Αρχή κειμένου
Μαργαρίτα Καραβασίλη: Μια πρόταση για "Πράσινες στέγες" στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στην σημερινή Αθήνα όλοι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας που οφείλεται στην ρύπανση, την ηχορύπανση, την αύξηση θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και των κτιρίων μας. Αποτέλεσμα αυτών είναι η κόπωση των κατοίκων της πόλης, οι συχνότερες ασθένειες κυρίως στα παιδιά μας (άσθμα κ.α.), οι αδιαθεσίες , οι πονοκέφαλοι, η νευρικότητα, το άγχος κ.α.
Ένας σημαντικός λόγος που έχει συμβάλλει σ’ αυτό είναι η αλλαγή του μικροκλίματος. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου Φυσικής Αθηνών η διαφορά θερμοκρασίας της πόλης των Αθηνών και των περιφερειακών Δήμων φτάνει τους 12ο C .
Στην ίδια έρευνα φαίνεται καθαρά ότι η θερμοκρασία αέρα πάνω από την πόλη έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτό γίνεται γιατί οι ταράτσες μας και γενικώς οι επίπεδες επιφάνειες κρατούν θερμοκρασίες πολύ υψηλές (50-70ο C ) με αποτέλεσμα ο αέρας που κατεβαίνει από τους ορεινούς όγκους θερμαίνεται υπερβολικά και έχουμε αλλαγή τους μικροκλίματος. Ο αέρας ανεβαίνει γρηγορότερα στα ψηλότερα στρώματα αέρα και έχουμε πιο έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, αέρηδες ισχυρούς, χαλαζόπτωση κ.α.)
Οι θερμοκρασίες στις σκουρόχρωμες επιφάνειες (άσφαλτος , σκούρα πεζοδρόμια) το καλοκαίρι φτάνει τους 70ο C.
Η ιδέα φύτευσης των ταρατσών ώστε να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε κάποιες πόλεις μάλιστα, οι πράσινες στέγες επιβάλλονται και από τη νομοθεσία. Το συνολικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό, αντίθετα τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα.
Οι πράσινες στέγες είναι μια προσπάθεια των τελευταίων χρόνων να τοποθετηθούν φυτά και πράσινο στις ταράτσες των σπιτιών. Το υλικό το οποίο χρησιμοποιείτε είναι ελαφρύ (ανακυκλωμένος πυρήνας ελιάς κ.α.) και συγκρατεί αρκετές ποσότητες νερού. Τα φυτά τα οποία φυτεύονται χρειάζονται μικρές ποσότητες νερού (εξοικονόμηση νερού) και το έδαφος είναι τέτοιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους και να το πατάνε.
Ενδεικτική είναι και η διαφορά θερμοκρασίας που παρατηρείται στα σημεία που είναι φυτεμένα σε σύγκριση με κάποια ακάλυπτα μέρη της ταράτσας. Η θερμοκρασία στο τσιμέντο χτυπάει… κόκκινο και εμφανίζεται ακόμη και κατά 6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη!
Οι πράσινες στέγες είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι 13 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα οροφών κτιρίων είναι καλυμμένα με πράσινο, ενώ οι μισές γερμανικές πόλεις προσφέρουν οικονομικές διευκολύνσεις στους πολίτες για να δημιουργήσουν ταρατσόκηπους.
Οι πολυκατοικίες θερμαίνονται υπερβολικά από την ταράτσα ιδίως και τους πλευρικούς τοίχους και δεν μπορούν ν’ αποβάλλουν εύκολα την θερμοκρασία ,αποτέλεσμα αυτού του φαινόμενου είναι να χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ποσά ενέργειας για να ψύξουμε τον χώρο μας και πάλι δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι. Ενώ τον χειμώνα πολλές φορές η υγρασία επηρεάζει την μόνωση του σπιτιού.
Εάν το κίνημα "πράσινες στέγες" επικρατούσε στην Αθήνα, θα εξοικονομούσαμε περί τα 900 MW ηλεκτρικής ενέργειας. Από μετρήσεις και υπολογισμούς που έγιναν σε 28 περιοχές της Αθήνας, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα (3%) δηλαδή, συμπεράναμε ότι, αν οι ταράτσες τους ήταν φυτεμένες, θα είχαμε μείωση των ψυκτικών και θερμικών φορτίων κατά 15-20%. Δεν θα χρειαζόμασταν... ενάμισι εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σαν κι αυτό του Λαυρίου. Θα μειωνόταν η καταναλισκόμενη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια περίπου κατά 20%, δηλαδή περί τις 5.000.000 μεγαβατώρες ετησίως ή 500.000.000 ευρώ , ετησίως. Με διάφορα άλλα συμπληρωματικά φτηνά μέτρα, ο κίνδυνος μπλακ άουτ θα απομακρυνόταν μια για πάντα. Αλλά φαίνεται πως αυτές οι παρεμβάσεις δεν έχουν κέρδη...» .
Τα οφέλη είναι πολλαπλά από την εγκατάσταση πρασίνου σε ταράτσες. Ένας χώρος άχρηστος, η ταράτσα δηλαδή, με την τοποθέτηση πρασίνου γίνεται χρηστικός. Αποκτάει ζωή. Προσφέρει κέρδος λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας. Κι αυτό διότι η πράσινη ταράτσα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία στον ακριβώς από κάτω όροφο έως και 6 βαθμούς Κελσίου. Έτσι οι ένοικοι του σπιτιού ή του κτιρίου χρησιμοποιούν σε μικρότερο βαθμό τον κλιματισμό. Το τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι οι πράσινες στέγες εξαιτίας του οξυγόνου αλλά και της δροσιάς που προσφέρουν, μπορούν να… αλλάξουν το κλίμα στην πόλη.
|