλλοντολόγος, διευθυντής του περιοδικού «Νέα Πολιτική»

 

Επιστροφή