Ενότητα :Τεύχος 74, Σεπτέμβριος2007

Τίτλος : Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων : Το Υπουργείο Ανάπτυξης "καίει" 317.000 στρ. δάσους στη Β .Χαλκιδική

Διαβάστηκε: 650 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης «καίει» 317.000 στρέμματα δάσους στη Β. Χαλκιδική

 

 Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

 

«Η προστασία των δασών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά της Κυβέρνησής μας», δήλωνε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή, μακριά από τη δημοσιότητα, η κυβέρνηση ενεργούσε για να άρει τη συνταγματική προστασία από ένα μοναδικό παρθένο δάσος στη Χαλκιδική, προκειμένου να μετατραπεί σε μεταλλείο από Καναδική εταιρεία. Οι λεπτομέρειες για αυτό το λαμπρό παράδειγμα πολιτικής υποκρισίας έχουν ως εξής:

317.000 στρέμματα πυκνών δασών και δασικών εκτάσεων στη ΒΑ Χαλκιδική, με δασοκάλυψη 95%, είναι χαρακτηρισμένα ως «οριστικές παραχωρήσεις μεταλλείων» και ανήκουν στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Μέτοχοι της εταιρίας είναι κατά 95% η Καναδική European Goldfiels και κατά 5% η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Τα δάση αυτά είναι τα πλουσιότερα της Χαλκιδικής και, σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ, περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πόσιμου νερού σε όλο το Νομό. Λόγω της υψηλής οικολογικής τους αξίας, 100.000 στρέμματα από αυτά περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα NATURA 2000.  Είναι όμως χαρακτηρισμένα ως «μεταλλευτικές περιοχές», ενώ 45.000 στρέμματα – που περιλαμβάνουν και τμήμα της περιοχής NATURA – είναι θεσμοθετημένες βιομηχανικές περιοχές υψηλής όχλησης.

 Στη ρίζα αυτού του παραλογισμού βρίσκεται ο απαρχαιωμένος, αλλά ακόμα σε ισχύ, Μεταλλευτικός Κώδικας του 1973, που θεωρεί ότι κάθε εκμετάλλευση μεταλλείου είναι υπόθεση «εθνικής ωφελείας», μπροστά στην οποία όχι μόνο τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών αλλά ούτε η συνταγματική επιταγή της προστασίας του δάσους έχει ισχύ.

Η πολιτική αυτή που ακολουθείται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και αποκλείει κάθε είδους ανάπτυξη, έχει στοιχίσει τραγικά στους τρεις Δήμους της ΒΑ Χαλκιδικής, Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας που «μοιράζονται» τη Μεταλλευτική Ιδιοκτησία. Το βαρύτερο τίμημα σε υπανάπτυξη και υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχει πληρώσει ο παραλιακός Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου που τα 2/3 της συνολικής του έκτασης, με ανάπτυγμα ακτών 75 χλμ στον κόλπο της Ιερισσού και το Στρυμονικό κόλπο, είναι μεταλλευτική περιοχή.

Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο Ανάπτυξης, 170.000 στρέμματα στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και άλλα 150.000 στους Δήμους Παναγίας και Αρναίας, προορίζονται αποκλειστικά για μεταλλευτική χρήση και δεν επιτρέπεται σε αυτά όχι μόνο η χωροθέτηση άλλων δραστηριοτήτων, αλλά ούτε καν η προστασία του δάσους!

Το Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της «Ελληνικός Χρυσός»  και η σχετική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση έχουν ήδη λάβει την έγκριση της Κυβέρνησης και η διαδικασία αδειοδότησης προχωρά ερήμην της τοπικής κοινωνίας και παρά τη δηλωμένη αντίθεσή της.

Στις υπάρχουσες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου-Ολυμπιάδας προβλέπεται να προστεθεί το τερατώδες επιφανειακό μεταλλείο των Σκουριών και δύο νέα μεταλλευτικά συγκροτήματα, στις περιοχές Σκουριών και Στρατωνίου. Για τη ΒΑ Χαλκιδική η «ανάπτυξη» θα είναι αυτή και μόνο αυτή.

Το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον θα  παραμορφωθεί ανεπανόρθωτα, τα πλούσια νερά της θα καταστραφούν και η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη.

Όλα τα ανωτέρω είναι για το υπουργείο Ανάπτυξης «δημόσιας ωφελείας» και «ιδιαιτέρως συμφέροντα για την Εθνική Οικονομία», αν και ο νόμος δεν προβλέπει δικαιώματα (royalties) του Δημοσίου και τελικά από την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας το κράτος δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα για τα αποτεφρωμένα δάση της χώρας μας, η κυβέρνηση συναινεί στο ξεκοίλιασμα της Β. Χαλκιδικής και στον αφανισμό των δασών της προς όφελος μιας ιδιωτικής εταιρείας. Η ιστορία βέβαια των μεταλλείων της Χαλκιδικής δεν είναι καινούρια. Η τωρινή δικτατορική παρέμβαση προς όφελος του «επενδυτή», δείχνει ότι η παρούσα κυβέρνηση  ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη, που έστελνε μαζικά τους κατοίκους της περιοχής στη φυλακή, επειδή τολμούσαν να υπερασπιστούν το περιβάλλον.

Επικοινωνία:
Τόλης Παπαγεωργίου, τηλ. 6973317816, ΜαρίαΚαδόγλου
τηλ. 6974371552

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 74, 9/07

 

Επιστροφή