Ενότητα :Τεύχος 75, Οκτώβριος 2007

Τίτλος : Αναπολιτάνος Θανάσης. Αντιπυρηνικό Δίκτυο Μεσογείου: Πολίτες ενεργοί και όχι ραδιενεργοί

Διαβάστηκε: 614 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Πολίτες Ενεργοί και όχι Ραδιενεργοί

 

Θανάσης Αναπολιτάνος

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου,

www.manw.org

 

Αντιπυρηνικό Δίκτυο Μεσογείου

(εναρκτήρια συνεδρίαση ολομέλειας  στη Ρόδο 28/9/07

19 οργανώσεις από 9 χώρες τα ιδρυτικά μέλη)

 

Αγαπητοί φίλοι

Έχουμε λόγους να ανησυχούμε από τις εξελίξεις και είναι ανάγκη να κινητοποιηθούμε:

Το κλίμα ήδη άλλαξε, απειλείται η Ζωή από την υπερθέρμανση του Πλανήτη, η τιμή του πετρελαίου  έχει πάει στα ύψη και προσπαθούν να μας πείσουν οτι πρέπει να επιστρέψουμε στα πυρηνικά για να γλυτώσουμε από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Δεν πολεμάς τη χολέρα με την πανούκλα» είχε πεί εύστοχα ο Πρόεδρος της Βουλής των Γαλλοφώνων του Βελγίου που είχε έρθει πέρσι στη Ρόδο. Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να είναι πειστική απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα ιδιαίτερα στην περιοχή μας με τη μεγάλη σεισμικότητα. Ήρθε να μας το υπενθυμίσει το πρόσφατο σοβαρό ατύχημα στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό του Κόσμου στην Ιαπωνία, μιά από τις μητροπόλεις της τεχνολογίας, που επενδύει τεράστια ποσά στα ζητήματα ασφάλειας. Δεν μπορεί να είναι απάντηση ειδικότερα στην ρευστή και ασαφή περίοδο που βρίσκεται σήμερα ο Κόσμος από γεωπολιτική σκοπιά. Λύσεις υπάρχουν, τις γνωρίζουμε, πίεση χρειάζεται να ασκηθεί από την κοινωνία για να υπάρξει άλλη αντιμετώπιση από τους φορείς εξουσίας.

 

Από την άλλη πλευρά νέα σχέδια για δήθεν αμυντικά πυρηνικά όπλα και το νέο δόγμα περί περιορισμένων πυρηνικών πολέμων, αναμένεται να πυροδοτήσουν νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων σε ένα δρόμο αδιέξοδο, επικίνδυνο, ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Στην αυγή του 21ου αιώνα,  οι κυρίαρχες πυρηνικές δυνάμεις με πρώτες τις ΗΠΑ, κατεχόμενες από φοβικά σύνδρομα, προσπαθούν να επιβάλλουν τον πυρηνικό πόλεμο ως «λογική» λύση για την  αντιμετώπιση δαιμονικών εχθρών.

Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Ας ξεκινήσουμε.

Συμφωνούμε οτι

Όλοι μαζί θα παρακολουθούμε και θα ενημερώνουμε την κοινή γνώμη για κάθε κίνηση και δραστηριότητα της πυρηνικής βιομηχανίας, στρατιωτικής ή εμπορικής.

Όλοι μαζί θα προωθήσουμε την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας. Θα επιδιώξουμε την διαμόρφωση νέων καταναλωτικών προτύπων, στενά συνδεδεμένων με το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Όλοι μαζί θα αναλάβουμε την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της πυρηνικής απειλής για την Ζωή, την Ειρήνη και το Περιβάλλον

Όλοι μαζί θα διεκδικήσουμε να κάνουμε τη γειτονιά μας, μία Ζώνη Ειρήνης Ελεύθερης από Πυρηνικά.

Απώτερος Στόχος μας πρέπει να είναι η συγκρότηση σε πλανητικό επίπεδο ενός «παγκοσμιοποιημένου» αντιπυρηνικού κινήματος, που θα συνενώσει σε συντονισμένο αγώνα τις πολλές εκατοντάδες αντιπυρηνικές κινήσεις και οργανώσεις. Είναι η μόνη ελπίδα για ένα αποτελεσματικό αγώνα σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι σε διεστραμμένα και επικίνδυνα μυαλά που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη Γη σε καταστροφή. Η δημιουργία μέσα από αυτή την 1η Ολομέλεια του Αντιπυρηνικού μας Δικτύου είναι ασφαλώς μία συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο δικό μας τρόπο σκέψης δεν χωρά η «λογική» των περιορισμένων πυρηνικών πολέμων. Αμφισβητούμε το κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να έχει πυρηνικά. Γνωρίζουμε οτι και πολλές Κυβερνήσεις δέχονται αυτά που υποστηρίζουμε. Δεν μας φτάνουν όμως οι καλές διακηρύξεις. Θέλουμε πολιτικές πρωτοβουλίες, συγκεκριμένες δράσεις που θα μειώνουν τις εντάσεις, θα απομακρύνουν τις απειλές πολέμων, και οικολογικών καταστροφών. Θέλουμε  ένα Κόσμο Ασφαλή, Ειρηνικό χωρίς διακρίσεις και φτώχεια, χωρίς πείνα και δυστυχία. Ναί, τα θέλουμε όλα αυτά γιατί είμαστε ρεαλιστές.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 75, 10/07

 

 

 

Επιστροφή