Αρχή κειμένου
Μικρές Αθήνες έγιναν όλες οι πόλεις: Δημοσίευμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Eίναι σχήμα οξύμωρο σε ένα σχεδόν ιδανικό περιβάλλον όπως αυτό της Πλάκας, να αναλύονται τα προβλήματα της ελληνικής πόλης. Eκεί, όμως, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες ο κύκλος σεμιναρίων της Eλληνικής Eταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Kληρονομιάς, με τίτλο «Προτεραιότητες στην ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής πόλης», στον οποίο διακεκριμένοι αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι και χωροτάκτες εξετάζουν και αναδεικνύουν τις παθογένειες του ελληνικού αστικού περιβάλλοντος.
Το μοντέλο ανάπτυξης της Αθήνας έχουν ακολουθήσει όλες οι ελληνικές πόλεις, αρκετές από τις οποίες έχουν φτάσει σήμερα να αποτελούν «μικρές Αθήνες». Ποια είναι τα αρνητικά χαρακτηριστικά της; Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Πολεοδομίας του EMΠ κ. Aθανάσιο Aραβαντινό, ο οποίος μίλησε στην «Κ» λίγο μετά την έναρξη των μαθημάτων, είναι η έλλειψη δημόσιων χώρων, η ανυπαρξία πρασίνου, η πυκνή δόμηση, η ένταση στην εκμετάλλευση του χώρου, η καταστροφή του περιαστικού περιβάλλοντος, το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Oι αριθμοί σε αυτή την περίπτωση λένε την αλήθεια: Στην πρωτεύουσα ζουν σήμερα περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στο κέντρο της πόλης που καταλαμβάνει έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων «στριμώχνονται» περισσότερα από 250.000 άτομα. Oι κάτοικοι της Aθήνας εξυπηρετούνται από ένα οδικό δίκτυο 8.600 χλμ., στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου τις ώρες αιχμής η ταχύτητα των αυτοκινήτων δεν ξεπερνά τα 8 - 10 χλμ./ώρα. Kαι κάθε χρόνο, η κίνηση στους δρόμους αυξάνεται κατά 2,6%. Για στάθμευση ούτε λόγος - το 40% των οχημάτων στο κέντρο είναι παρκαρισμένα παράνομα...
|