Ενότητα :Για την Ευώνυμο

Τίτλος : Κανονισμός Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης

Διαβάστηκε: 1718 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ευώνυμος

Οικολογική Βιβλιοθήκη

 

 

Κανονισμός Λειτουργίας της Βιβλιοθήκης

 

 

Η Ευώνυμος ιδρύθηκε το 1994. Πρόκειται για μία ειδική, ιδιωτική –μη κερδοσκοπική- βιβλιοθήκη. Είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα έως Παρασκευή 4:00-8:00 μ.μ.

 

Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί ως δανειστική. Οι επισκέπτες έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης.

-     Σε όλους τους χώρους της βιβλιοθήκης οι χρήστες τηρούν ησυχία, δεν επιτρέπονται το κάπνισμα, το ποτό και το φαγητό.

-     Τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να απενεργοποιούνται.

 

Οι χρήστες δεν μπορούν να αναζητήσουν μόνοι τους το υλικό που τους ενδιαφέρει με χρήση Η/Υ στο χώρο της βιβλιοθήκης. Μπορούν όμως να έχουν πρόσβαση στον κατάλογό της, μέσω της ιστοσελίδας που διαθέτει στη διεύθυνση www.evonymos.org (http://argo.ekt.gr/opac2/zConnectELL.html) από τον δικό τους χώρο. Η εξυπηρέτησή τους γίνεται από τον βιβλιοθηκονόμο, ο οποίος κάνει την αναζήτηση του υλικού στον κατάλογο της βιβλιοθήκης για λογαριασμό τους.

 

            Σε καμία περίπτωση τα βιβλία δεν επανατοποθετούνται στα ράφια από τους αναγνώστες, αλλά αφήνονται στο αναγνωστήριο και έπειτα τακτοποιούνται από το υπεύθυνο άτομο. Η οργάνωση της συλλογής της βιβλιοθήκης έχει βασιστεί στη δεκαδική ταξινόμηση DEWEY. Οι χρήστες δεν επιτρέπεται να μετακινούν το υλικό από τα ράφια γιατί αποδιοργανώνεται η θεματική ενότητα και η συνοχή του.

 

Το υλικό της συλλογής διατίθεται για ανάγνωση στο χώρο του αναγνωστηρίου και για φωτοτυπίες. Λειτουργεί φωτοτυπικό μηχάνημα για εξυπηρέτηση των αναγνωστών. Η φωτοτύπηση γίνεται από τους ίδιους τους χρήστες και η χρέωση είναι 0,06  € ανά σελίδα για χαρτί μεγέθους Α4 και 0,12 € για χαρτί μεγέθους Α3.

 

Η φωτοτύπηση γίνεται σύμφωνα με το νόμο ν. 2121/1993 περί «πνευματικής ιδιοκτησίας» των δημιουργών. Απαγορεύεται η φωτοτύπηση των βιβλίων που αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους.     Για τα βιβλία που ισχύει το δικαίωμα «πνευματικής ιδιοκτησίας» επιτρέπεται φωτοτύπηση του 1/10 του συνόλου των σελίδων των εκδόσεων.

 

Για την προστασία της συλλογής της βιβλιοθήκης δεν επιτρέπεται η φωτοτύπηση:

 

-     Των βιβλίων που εκδόθηκαν πριν από το 1950

-     Των σπάνιων περιοδικών

-     Των χαρτών

-     Των πολυσέλιδων τόμων με χαλασμένη βιβλιοδεσία χωρίς εξώφυλλο ή οξειδωμένο χαρτί  

Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό της Βιβλιοθήκης μπορεί να αρνηθεί τη φωτοτύπηση οποιουδήποτε βιβλίου ή περιοδικού, εφόσον κρίνει ότι η κατάσταση της συγκεκριμένης έκδοσης δεν το επιτρέπει.

 

Η ψηφιακή αναπαραγωγή χαρτών, εικόνων, καρτ ποστάλ και φωτογραφιών γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης.

 

Η βιβλιοθήκη τηρεί βιβλίο επισκεπτών. Οι χρήστες της βιβλιοθήκης παρακαλούνται εξερχόμενοι να υπογράφουν σε αυτό.

 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

 

 

Επιστροφή