Ενότητα :Επίκαιρα θέματα

Τίτλος : Χωρίς άδεια το σπίτι Σουφλιά

Διαβάστηκε: 1494 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΧΤΙΖΕΙ εξοχική κατοικία στην Ανάβυσσο με ένα... «μικρό ελάττωμα»

 

Χωρίς άδεια το σπίτι Σουφλιά

 

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 

Χωρίς αναθεωρημένη οικοδομική άδεια χτίζει εξοχική κατοικία στην περιοχή Θυμάρι Αναβύσσου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ -και πολιτικός μηχανικός πριν ασχοληθεί με την πολιτική- σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι».

 

Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, υποστηρίζει ότι έχει άδεια, αλλά υπάρχει ένα «μικρό ελάττωμα». Διαβεβαιώνει ότι πληροφορήθηκε το πρόβλημα το περασμένο Σάββατο και ότι τη Δευτέρα απευθύνθηκε στην αρμόδια Πολεοδομία, ζητώντας να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, ενώ προτίθεται να στραφεί δικαστικώς κατά του μηχανικού του, ο οποίος δεν τον είχε ενημερώσει για την εκκρεμότητα. Σήμερα μάλιστα σκοπεύει να δώσει αναλυτική απάντηση στο θέμα, προσκομίζοντας στοιχεία που κατά την άποψή του τον δικαιώνουν.

Ο κ. Σουφλιάς, από κοινού με τη σύζυγό του, είχε αγοράσει το 1999 με τη μορφή κάθετης ιδιοκτησίας δύο -από τα συνολικά έξι- μερίδια σε ακίνητο που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Αναβύσσου, καθώς και το δικαίωμα να χτίσει δύο κατοικίες συνολικού εμβαδού 122 τετραγωνικών. Η αρχική οικοδομική άδεια είχε εκδοθεί το 1989 και αφορούσε το σύνολο των έξι κατοικιών του οικοπέδου. Σήμερα στο χώρο υπάρχει μία ενιαία κατοικία, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής.



Η «Ε» επικοινώνησε χθες το βράδυ με συνεργάτη του υπουργού, από τον οποίο πληροφορήθηκε τα εξής:


* Την άνοιξη του 2005, λίγο πριν λήξει η οικοδομική άδεια, τον αριθμό της οποίας δεν μας έδωσε, ο μηχανικός του κ. Σουφλιά υπέβαλε αίτηση για αναθεώρηση στην πολεοδομία Μαρκοπούλου.


* Ο φάκελος παραπέμφθηκε στην αρμόδια αρχιτεκτονική επιτροπή, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση τον απέρριψε, ζητώντας να υποβληθούν οι εγκρίσεις από την αρχαιολογία και το δασαρχείο. Λίγο αργότερα όμως τον ενέκρινε και στη συνέχεια η άδεια προωθήθηκε για να εγκριθεί για τα υπόλοιπα τμήματά της (στατικά, αρχιτεκτονικά, φορολογικά, κλπ).


* Ως χθες δεν είχε εγκριθεί η αναθεώρηση, γεγονός που παραδέχεται η πλευρά του υπουργού, διαβεβαιώνει όμως ότι δεν το γνώριζε ως το περασμένο Σάββατο και επιρρίπτει την ευθύνη στον μηχανικό που τον καθησύχαζε ότι «όλα πάνε καλά».


* Θεωρεί ότι κακώς η Πολεοδομία δεν ενέκρινε την αναθεώρηση, με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται από το διάταγμα του 2003 για τους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής, αφού κατά την πλευρά Σουφλιά υπάρχει άλλη διάταξη που καλύπτει την περίπτωση.


Αργά χθες το βράδυ από το γραφείο του κ. Σουφλιά εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι «το σπίτι χτίζεται με νόμιμη άδεια και ότι ήταν νόμιμο δικαίωμα του υπουργού, το οποίο παραμένει έως σήμερα, η τροποποίηση του σχεδίου».

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/10/2007

 

 

Και ολίγη ιστορία...

