Ενότητα :Τεύχος 74, Σεπτέμβριος2007

Τίτλος : ΓΙάννης Σακιώτης, Ποιος πραγματικά φταίει για τη δεύτερη μικρασιατική καταστροφή του ελληνισμού;

Διαβάστηκε: 875 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ποιος πραγματικά φταίει για τη δεύτερη Μικρασιατική καταστροφή του ελληνισμού

 

Γιάννης Σακιώτης

 

Στα αποκαΐδια της δεύτερης Μικρασιατικής Καταστροφής που βιώνει το ελληνικό έθνος με τις τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, δάση, αγροτικό και οικιστικό κεφάλαιο, που αυτή την φορά προκλήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τη συλλογική αυτοκτονική πορεία της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία 25 χρόνια, και  ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή της ζημιάς, η οποία, εφ΄όσον συνυπολογισθούν οι ζημιές που θα προκύψουν από τη έντονη διάβρωση των εδαφών και τις αναμενόμενες πλημμύρες, θα αποδειχθεί ασύλληπτων διαστάσεων, οφείλουμε να δούμε πώς η Ελλάδα της μεταπολίτευσης οδηγήθηκε στην απόλυτη κατάρρευση μέσα σε μόνο 3 ημέρες.

 

Κατ΄ αρχάς η καταγραφή της πραγματικότητας δείχνει ότι εδώ και χρόνια υφίσταται μια πολυεμπρηστική λειτουργία της κοινωνίας και του κράτους, που σε συνδυασμό με την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή, τη γενικευμένη ανομβρία και τους καύσωνες καταστρέφει το μοναδικό δασικό πλούτο της χώρας. Το πλέγμα χωματερές, πυλώνες της ΔΕΗ μέσα στο δάσος, ρυπαίνων λαός που πετάει τα σκουπίδια του μέσα στα δάση, ξερόχορτα παντού που κανείς δεν φιλοτιμείται να κόψει και φυσικά οι μικρών και μεγάλων συμφερόντων εμπρηστές-καταπατητές-αποχαρακτηριστές-παράνομοι οικιστές, αποτελούν την πραγματική και όχι εικονική πραγματικότητα της καταστροφής των δασών μας.

 

Σε ό,τι αφορά τους εμπρησμούς είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτοί προέρχονται από και εξυπηρετούν οργανωμένα και ανοργάνωτα, μεγάλα, μεσαία και μικρά, ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΕΓΧΩΡΙΑ συμφέροντα γης.

 

Ιδού οι αποδείξεις:

 

-          Την τελευταία δεκαετία, ιδίως μετά από τη  πρόταση του Ευ. Βενιζέλου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2000-2001 και πιο πρόσφατα με την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να αναθεωρήσουν το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει δάση και δασικές εκτάσεις, έτσι ώστε να αποχαρακτηρισθούν οι δασικές εκτάσεις και να χτιστεί όλη η χώρα, στα δασαρχεία έχουν κατατεθεί 2 εκατομμύρια αιτήσεις για αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων (Ελευθεροτυπία 8 Ιουλίου 2007).

-          Πέραν αυτού, ας μην ξεχνάμε ότι και χωρίς να έχει αναθεωρηθεί το άρθρο 24 οι καίοντες δικαιώνονται, όπως έδειξε η εξαίρεση 10.185 στρεμμάτων δασικής έκτασης στο Νέο Βουτζά από την απόφαση αναδάσωσης μετά τις –σχεδον προχθεσινές πυρκαγιές του 2005-, με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής που χαρακτήρισε τις εξαιρούμενες γαίες ως «ανέκαθεν αγροτικές» (sic) και παρά τις διαβεβαιώσεις Καραμανλή ότι θα αναδασωθούν όλα τα τότε καμμένα! (Ελευθεροτυπία 8 Ιουλίου 2007).

-          Το κίνητρο για αποχαρακτηρισμούς στα παραθαλάσσια είναι επίσης πολύ μεγάλο για τα γιγαντιαία κτηματομεσιτικά συμφέροντα που ευνοούνται από το άθλιο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που προωθεί ο Σουφλιάς, τα οποία στοχεύουν πρωτίστως στα μεγάλα παραθαλάσσια φιλέτα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία, όπου εικάζεται ότι θα έρθουν Αμερικανοί και Άραβες μεγαλοεπενδυτές για να δημιουργήσουν τερατουργήματα ξενοδοχεία έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων το καθένα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, το «αγκάθι» είναι οι δασικές εκτάσεις, ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στα σχέδιά τους.

-          Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και από τα μεσαία συμφέροντα, όπως είναι οι τεχνικές εταιρείες μεσαίας επιφάνειας, που έχουν βάλει στο στόχαστρο περιοχές σαν τη Μάνη, όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για οικοδόμηση, όπως δείχνει ο απίστευτος αριθμός των 9.000 αιτήσεων για οικοδομικές άδειες που κατατέθηκαν στις πολεοδομίες της Μεσσηνίας και της Λακωνίας μόνο εφέτος για κατασκευή οικιών στην περιοχή!

