Ενότητα :Tεύχος 77, Δεκέμβριος 2007

Τίτλος : Κρομμύδας Τάσος, Πληρώστε μας τα μισά κι αφήνουμε το πετρέλαιο στο υπέδαφος!

Διαβάστηκε: 699 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Πληρώστε μας τα μισά κι αφήνουμε το πετρέλαιο στο υπέδαφος!

 

Τάσος Κρομμύδας

 

Το Εκουαδόρ είναι μια χώρα …καταδικασμένη να έχει πετρέλαιο. Μπορεί οι εξαγωγές πετρελαίου να αποτελούν πολύτιμο εισόδημα για την κυβέρνηση της φτωχής αυτής χώρας, το παράπλευρο κόστος όμως είναι τεράστιο: κατεστραμμένα τροπικά δάση, μια έκταση 4,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων μολυσμένη με τοξικά, δηλητηριασμένα ποτάμια και κοινότητες ιθαγενών. Μάλιστα στο Εκουαδόρ έχει συντελεστεί ίσως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή σχετική με το πετρέλαιο. Το 2003, 30 χιλιάδες ιθαγενείς κατέθεσαν αγωγή ενάντια στην Chevron Texaco για την καταστροφή που υπέστησαν από την συνειδητή απόρριψη στην περιοχή τους 18,5 δισεκατομμυρίων γαλονιών καρκινογόνων τοξικών αποβλήτων το διάστημα 1964-1992.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στο υπέδαφος του εθνικού πάρκου Yasuni στο δάσος του Αμαζονίου, ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου το οποίο εκτιμάται σε 1 δις βαρέλια και η εξόρυξη του οποίου αναμένεται να αποφέρει ετησίως στην κυβέρνηση περίπου 700 εκ. δολάρια. Το πάρκο αυτό είναι γνωστό για τον τεράστιο πλούτο βιοποικιλότητας που διαθέτει. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε δέκα στρέμματα του δάσους αυτού υπάρχουν περισσότερα είδη δέντρων από όσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά μαζί.

Τον Ιούνιο η κυβέρνηση του Εκουαδόρ, ανήσυχη για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα είχε μια επένδυση στο πάρκο Yasuni, κατέθεσε μια εντυπωσιακή πρόταση: αν πλούσιες χώρες δεχτούν να της πληρώνουν το μισό από το αναμενόμενο εισόδημά της από την εξόρυξη του πετρελαίου (350 εκ δολάρια ετησίως), αυτή θα εξασφαλίσει πως καμία σχετική επένδυση δεν θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο και το πετρέλαιο θα μείνει στη θέση του.

Ήδη οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Νορβηγίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρόταση όπως και βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η εξέλιξη της ιδέας αυτής είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσα ως πιθανό εργαλείο που θα συνδυάζει προστασία του περιβάλλοντος με εξασφάλιση εισοδήματος προς λιγότερο αναπτυγμένες χώρες.

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 77, 12/07

 

 

Επιστροφή