 

 

Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ακυρώνει τελικά το νόμο της Βάσως και επιμένει στο διάταγμα Κατσιγιάννη

 

Οικοδομικές άδειες: Ψηφίζουν ταλαιπωρία

 

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

 

Περίπου το 75% των εγκεκριμένων οικοδομικών αδειών έχει μικρές ή και μεγαλύτερες παρατυπίες, σύμφωνα με πρόσφατους δειγματοληπτικούς ελέγχους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κ. Σουφλιά να επιμείνει στο σημερινό καθεστώς ταλαιπωρίας και, ύστερα από 18 μήνες και τρεις αναστολές, να καταθέσει τροπολογία με την οποία ακυρώνει τελικά τις αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών που θέσπιζε ο Νόμος 3212/2003 της Βάσως Παπανδρέου.

 

Το διάταγμα του Σεπτεμβρίου του 1993, που είχε προωθήσει ο τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Κατσιγιάννης, περιλαμβάνει σωστές διατάξεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης των πολεοδομικών γραφείων και της δαιδαλώδους νομοθεσίας, που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 25.000 σελίδες!


Το «μυστικό» βρίσκεται σε μια υπουργική απόφαση του κ. Κατσιγιάννη, που επιτρέπει την «προσωρινή» σύνδεση της οικοδομής με το δίκτυο της ΔΕΗ με μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιώτη μηχανικού. Με αυτή τη ρύθμιση «κουκουλώνονται» υπερβάσεις της οικοδομικής άδειας. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται «αυθαίρετη» από νομικούς κύκλους, αλλά εφαρμόζεται κατά κόρον από όλες τις πολεοδομίες. Μάλιστα, ο κ. Σουφλιάς στην επίμαχη τροπολογία προβλέπει διατήρηση του Διατάγματος του 1993, αλλά «και των άλλων, σχετικών με τις οικοδομικές άδειες, διατάξεων».



Πρόστιμα

Να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά ο κ. Σουφλιάς δεν καταργεί τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος της Βάσως Παπανδρέου, για μηχανικούς και ιδιοκτήτες που μετέχουν σε αυθαίρετη δόμηση ή σε παράβαση των όρων δόμησης.


Για αυθαιρεσίες, οι «καμπάνες» κυμαίνονται από 5 έως 50 χιλιάδες ευρώ, ενώ για δόμηση σε ρέματα, σε ζώνη αιγιαλού ή σε ακίνητα του Δημοσίου φτάνουν τα 100.000 ευρώ. Προβλέπεται επίσης φυλάκιση 6 έως 24 μηνών.


Με βάση το ισχύον καθεστώς, μια οικοδομική άδεια προϋποθέτει την κατάθεση 18 μελετών και δικαιολογητικών. Εκδίδεται μέσα σε 19 εργάσιμες ημέρες, που αυξάνονται σε 29 σε περίπτωση που ο μηχανικός-μελετητής ζητήσει να γίνει προέγκριση του φακέλου. Αν πάλι η θέση του ακινήτου, για παράδειγμα, «βλέπει» σε πλατεία και επιβάλλει την έγκριση των σχεδίων από αρχιτεκτονική επιτροπή, τότε ο χρόνος έκδοσης αυξάνεται κατά 6 εργάσιμες ημέρες. Στην πράξη, βεβαίως, οι χρόνοι αυτοί δεν τηρούνται - και ειδικά σε περιοχές όπου υπήρχε κίνδυνος να αλλάξουν οι όροι δόμησης, οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλαν το γνωστό «γρηγορόσημο»...


Ο νόμος της κ. Παπανδρέου, που δεν εφαρμόστηκε λόγω των τριών αναστολών από τον κ. Σουφλιά, προέβλεπε σε πρώτη φάση την υποβολή μόνο 5 μελετών και δικαιολογητικών και έγκρισή τους σε 10 εργάσιμες, που ταυτόχρονα κατοχύρωνε τους όρους δόμησης για τρεις μήνες και έτσι δεν χρειαζόταν το «γρηγορόσημο».


Σε αυτό το διάστημα έπρεπε να υποβληθούν οι υπόλοιπες μελέτες και να εγκριθούν σε τρεις εργάσιμες. Υπήρχαν ελάχιστες αλλαγές στις αυτονόητες ευθύνες του μηχανικού-μελετητή.


Το Διάταγμα του 1993, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, χαρακτηρίζεται «λύση ανάγκης», αφού στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η τρίτη προθεσμία που είχε θέσει ο κ. Σουφλιάς χωρίς και πάλι να προλάβει να παρουσιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Μας διαβεβαίωσαν ότι ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο, που πιθανότατα θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο και ενδεχομένως για πολεοδομικά θέματα.

