Ενότητα :Tεύχος 77, Δεκέμβριος 2007

Τίτλος : Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου: Το χρονικό του περιβαλλοντικού εγκλήματος της χωματερής στο Μαρουλά Ρεθύμνου

Διαβάστηκε: 826 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΤΟΞΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΟΥ ΜΑΡΟΥΛΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΘΥΜΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

 

Έξι ολόκληρους μήνες καίγεται η χωματερή του Μαρουλά στο Ρέθυμνο!

 

Το ΔΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 

Η φωτιά εκδηλώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε η χωματερή δεν σταμάτησε να καπνίζει. Η εικόνα είναι εφιαλτική: Σε ένα χώρο που, από το 1994, έχουν συσσωρευθεί χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, τα αέρια που παράγονται από την αναερόβια σήψη σε βαθιά στρώματα σκουπιδιών βρίσκουν διόδους προς την επιφάνεια, όπου αναφλέγονται.

Ένα αποπνικτικό νέφος με έντονη οσμή καμένου πλαστικού εκλύεται από την καιγόμενη χωματερή και οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή το μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Παρά το γεγονός ότι η χωματερή συνεχίζει να καίγεται, οι δήμοι Ρεθύμνου και Αρκαδίου εξακολουθούν να αδειάζουν εκεί τα σκουπίδια τους τροφοδοτώντας ουσιαστικά την καύση.

Πρέπει να τονισθεί οτι, για τη συγκεκριμένη χωματερή, οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει (ψευδώς) στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως έπαυσε να λειτουργεί στις 31-12-2006! Όπως πληροφορούμεθα, από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης δεν έγινε δεκτή ένσταση κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου για συνέχιση της παράνομης λειτουργίας της χωματερής με το αιτιολογικό ότι η χωματερή έχει κλείσει!

Σε μικρή απόσταση από την χωματερή υπάρχουν πολυπληθείς οικισμοί ενώ η σημαντικότερη τουριστική περιοχή του Ρεθύμνου - η παραλία του Αδελιανού κάμπου - απέχει πέντε ως έξι χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή.

Μεγάλες εκτάσεις με ελαιώνες και άλλες γεωργικές καλλιέργειες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Εκατοντάδες αιγοπρόβατα βόσκουν ελεύθερα σε ελάχιστη απόσταση από την χωματερή.

Σύμφωνα με την πάγια επιστημονική βιβλιογραφία, κατά την αργή καύση των σκουπιδιών, στις χωματερές παράγονται τοξικές ουσίες, που διαχέονται στο περιβάλλον.
ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΓΟΜΕΝΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΟΞΙΝΕΣ

Οι διοξίνες είναι τα ισχυρότερα δηλητήρια που υπάρχουν στον πλανήτη. Είναι ισχυρότατες καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες, για τις οποίες δεν υπάρχει όριο ασφαλείας.

Οι διοξίνες δεν αφομοιώνονται, δεν διασπώνται, δεν αποβάλλονται από το σώμα των οργανισμών (και του ανθρώπου). Είναι εξαιρετικά λιπόφιλες. Ενσωματώνονται, δηλαδή, στον λιπώδη ιστό των φυτών και των ζώων και οι συγκεντρώσεις τους αυξάνονται κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας και από γενιά σε γενιά μέσω του μητρικού γάλακτος.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου καταγγέλλει τους Δήμους Ρεθύμνου και Αρκαδίου για μια σειρά πράξεων και παραλήψεων, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην περιοχή γύρω από την χωματερή του Μαρουλά, αλλά και σε μεγάλη απόσταση από αυτήν.

Στην διάρκεια των έξι μηνών που καίγεται η χωματερή, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες καταγγελίες του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου και τις εκκλήσεις μας να γίνουν μετρήσεις για διοξίνες και παρά την πρόσφατη εμπειρία από την ανάφλεξη της χωματερής των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα μολυσμένα με διοξίνες,


ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΟΥ:


 

• Δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία (κάτι που έπρεπε να πράξουν αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς).

• Συνεχίζουν να μεταφέρουν σκουπίδια στην φλεγόμενη χωματερή, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν την καύση και εντείνοντας την έκλυση τοξικών και καρκινογόνων ουσιών.

• Δεν έχουν ενημερώσει τον πληθυσμό για τους κινδύνους που τον απειλούν. Αντιθέτως κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να πείσουν το κοινό ότι η φωτιά έσβησε και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

• Δεν έχουν αναθέσει την διεξαγωγή μετρήσεων για να διαπιστωθεί το εύρος της διασποράς των διοξινών και η συγκέντρωση τους στο λάδι, το γάλα και το κρέας των αιγοπροβάτων που βόσκουν στην ευρύτερη περιοχή .

Ύψιστη προτεραιότητα είναι να σταματήσει αμέσως η μεταφορά σκουπιδιών στην χωματερή του Μαρουλά με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος συνεπάγεται αυτό.

Η χωματερή πρέπει να κλείσει πάραυτα, ώστε να αρχίσουν, χωρίς καθυστέρηση, οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου.


ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Έστω και αργά, πρέπει να ενημερωθεί το κοινό για την σοβαρότητα των κινδύνων και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Αμέσως και δίχως άλλη καθυστέρηση, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον εντοπισμό, και την απόσυρση των μολυσμένων τροφίμων.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 77, 12/07

 

 



 

 

Επιστροφή