Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος :  WWF Ελλάς, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις τελευταίες πυρκαγιές

Διαβάστηκε: 732 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

WWF Ελλάς

Δελτίο Τύπου

28 Αυγούστου 2007

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις τελευταίες πυρκαγιές

 

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, που δυστυχώς ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν προκαλέσει εθνική καταστροφή με ανυπολόγιστες ανθρωπιστικές, οικολογικές και πολιτιστικές διαστάσεις. Η τραγική απώλεια δεκάδων ανθρώπων και εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων οικολογικά αναντικατάστατης δασικής γης έχει δημιουργήσει μια πληγή που δύσκολα θα κλείσει. Αν και είναι νωρίς για απολογισμό, τα σημαντικότερα οικολογικά πλήγματα που έχει μέχρι στιγμής καταγράψει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς αφορούν την εκτεταμένη καταστροφή των εξής φυσικών θησαυρών που προστατεύονται με ειδικό καθεστώς από την εθνική και Κοινοτική νομοθεσία:

-          Όρος Ταΰγετος: Ένα από τα οικολογικά «διαμάντια» της Ελλάδας παραδόθηκε για άλλη μια φορά στις φλόγες. Το ψηλό δάσος από κεφαλληνιακή ελάτη και μαύρα πεύκα έχει καταγραφεί από το διεθνές WWF ως μια από τις 32 σημαντικότερες δασικές περιοχές της χώρας που χρήζει άμεσα ειδικού και αυστηρού καθεστώτος προστασίας. Φιλοξενεί 21 τοπικά ενδημικά είδη φυτών.

-          Όρος Πάρνωνας: Άλλος ένας βοτανικός παράδεισος, που χαρακτηρίζεται από σπάνιους δασικούς οικοτόπους με έλατα και μαύρη πεύκη, ενώ φιλοξενεί έναν από τους τελευταίους πληθυσμούς του απειλούμενου τσακαλιού.

-          Οροπέδιο Φολόης: μοναδικό οικοσύστημα αποτελούμενο από σπάνια δρυοδάση σε μίξη με πεύκα. Το οροπέδιο αλλά και όλη η γύρω περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό έναν μικρό βοτανικό παράδεισο.

-          Φαράγγι Νέδας: Ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Πελοποννήσου που φιλοξενεί σημαντικούς και πολύ υγιείς δασικούς οικότοπους με πλατάνια και δρύες.

-          Δάσος Καϊάφα: Ένα από τα ωραιότερα δάση κουκουναριάς και ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο που στο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής επιβουλής για κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, δυστυχώς έπεσε θύμα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στη Ζαχάρω.

 

Οι καταστροφικές αυτές πυρκαγιές έρχονται να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο των σημαντικών περιοχών που μαζί με τα δάση της Εύβοιας επλήγησαν νωρίτερα το καλοκαίρι, όπως η Πάρνηθα, ο Γράμμος, η Πρέσπα, το Φαράγγι του Βουραϊκού, το Πήλιο και η Πίνδος.  

 

Το WWF Ελλάς εκφράζει βαθιά συλλυπητήρια προς όλους τους συνανθρώπους μας που έχασαν στις πυρκαγιές αγαπημένους τους ή περιουσίες και προς κάθε κάτοικο της Ελλάδας για την τεράστια οικολογική απώλεια που τελικά μας καθιστά όλους πυρόπληκτους. Εκφράζει επίσης αμέριστη συμπαράσταση και ευχαριστίες προς τους κύριους συμμάχους ενάντια στις φλόγες, δηλαδή προς το μόνιμο, εποχικό και εθελοντικό δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και στις εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης.

 

Στην ερμηνεία αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, απαιτείται σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση από όλους. Όπως δηλώνει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς «τα σενάρια περί οργανωμένης έξωθεν επιβουλής παραμένουν μέχρι στιγμής αναπόδεικτα και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Αντιθέτως, πολλά και ατράνταχτα είναι τα στοιχεία που υποδηλώνουν εγκληματική αμέλεια στη διαχείριση και προστασία των δασών μας, με διαχρονική πολιτική ευθύνη όλων των τελευταίων κυβερνήσεων».

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, τηλ. 210-3314893 – 6937333668, d.karavellas@wwf.gr

Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη πολιτικής, 6977075345, tnantsou@wwf.gr

Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Υπεύθυνος περιβαλλοντικών δράσεων, 6972272977, c.liarikos@wwf.gr

 

 

Επιστροφή