Θα ακολουθήσει διάλογος, με προοπτική να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη του χρόνου.

Οι βασικότερες αλλαγές του κυοφορούμενου νομοσχεδίου αφορούν τους εξής τομείς:

**ΙΣΧΥΣ. Η οικοδομική άδεια θα ισχύει για τέσσερα χρόνια από την ημέρα χορήγησης. Σε περίπτωση που η Πολεοδομία αρνηθεί να χορηγήσει άδεια ή καθυστερεί, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προσφύγει στον νομάρχη. Ειδικά για οικοδομές πάνω από 5.000 τετραγωνικά, η διάρκεια θα φθάνει τα έξι χρόνια.


**ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ. Αν μέχρι τη λήξη της έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του τσιμεντένιου σκελετού (φέρων οργανισμός), τότε η άδεια ανανεώνεται και ισχύει επ' αόριστον με τους ίδιους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά την έκδοσή της. Αν δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες, η άδεια αναθεωρείται για άλλη μια φορά, και για τέσσερα χρόνια. Σε περίπτωση που οι εργασίες στον σκελετό δεν έχουν ολοκληρωθεί, τότε η οικοδομή συνεχίζει με δύο «ταχύτητες»: για το κατασκευασμένο τμήμα γίνεται αναθεώρηση για άλλα τέσσερα χρόνια, ενώ για το υπολειπόμενο κομμάτι εκδίδεται νέα άδεια, με τις διατάξεις που ισχύουν την ημέρα υποβολής του νέου φακέλου.


**ΠΡΟΕΛΕΓΧΟΣ. Είναι προαιρετικός και περιλαμβάνει κυρίως τον έλεγχο του τοπογραφικού και των αρχιτεκτονικών. Ολοκληρώνεται μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες, οπότε εγκρίνεται ή επιστρέφεται για διόρθωση.


**ΕΛΕΓΧΟΣ. Ο έλεγχος του φακέλου προτείνεται να γίνεται μέσα σε 40 εργάσιμες ημέρες. Το χρονοδιάγραμμα ισχύει με την προϋπόθεση ότι ο φάκελος περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εγκρίσεις, καθώς και τις προβλεπόμενες μελέτες. Ορίζεται ότι αν μέσα σε 12 μήνες δεν έχουν συμπληρωθεί τα δικαιολογητικά ή δεν έχουν γίνει οι αλλαγές που θα υποδείξει η υπηρεσία, ο φάκελος τίθεται αυτομάτως στο αρχείο και θεωρείται «ουδέποτε υποβληθείς».


**ΑΥΤΟΨΙΕΣ. Προβλέπεται δειγματοληπτικός έλεγχος στο 2% των αδειών που εκδόθηκαν μέσα σε έναν χρόνο. Ανάλογο ποσοστό ισχύει και για ελέγχους σε άδειες αναθεώρησης.


**ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ. Μειώνονται σε 9 οι εργασίες που μπορούν να γίνουν με απλή αίτηση στην Πολεοδομία, έναντι 14 που περιλαμβάνει ο νόμος τού 2003. Αφορούν περιφράξεις, επιχρίσματα, επισκευές σε κιγκλιδώματα, αντικαταστάσεις κουφωμάτων κ.λπ., που θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση.


**ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ. Αφορά αλλαγές μικρής κλίμακας, οι οποίες δεν απαιτούν την έκδοση νέας ή την αναθεώρηση της υπάρχουσας άδειας και δεν συνεπάγονται την επιβολή προστίμων που αφορούν αυθαίρετες κατασκευές. Ετσι, προβλέπεται αύξηση του μήκους ή του πλάτους του κτιρίου κατά 0,50 μέτρα και αύξηση της νόμιμης κάλυψης μέχρι και 8 τετραγωνικά σε κάθε όροφο.

* Με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει την «αξιοπιστία» του κ. Σουφλιά στις υποσχέσεις του, την «αποφασιστικότητά» του για την επίλυση των προβλημάτων του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, την αντίληψή του για τη διαφάνεια και την αντίσταση σε πιέσεις.


* Απαντώντας στο γραφείο Τύπου του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ διευκρινίζει ότι το διάταγμα Κατσιγιάννη ισχύει συνεχώς και αδιαλείπτως από το 1993.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/09/2005

 

 

Επιστροφή