Ενότητα :Ανακοινώσεις - Εκδηλώσεις

Τίτλος : ΕΠΙΒΑΤΗΣ: Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Διαβάστηκε: 750 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ο ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

 

Ο σταθμός μόνο στον Ισθμό δεν είναι λύση

 

 

Ενώ προ ολίγου καιρού τα κορινθιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης θριαμβολογούσαν ότι επιτέλους λύθηκε και το θέμα της σύνδεσης του Λουτρακίου (του μεγαλύτερου τουριστικού θερέτρου της χερσαίας Ελλάδας), με τον Προαστιακό, που είχε παραμείνει ως εκκρεμότητα από το 2004, παρότι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό του δικτύου, με λύπη μας μαθαίνουμε ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Μετά από κάποια σύσκεψη που προκάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Κορινθίας κ. Α. Παπαληγούρας στο Υπουργείο Μεταφορών (ΥΜΕ) και που συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αποφασίστηκε απλώς η κατασκευή ενός σταθμού στον Ισθμό (6 χλμ μακριά από την πόλη) και μάλιστα σε σημείο που δεν προβλεπόταν εξαρχής και ούτε την κατασκευή της διακλάδωσης προς Λουτράκι επιτρέπει, ούτε χώρους για στάθμευση διαθέτει. Το χειρότερο όμως είναι η διαφαινόμενη εγκατάλειψη του αρχικού σχεδίου για διακλάδωση του Προαστιακού προς την πόλη του Λουτρακίου, που προβλεπόταν με μετατροπή της υπάρχουσας μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής Ισθμού-Λουτρακίου σε κανονικού πλάτους και δημιουργία νέου σταθμού στην είσοδο της πόλης (πρόσφατα μάλιστα ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Γκιώνης είχε εξασφαλίσει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την χωροθέτηση του νέου σταθμού του Προαστιακού στην είσοδο της πόλης, κοντά στο Καζίνο, από κοινού με τον σταθμό των ΚΤΕΛ).

Αναρωτιόμαστε τι μεσολάβησε και αναθεωρήθηκαν αυτά τα σχέδια, που αποτελούσαν μια ιστορική ευκαιρία για την βιώσιμη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη του Λουτρακίου, με αξιοποίηση της απευθείας ταχείας σύνδεσης Λουτρακίου-Κέντρου Αθήνας μέσω του νέου Προαστιακού, που από το 2009, μετά την ηλεκτροκίνησή του, θα μπορεί να καλύπτει την διαδρομή σε 45 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να ανασχεθεί η μάστιγα της αυτοκινητοπλημμύρας που στραγγαλίζει την θερινή περίοδο την πόλη του Λουτρακίου, η οποία στερείται επαρκών χώρων στάθμευσης.

Ο ταχύς ηλεκτροκίνητος Προαστιακός μπορεί να εγγυηθεί την μεταφορά χιλιάδων επισκεπτών, χωρίς τον κορεσμό του ανεπαρκούς οδικού δικτύου της περιοχής και την συνεπαγόμενη υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Η δημιουργία σταθμού στον Ισθμό, μπορεί να εξυπηρετεί τοπικά την περιοχή Ισθμίων, κατ’ουδένα τρόπο όμως δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την πόλη του Λουτρακίου που βρίσκεται σε απόσταση 6 χλμ, για τους ακόλουθους λόγους:

1.    Το Λουτράκι χρειάζεται την δική του αυτόνομη σιδηροδρομική σύνδεση με την Αθήνα, δεδομένου ότι οι συρμοί που διέρχονται από τον Ισθμό από και προς Κόρινθο / Κιάτο / Λοιπή Πελοπόννησο είναι ασφυκτικά γεμάτοι, και οι επιβάτες που θα επιβιβάζονται στον Ισθμό θα ταξιδεύουν όρθιοι μέχρι την Αθήνα

2.    Τα 6 χλμ απόσταση Ισθμού-Πόλης Λουτρακίου είναι αποτρεπτικά τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το τραίνο, δεδομένου ότι η λύση του ταξί είναι ακριβή για την μετάβαση στον σταθμό, η δε λύση της μετεπιβίβασης σε δημοτικό λεωφορείο εντελώς αναποτελεσματική (μικρή χωρητικότητα λεωφορείου, εμπλοκή στην βεβαρημένη κυκλοφορία του δρόμου Ισθμού-Λουτρακίου, «ποινή» της μετεπιβίβασης και μάλιστα σε τραίνα που κατά βάση θα έρχονται γεμάτα από Πελοπόννησο). Η εμπειρία στο Νέο Σταθμό Κορίνθου με τα τοπικά λεωφορεία υπήρξε εξόχως αποτυχημένη, ενώ όσοι σταθμοί του Προαστιακού φτιάχτηκαν μακριά από τους οικισμούς, παρουσιάζουν ελάχιστη κίνηση (Κορωπί, Μέγαρα, Νέα Πέραμος κλπ)

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

·     Τον Δήμο Λουτρακίου να μην παραιτηθεί των αρχικών του σχεδίων και χαθεί για την πόλη του η μεγάλη αυτή ευκαιρία..

·     Τον Ομιλο ΟΣΕ (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΔΙΣΥ, ΕΡΓΟΣΕ) να μην καταργήσει τον κλάδο Ισθμού-Λουτρακίου, η επαναλειτουργία του οποίου το 1991 είχε γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία (παρόλο που τα τραίνα της μετρικής γραμμής χρειάζονταν 2 ώρες για Αθήνα), πριν αρχίσει η απαξίωσή του, από τον ίδιο τον ΟΣΕ δυστυχώς, με την μείωση των ημερήσιων δρομολογίων του σε 2. Να προχωρήσει άμεσα σε κανονικοποίηση της παλιάς γραμμής

·     Το Υπουργείο Μεταφορών που μέχρι σήμερα έχει επιδείξει θετική στάση στο αίτημα ανάπτυξης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και των Μέσων Σταθερής Τροχιάς γενικότερα, να επεκτείνει άμεσα τον Προαστιακό μέχρι την πόλη του Λουτρακίου, γιατί η δημιουργία μονάχα ενός σταθμού στον Ισθμό θα αποτελεί εμπαιγμό για τις χιλιάδες των επισκεπτών και των κατοίκων της μεγάλης αυτής λουτρόπολης.

·     Καλούμε τέλος τους επαγγελματίες και τους ξενοδόχους του Λουτρακίου, να πιέσουν όσο μπορούν προς αυτήν την κατεύθυνση, προς όφελος αυτών των ιδίων.

 

Δίκτυο Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ.

05/09/2007

 

Επιστροφή