Ενότητα :Tεύχος 78, Ιανουάριος 2008

Τίτλος : Τσιπουρίδης Γιάννης, H αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών του Ην. Βασιλείου

Διαβάστηκε: 668 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

H αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών του Ην. Βασιλείου

 

(Απόδοση Τσιπουρίδης Γιάννης

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)

BBC, 10/12/2007, http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/7135930.stm

 

Όλα τα νοικοκυριά του Ην. Βασιλείου μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια από υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2020, στην προσπάθεια της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με πρόταση που παρουσίασε ο υφυπουργός John Hutton.

Περίπου 7.000 ανεμογεννήτριες, (2 ανά μίλι παραλίας) προβλέπεται να εγκατασταθούν για να 60πλασσιαστεί η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο μέχρι το 2020.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι θα αλλάξει την όψη της παραλιακής γραμμής και ότι θα σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού.

Ο Alan Duncan, παλαίμαχος βουλευτής των Συντηρητικών στήριξε την πρόταση, προσθέτοντας, «Είμαστε ένα νησιώτικο έθνος κι έχουμε πολύ άνεμο».

Ο κ. Hutton δήλωσε ότι πρέπει να στραφούμε σε παραγωγή ενέργειας, που δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, για να αντιμετωπίσουμε την απειλή των κλιματικών αλλαγών.

"Αν καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό, το 2020 θα παράγουμε αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τα υπεράκτια πάρκα που θα ισοδυναμεί με τις ανάγκες όλων των νοικοκυριών του Ην. Βασιλείου», δήλωσε σε Ευρωπαϊκό συνέδριο ενέργειας στο Βερολίνο.

«Αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη του στόχου της ΕΕ για 20% ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2020. Η πρόκληση για την κυβέρνηση και τη βιομηχανία να μετατρέψει αυτό το δυναμικό –για την ενέργεια και την οικονομία μας– σε μια οικονομικά αποδοτική πραγματικότητα. Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση».

«Το Ην. Βασίλειο έχει ένα από ένα υψηλότερα υπεράκτια αιολικά δυναμικά παγκοσμίως, μακρά ιστορία σχεδιασμού, εγκατάστασης και εμπειρίας λειτουργίας σε υπεράκτιο εξοπλισμό, καθώς και δεξιότητες και κατασκευαστικές ικανότητες που μπορεί να τις μεταφέρει σε αυτόν το νέο ενδιαφέροντα κλάδο». 

«Του χρόνου θα ξεπεράσουμε τη Δανία σε εγκατεστημένη ισχύ υπεράκτιων αιολικών πάρκων».

Σήμερα μόλις 2% της Βρετανικής παραγωγής ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και η αιολική ενέργεια αντιστοιχεί με περίπου 2.200 MW (Η Ελλάδα έχει σήμερα 805MW).

Η κυβέρνηση στοχεύει να εγκαταστήσει 33.000MW μέχρι το 2020, που σημαίνει εγκατάσταση περίπου 7.000 ανεμογεννητριών. Στην ερώτηση αν η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας κάθε μισό μίλι ήταν αποδεκτή ο κ. Hutton δήλωσε στο BBC:

«Θα αλλάξει τις ακτογραμμές μας. Δεν υπάρχει τρόπος να μετατρέψεις την οικονομία σε χαμηλού άνθρακα χωρίς αλλαγές, που θα είναι ορατές από το κοινό. 

Σαν χώρα έχουμε μια επιλογή ή να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων ...ή να χώσουμε το κεφάλι μας στην άμμο και να ελπίσουμε ότι η κλιματικές αλλαγές θα περάσουν. Δεν πρόκειται να περάσουν».

 

Δαίμων της Οικολογίας

 τ. 78, 1/08

 

 

 

 

 

Επιστροφή