Ενότητα :Tεύχος 77, Δεκέμβριος 2007

Τίτλος : Κρομμύδας Τάσος, Ευρώπη και περιβάλλον: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στους αέριους ρύπους στην ΕΕ

Διαβάστηκε: 603 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ευρώπη και Περιβάλλον: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στους αέριους ρύπους στην ΕΕ

 

Τάσος Κρομμύδας

 

Δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος η ετήσια Έκθεση για τους αέριους ρύπους στην ΕΕ. Από τα στοιχεία της Έκθεσης για το διάστημα 1990-2005 προκύπτει πως η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που αύξησε τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και οξειδίων του θείου (SOx) ενώ είχε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών οξειδίων του αζώτου (NOx).

Πιο συγκεκριμένα, το 1990-2005 στην Ελλάδα είχαμε: Αύξηση εκπομπών NOx κατά 10,6% όταν οι χώρες της ΕΕ των 15 τις μείωσαν κατά 33,0%. Αύξηση εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων κατά 2,9% όταν οι χώρες της ΕΕ των 15 τις μείωσαν κατά 47,3%. Αύξηση εκπομπών SOx κατά 11,9% όταν οι χώρες της ΕΕ των 15 τις μείωσαν κατά 71,9%    

Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο είναι τα στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένα τον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού. Στον τομέα αυτό και για το διάστημα 1990-2005 η χώρα μας είχε με διαφορά την χειρότερη επίδοση καθώς: Αύξησε τις εκπομπές NOx κατά 60% ευθυνόμενη πλέον για το 6% των αντίστοιχων εκπομπών στην ΕΕ. Αύξησε τις εκπομπές SOx κατά 38% ευθυνόμενη πλέον για το 16% των αντίστοιχων εκπομπών στην ΕΕ.

 

Αυστηρότερη η Κομισιόν για τις εκπομπές CO2

Στις 26 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Σχεδίων Κατανομής Δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που είχαν υποβάλει τα κράτη μέλη για την περίοδο 2008-12,. Η Επιτροπή απαιτεί συνολικά μειώσεις 244 εκατομμυρίων τόνων CO2 (ή ποσοστό 10,5%) το χρόνο στις εκπομπές που τα κράτη μέλη επιθυμούσαν να επιτρέψουν στις καλυπτόμενες επιχειρήσεις τους να εκπέμπουν. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο των συνολικών εθνικών εκπομπών της Ελλάδας.

Η αυστηρότητα της Επιτροπής αν και καλοδεχούμενη ήταν αναμενόμενη καθώς την πρώτη πιλοτική περίοδο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, η κατανομή δικαιωμάτων ήταν αρκετά γενναιόδωρη ώστε οι καλυπτόμενες εγκαταστάσεις να εκπέμψουν συνολικά λιγότερα κι από όσο τους είχε επιτραπεί. Επιπλέον, με το 2008-12 να συμπίπτει με την πρώτη περίοδο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο, είναι δεδομένες οι μειώσεις εκπομπών που τα κράτη μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους.

Ας επισημάνουμε πάντως την πιο συνεπή φιλοπεριβαλλοντική στάση των «διορισμένων τεχνοκρατών των Βρυξελλών» σε σχέση με αυτή των άμεσα εκλεγμένων εθνικών κυβερνήσεων…

 

Το Ευρωκοινοβούλιο για τη σύνοδο στο Μπαλί

Στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στο Μπαλί η παγκόσμια συνδιάσκεψη στο πλαίσιο της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) η οποία και αναμένεται να καθορίσει το μέλλον των διεθνών προσπαθειών για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Στις 12 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση της Φιλανδής Πράσινης Satu Hassi για τους στόχους και τη στάση της ΕΕ στη συνδιάσκεψη, Σύμφωνα με την απόφαση, η πρόταση της ΕΕ πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: άμεση λήψη των νέων αποφάσεων, διεύρυνση των χωρών που συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, δεσμευτικούς στόχους για όλες τις βιομηχανικές χώρες, ένα παγκόσμιο σύστημα εμπορίας εκπομπών, κίνητρα για αποτροπή της καταστροφής των δασών, μεταφορά και ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Οι ενισχύσεις της ΕΕ για το 2006

Δημοσιοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ισολογιστική της Έκθεση για το 2006. Σύμφωνα με αυτήν, οι συνολικές δαπάνες και ενισχύσεις της Επιτροπής έφτασαν τα 106,58 δις ευρώ (σημειώνοντας αύξηση 1,66%) εκ των οποίων τα 49,80 δις (με αύξηση 2,75%) αφορούσαν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Η Ελλάδα έλαβε 6,83 δις ευρώ, την 6η μεγαλύτερη ενίσχυση στην ΕΕ των 25, ποσό αυξημένο κατά 22,1% σε σχέση με το 2005. Η ενίσχυση αυτή είναι το 3,6% του ελληνικού ΑΕΠ, που αποτελεί την μεγαλύτερη αναλογία στην ΕΕ-25. Οι εισροές της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΚΑΠ ήταν 3,07 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,4%.

Η συνολική συνεισφορά της Ελλάδας προς την ΕΕ ανήλθε στα 1,83 δις (14η μεγαλύτερη συνεισφορά) με αύξηση 1,7%.

Μετά την διόρθωση για τα διοικητικά έξοδα, το λειτουργικό ισοζύγιο για την Ελλάδα το 2006 διαμορφώθηκε στα 5,10 δις ευρώ (το μεγαλύτερο λειτουργικό πλεόνασμα σε απόλυτα μεγέθη στην ΕΕ-25) που αντιστοιχεί στο 2,68% του ΑΕΠ της, που και πάλι αποτελεί την υψηλότερη αναλογία στην ΕΕ-25.

Αξίζει, τέλος, να τονιστεί πως στο πλαίσιο της ΚΑΠ, τα 10 νέα κράτη-μέλη του 2004 εισέπραξαν συνολικά 5,4 δις ευρώ, ποσό μόλις 74%  μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσό μόνο της Ελλάδας και μικρότερο από όσο πήρε στο πλαίσιο της ΚΑΠ μόνη της η 4η κατά σειρά χώρα, η Ιταλία (5,5 δις) της οποίας προηγούνται η Γερμανία (6,6 δις), η Ισπανία (6,7 δις) και η Γαλλία (10 δις).

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 77, 12/07

 

 

Επιστροφή