Ενότητα :Τεύχος 74, Σεπτέμβριος2007

Τίτλος : Βάσω Κανελλοπούλου, Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή

Διαβάστηκε: 892 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Η Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή

(απόσπασμα από σενάριο ταινίας για την εκπαιδευτική τηλεόραση)

 

Βάσω Κανελλοπούλου

 

Αγαπημένα μου παιδιά

Όταν πατάμε τον ηλεκτρικό διακόπτη για να ανάψουμε το φως, κάνουμε ταυτόχρονα και κάτι άλλο που όμως  δεν το βλέπουμε. Πετάμε αόρατα σκουπίδια στον αέρα. Πρόκειται για σκουπίδια σε μορφή αερίου.  Είναι σαν  να ρίχνουμε τα απορρίμματα της κουζίνας και τα χαρτιά της τουαλέτας στο δρόμο. Παρόλο που η ατμόσφαιρα δεν είναι χωματερή εμείς επιμένουμε και την γεμίζουμε  συνεχώς  με  σκουπίδια. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Ορυκτά καύσιμα είναι το πετρέλαιο η βενζίνη το κάρβουνο και το φυσικό αέριο. Τα χρησιμοποιούμε στην παραγωγή ηλεκτρισμού, στις μεταφορές,  τα αυτοκίνητα αεροπλάνα πλοία και τρένα, στα σπίτια μας, για ψύξη θέρμανση μαγείρεμα καθαρισμό και ασανσέρ και βέβαια στη βιομηχανική  παραγωγή προϊόντων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πετούμε αόρατα σκουπίδια στην ατμόσφαιρα. Αδιαφορώντας για τους ρύπους, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε συνηθίσει σε μια ανέμελη σπατάλη ενέργειας. Ετσι βλάπτουμε το υπέροχο λεπτό αέρινο δακτυλίδι που περιβάλλει τη γη.

Στην αρχή νομίζαμε ότι αυτά τα αέρια σκουπίδια δεν δημιουργούν  πρόβλημα. Τώρα όμως οι επιστήμονες λένε ότι  η αρχική μας ανεμελιά δεν ήταν σωστή.  Οι αέριοι ρύποι που εμείς οι άνθρωποι παράγουμε δημιουργούν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, που αποκαλείται Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή. Αυτή η  αλλαγή του κλίματος  μας φέρνει μεγάλη αύξηση φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Πως γίνεται αυτό;  Οι  ρύποι  συσσωρεύονται και δυναμώνουν το κατά τα άλλα   φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει τη θερμότητα του ήλιου. Λόγω των αερίων θερμοκηπίου που εμείς παράγουμε, η  ατμόσφαιρα της γης γίνεται πιο ζεστή. Οι σημερινές εύθραυστες  κλιματικές  ισορροπίες αλλάζουν και εμείς υποφέρουμε. Οι επιστήμονες μας λένε ότι οι συγκεντρώσεις αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι οι υψηλότερες τουλάχιστον των τελευταίων 420.000 ετών.

 Τα πρώτα αποτελέσματα της αλλαγής του κλίματος της γης είναι ήδη ορατά και  μας δυσκολεύουν τη ζωή. Λιώνουν οι πάγοι στους πόλους της γης,  ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας,  δυναμώνουν οι άνεμοι  έχουμε πλημμύρες αλλά και έλλειψη νερού έχουμε ξηρασία και  καύσωνες που μας φέρνουν καταστροφικές  πυρκαγιές. 

Πρέπει άμεσα να  αναχαιτίσουμε την παγκόσμια κλιματική αλλαγή κάτι που αν το προσπαθήσουμε όλοι μαζί  είναι  σίγουρα εφικτό. Αν καθυστερήσουμε, η κλιματική αλλαγή θα φέρει  πολύ μεγάλη αναστάτωση στη ζωή μας, θα μας κάνει πιο δυστυχείς και πιο φτωχούς καθώς μεταξύ άλλων θα μειωθεί η αγροτική παραγωγή και θα αυξηθεί η πείνα στον πλανήτη.

Η μόνη διέξοδος από το πρόβλημα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής είναι η  δραστική μείωση  των αέριων ρύπων θερμοκηπίου που εμείς οι άνθρωποι στέλνουμε στην ατμόσφαιρα.

Αν με απλούς τρόπους χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια θα μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τα αέρια θερμοκηπίου από τα οποία το σημαντικότερο είναι ο διοξείδιο του άνθρακα. …..

(ακολουθούν απλά παραδείγματα εξοικονόμησης ενέργειας και στην συνέχεια περιγραφή του ηλιακού και ηλιακού ηλεκτρισμού)

….Τα κτίρια ξοδεύουν για θέρμανση και ψύξη μεγάλα ποσά ενέργειας. Αν τα  μονώσουμε καλά, αν φυτέψουμε τις στέγες τους με πράσινες ταράτσες αν εφαρμόσουμε τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική που είναι προσαρμοσμένη στην τροχιά του ήλιου και εξοικονομεί  ενέργεια θα έχουμε μεγάλα κέρδη στη μείωση των ρύπων κατά τη διάρκεια της θέρμανσης και ψύξης. Οι ρύποι που εκπέμπουν τα κτίρια στην ατμόσφαιρα μπορούν να μειωθούν μέχρι και 80%

 Σε κάθε μας πράξη πρέπει να σκεπτόμαστε πόση ενέργεια ξοδεύουμε και από ποια πηγή έρχεται. Είναι ενέργεια καθαρή που προέρχεται από τον άνεμο ή τον ήλιο, ή μήπως είναι ενέργεια βρώμικη που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα;

 “Το πιο ευάλωτο κομμάτι του οικολογικού συστήματος της Γης είναι η ατμόσφαιρα. Και είναι ευάλωτη γιατί είναι πολύ λεπτή”- μας λέει ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ- “Αν είχατε μια σφαίρα καλυμένη με ένα χέρι βερνίκι, το πάχος αυτού του βερνικιού  θα ήταν περίπου αντίστοιχο με το πάχος που έχει η ατμόσφαιρα της Γης  σε σχέση με την ίδια τη Γη.”

Είναι επείγον να σταματήσουμε τη συγκέντρωση αέριων ρύπων στην λεπτή και ευαίσθητη ατμόσφαιρα της γης. Υπάρχει ακόμα καιρός. Αρκεί να το κάνουμε αμέσως.

Παιδιά μην ξεχάσετε να το πείτε στους γονείς σας. Πείτε τους να ξεκινήσουν αμέσως την εξοικονόμηση και την ταυτόχρονη χρήση καθαρής ενέργειας ώστε να μειώσουν άμεσα  τα σκουπίδια που πετάμε στην ατμόσφαιρα. Αν εμείς οι μεγάλοι, περιμένουμε να το κάνετε εσείς όταν θα  έχετε μεγαλώσει, θα είναι αργά γιατί οι λεπτές κλιματικές ισορροπίες θα έχουν καταστραφεί και η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 74, 9/07

 

 

Επιστροφή