Αρχή κειμένου
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ: ΜΙΑ ΣΙΩΠΗΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του Δήμου Τσαντίλη.
«Στα σπίτια που διαθέτουν νότιο προσανατολισμό, ο ήλιος διεισδύει στο εσωτερικό από το σκεπαστό προαύλιο, αλλά το καλοκαίρι, όπου η τροχιά του ήλιου είναι πάνω από τα κεφάλια μας και πάνω από τη στέγη, το σπίτι διαθέτει αρκετή σκιά. Επιπλέον, τα νότια ανοίγματα είναι δυνατόν να τοποθετηθούν σε ένα ψηλότερο επίπεδο και τα βορινά σε ένα χαμηλότερο, έτσι ώστε να υπάρχει προστασία από τους βορινούς ανέμους» (Ξενοφώντος Απομνημονεύματα).
Πάνω από το 80% του χρόνου μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, στο σπίτι ή στην δουλειά. Ένα άνετο και υγιεινό εσωτερικό μικροκλίμα είναι συνεπώς προϋπόθεση για μια καλή ποιότητα ζωής.
Μεγάλες ποσότητες ενέργειας αναλώνονται σήμερα για να ζεστάνουμε, να δροσίσουμε και να φωτίσουμε τους χώρους στους οποίους ζούμε.
Εξαρτάται όμως πράγματι η άνεσή μας από την κατανάλωση όλο και μεγαλύτερων και ακριβότερων ποσοτήτων ενέργειας; Η απάντηση είναι όχι. Οι χώροι που ζούμε είναι δυνατόν να μας προσφέρουν θαλπωρή χωρίς σπατάλη ενέργειας και χρημάτων. Αρκεί να ανακαλύψουμε ξανά και να εφαρμόσουμε ορισμένες παμπάλαιες αρχές που έχουν σήμερα ξεχαστεί. Η κυριότερη είναι ότι τα κτίρια δεν είναι ανεξάρτητα από το κλίμα της περιοχής τους αλλά πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτό. Ένα κτίριο χωρίς μόνωση είναι δύσκολο να ζεσταθεί και ένα κτίριο με γυάλινη πρόσοψη είναι αβίωτο το καλοκαίρι ακόμη και αν διαθέτει ισχυρά κλιματιστικά...
|