Ενότητα :Τεύχος 75, Οκτώβριος 2007

Τίτλος : GREENPEACE. Κλίμα: Η Ελλάδα συμβάλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών .. με νέους ανθρακικούς σταθμούς!

Διαβάστηκε: 633 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΚΛΙΜΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

....ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!

 

GREENPEACE

 

Δύο μόλις μέρες μετά την απόφαση των 80 αρχηγών κρατών που συναντήθηκαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη,(1) να συνάψουν νέα συνθήκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην Ελλάδα γνωμοδοτεί θετικά για κατασκευή νέων ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων σε διάφορα σημεία της χώρας! Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κλιματικές αλλαγές.

Οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου ετοιμάζουν νέα συμφωνία που θα ακολουθήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο(2) προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα που είναι οι κλιματικές αλλαγές. Η πλειοψηφία των πολιτών από 21 χώρες, σύμφωνα με έρευνα του BBC που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα,(3) θεωρεί ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

 

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ γνωμοδοτεί θετικά προς το ΥΠΑΝ για τη δημιουργία νέων ανθρακικών σταθμών, «εξασφαλίζοντας» ότι –σε αυτή την περίπτωση- η Ελλάδα θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου!

Ταυτόχρονα, στη διάσκεψη του ΟΗΕ, στην ομιλία της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι «το περιβάλλον είναι για ‘μας ύψιστη προτεραιότητα» και ότι «είναι ανάγκη να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για ένα σύστημα περιορισμού των εκπομπών ρύπων», χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή μέτρα που να αποδεικνύουν την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την υλοποίηση αυτού του περιορισμού.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς, ανακοίνωσε την επιβολή προστίμου στη ΔΕΗ, την πλέον ρυπογόνο βιομηχανία στην Ελλάδα, διότι – όπως δήλωσε ο ίδιος - «οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και η Ελλάδα οφείλει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο Πρωτόκολλο του Κιότο». Σημαντική «λεπτομέρεια»: το πρόστιμο αφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση (διοξείδιο του θείου και αιωρούμενα σωματίδια) και όχι στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλουν στις κλιματικές αλλαγές!

 

«Η απουσία δεσμεύσεων, η έλλειψη σαφούς πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το πρόστιμο-πυροτέχνημα προς τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την πρόσφατη γνωμοδότηση της ΡΑΕ που δίνει το πράσινο φως για το λιθάνθρακα, καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος στον πλανήτη» είπε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στις κλιματικές αλλαγές και συμπλήρωσε: «Η πολιτική της χώρας μας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών μοιάζει να αφορά έναν άλλο πλανήτη, όπου το πρόβλημα αυτό είναι ανύπαρκτο».

Για το λόγο αυτό, η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις κλιματικές αλλαγές, αλλά να συνεργαστούν προκειμένου να ανατρέψουν την παγκόσμια απειλή. Συγκεκριμένα, η Greenpeace ζητά:

Να μη δοθεί ούτε μια άδεια για δημιουργία σταθμού λιθάνθρακα.

Να εφαρμοσθούν άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Να δημοσιευθεί άμεσα το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

 

(1)     η διάσκεψη της Νέας Υόρκης διοργανώθηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, εν όψει της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί το Δεκέμβριο με θέμα τις κλιματικές αλλαγές.

(2)     Στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αυξήσει τις εκπομπές των αερίων αυτών κατά 25% μέχρι το 2010 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, όμως η χώρα μας ήδη το έχει ξεπεράσει. Να θυμίσουμε επίσης, πως οι αρχικές δεσμεύσεις στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο δεν είναι επαρκείς. Ακόμη κι αν πετύχουμε τους στόχους του, η αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα περιοριστεί μόλις κατά 0,6οC ως το 2050, όταν στο ίδιο διάστημα η αναμενόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Γι’ αυτό άλλωστε είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του επί το αυστηρότερον μετά το 2010.

(3)   Η έρευνα του BBC βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/pdfs/25_09_07climatepoll.pdf

 

 Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 75, 10/07

 

 

Επιστροφή