Ενότητα :Αντρέ Γκορτζ

Τίτλος : Αυτοκτόνησε φιλόσοφος

Διαβάστηκε: 1153 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Αυτοκτόνησε φιλόσοφος
 

Ο γάλλος φιλόσοφος Αντρέ Γκορζ, ο συνιδρυτής του "Νουβέλ Ομπσερβατέρ" το 1964, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 84 ετών αυτοκτονώντας με την σύντροφο της ζωής του Ντορίν στην κατοικία τους στο Βοσνόν (στ’ ανατολικά του Παρισιού) -μετά από μία αρμονική συμβίωση 58 ετών.

Ο Αντρέ Γκορζ ήταν 84 ετών, ενώ η σύζυγος Ντορίν ήταν 83, ήταν αγγλικής καταγωγής, έπασχε δε από ανίατη ασθένεια τα τελευταία έτη της ζωής της.

Ο Γκορζ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο 1923, στη Βιέννη, και έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα στη διάρκεια του 1954 όπως και το νέο του ληξιαρχικό ονοματεπώνυμο: Ζεράρ Χορστ.

Διέπρεψε στην πολιτική οικολογική θεωρία ενώ βασικά έργα του θεμελιώνονται στον "αντι-καπιταλισμό". "Οικολογία και Πολιτική", "Οικολογία και Ελευθερία", "Αντίο στο Προλεταριάτο", "Μεταμορφώσεις της Εργασίας" είναι σπουδαία έργα του.

Με το ψευδώνυμο "Μισέλ Μποσκέ" υπήρξε συνιδρυτής το 1964 του παρισινού εβδομαδιαίου πολιτικού περιοδικού "Νουβέλ Ομπσερβατέρ".


Το 1983 συνταξιοδοτήθηκε.

Ακολούθως, πολύ αφοσιωμένος στην Ντορίν, έζησε μαζί της κυρίως στα όρια της κατοικίας που τότε επέλεξαν, στο Βοσνόν, σχετικά κοντά στο Παρίσι, ως "φιλόξενοι και απλοί χωρικοί", όπως δήλωναν στους γείτονες τους.

Μία στενή φίλη αντιλήφθηκε το δραματικό τέλος της 58χρονης κοινής ζωής του αγαπημένου ζευγαριού την Δευτέρα το πρωί. Μάλιστα πάνω στην κεντρική θύρα του σπιτιού τους υπήρχε η επιγραφή με την ένδειξη "ειδοποιείστε την χωροφυλακή".

Τα πτώματα βρέθηκαν το ένα πλάι στο άλλο, κοντά βρέθηκαν και γράμματα με αποδέκτες οικείους.
Προ ημερών, ο Γκορζ εκμυστηρεύθηκε σε στενή φίλη ότι τον προβλημάτιζε πολύ η ραγδαία επιδείνωση της υγείας της Ντορίν.


Για την "Ντορίν του" στο πρόσφατο βιβλίο "Ιστορία της Ντ., ιστορία μιας αγάπης" ο Γκορζ γράφει :

"Μόλις συμπλήρωσες τα 82, όμορφη, χαριτωμένη, ποθητή. Ζούμε μαζί 58 έτη και σε αγαπώ σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Εσχάτως, σε ξαναερωτεύτηκα άλλη μια φορά, και να γνωρίζεις, φέρω μέσα μου ένα ’κενό’, το οποίο εντούτοις με κατακλύζει, και που ξεπερνιέται μόνον όταν σε αγκαλιάζω". 


Πηγή: ΑΠΕ

Επιστροφή