 

 

Συμπέρασμα πρώτο

Δύο εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες, ένα δηλαδή εκτεταμένο στρώμα μικρών και μεσαίων συμφερόντων, έχει ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΗΤΡΟ να μπορέσει να καταχτίσει σε ακτές (όσες έχουν απομείνει) και βουνά, εφ’ όσον η δασική γη μετατραπεί σε αγροτική, δηλαδή ανά 4 ή 2 στρέμματα εκτός σχεδίου (υπάρχουν και οι παρεκκλίσεις, όπου πχ περνάει κοινοτικός δρόμος κοκ) οικοδομήσιμη, για να φτιάξουν οι μπουρτζόβλαχοι με τα 4Χ4 την οικογενειακή μεζονετούλα τους, όπως ήδη το κάνουν με πλήθος παρανομιών και παραλείψεων των τοπικών αρχών στον Παρνασσό (Καθημερινή 15 Οκτωβρίου 2006). Η μανία για παράλογο πλούτο μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, αδιάφορο με ποιο κόστος, από τόσο πολλούς ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε τραγική αυτοκαταστροφή.

 

Κοντά σε όλα αυτά, το σύστημα ΝΔ – Κ. Καραμανλή νεότερου,

 

-          διέλυσε την πυροσβεστική για να βολέψει τους κομματικούς νεάτερνταλ,

-          απέσυρε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα, έστω ελάχιστα και ισχνά σχέδια και πόρους έκτακτης ανάγκης της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως π.χ. τις επείγουσες διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε καταστάσεις συναγερμού, τα κονδύλια που προβλέπονται για εκπαίδευση και οργάνωση εθελοντών,

-          ουδέν εγνώριζε και βέβαια ουδόλως αξιοποίησε τα διαθέσιμα κονδύλια από τον προσφάτως ανακαινισθέντα ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που παρέχει πόρους για την εκπόνηση σχεδίων διαφυγής πληθυσμού από φυσικές καταστροφές, κατάρτιση επιστημόνων και στελεχών του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έρευνα για την δημιουργία μοντέλων έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κοκ.,

-          δεν προετοίμασε την παραμικρή οργάνωση πρόληψης πυροπροστασίας ούτε καν σε επίπεδο νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης (για παράδειγμα η  Ζαχάρω είναι δίπλα στη θάλασσα και η Λίμνη Καϊάφα είναι προφανώς λίμνη…, ωστόσο δεν υπήρχε σε ετοιμότητα ούτε το απλούστερο σχέδιο, όπως το να βρίσκονται σε ετοιμότητα δέκα βυτιοφόρα, εθελοντικές δυνάμεις δασοπυροσβεστών, ή να υπάρχει κάποιο σχέδιο ενεργοποίησης των αγροτών της περιοχής να μεταφέρουν σωλήνες με νερό άρδευσης και με αντλίες για να το ρίξουν εκεί όπου ακόμη ΔΕΝ είχε φθάσει η φωτιά),

-          αγνόησε τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας ότι θα έχουμε σκληρό και θερμό καλοκαίρι.

 

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι και το ΠΑΣΟΚ έκανε τα ίδια με τη σημερινή κυβέρνηση. Ποιος αλήθεια νομιμοποίησε περί τα 500.000 αυθαίρετα δίνοντας πρώτα παροχές (ρεύμα, νερό κλπ) και στη συνέχεια εντάσσοντάς τα στα σχέδια πόλης την περίοδο 1981 – 2004; Ποιος προσπάθησε να αλλάξει τον ορισμό του δάσους το 2003 με τον κατάπτυστο νόμο Δρυ για να αποχαρακτηρισθούν και να χτιστούν σχεδόν τα πάντα; Ποιος δεν υλοποίησε τις δικαστικές αποφάσεις για την κατεδάφιση χιλιάδων αυθαιρέτων ανά τη χώρα;

 

 

Συμπέρασμα δεύτερο

 

Η τελευταία ευκαιρία των υπολοίπων από εμάς, που εξακολουθούμε να κλαίμε με τις τρομακτικές αυτές καταστροφές που υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας, είναι οι εκλογές. Η ευκαιρία να γκρεμίσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο 65% συνολικά! Ψηφίζοντας μαζικά τα μικρά δημοκρατικά κόμματα και στέλνοντας στη βουλή 3 και 4 επιπλέον του δικομματισμού κόμματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την κατάρρευση του αγρίως εξαθλιωμένου πια πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, που οδήγησε αυτόν τον άλλοτε πανέμορφο τόπο σε μια ανεπανάληπτη τραγωδία, στην πλέον ευημερούσα μάλιστα ιστορική του στιγμή. Η συντριβή του δικομματισμού είναι το κλειδί για το ξεκίνημα μιας νέα πολιτικής περιόδου μεγάλης και ευρείας αναγέννησης της πολιτικής στη χώρα και η μόνη ελπίδα να προταθούν και να επικρατήσουν οι ιδέες και οι αξίες που θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, τη συλλογική ποιότητα ζωής, την κοινωνική συνοχή και φυσικά την αειφορία των πόρων και τη φύσης.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 74, 9/07

 

 

Επιστροφή