Ενότητα :Επίκαιρα θέματα

Τίτλος : ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ! ΡΕΚΟΡ 22ο C

Διαβάστηκε: 764 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΕΛΕΤΑΕΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μέλος  της  European Wind Energy Association

 

 

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ!

ΡΕΚΟΡ 22ο C.

 

Του Steve Connor,

Επιστημονικού Συντάκτη της εφημερίδας

THE INDEPENDENT. – 3 Οκτωβρίου 2007

 

Περιοχές της Αρκτικής δοκιμάστηκαν από πρωτοφανή καύσωνα φέτος το καλοκαίρι.

Ένας ερευνητικός σταθμός στην Καναδέζικη Αρκτική κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από 20ο C, περίπου 15ο C υψηλότερες από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύθηκαν από δραματική τήξη των αρκτικών πάγων τον Σεπτέμβριο που έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα που καταγράφηκαν ποτέ.

Άλλη μια ένδειξη για το πόσο ευαίσθητη είναι αυτή η περιοχή του Πλανήτη μας στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queens του Οντάριο, παρατήρησαν έκπληκτοι το θερμόμετρο τους να αγγίζει τους 22ο C κατά τη διάρκεια αποστολής τους τον Ιούλιο  στην βάση τους στο νησί Melville, συνήθως μία από τις πιο κρύες περιοχές της Βόρειας Αμερικής. 

 

"Αυτό ήταν απίστευτο για μια περιοχή όπου οι κανονικές μέσες θερμοκρασίες είναι περίπου 5ο C. Φέτος καταγράψαμε συχνά ημερήσιες θερμοκρασίες μεταξύ 10ο C και 15ο C και μερικές ημέρες έφθασε τους 22οC,  δήλωσε ο Scott Lamoureux, καθηγητής γεωγραφίας στο Queens.

"Ακόμη και θερμοκρασίες 15ο C είναι υψηλότερες από ότι θα αναμέναμε και όμως τις καταγράψαμε για διάστημα 10 και 12 ημερών τον Ιούλιο.

 

(Απόδοση Τσιπουρίδης Ι.

Πρόεδρος Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.)

 

 

Η μόνη μας ελπίδα να περιορίσουμε τις Κλιματικές Αλλαγές και να ελέγξουμε τις επιπτώσεις τους, όπως αυτές στην Αρκτική, που προοιωνίζουν κακές εξελίξεις, είναι να περιοριστούν ΑΜΕΣΑ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 

Ο καλύτερος (αν όχι ο μοναδικός), και φιλικότερος για το περιβάλλον τρόπος να γίνει αυτό είναι πρώτα να εφαρμόσουμε μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και μετά να αναπτύξουμε στο μέγιστο δυνατό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Άντ’ αυτού εμείς σχεδιάζουμε νέους σταθμούς λιθάνθρακα.

Έχουμε να δούμε πολλά ακόμη.

 

Επιστροφή