Ενότητα :Tεύχος 79, Φεβρουάριος 2008

Τίτλος : Τσιπουρίδης Ιωάννης, Συνεχίζεται η απογείωση της αιολικής ενέργειας: 20 GW προστέθηκαν το 2007

Διαβάστηκε: 630 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 20 GW ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 2007

 

Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης

 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council -GWEC) ανακοίνωσε τα νέα στοιχεία για την παγκόσμια ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. Και τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς πραγματοποιήθηκε αύξηση κατά 30% σε σχέση με τις νέες εγκαταστάσεις του 2006, ενώ η συνολική εγκαταστημένη ισχύς αυξήθηκε κατά 27% και έφτασε τα 94 GW!

 

«Η Αιολική Ενέργεια, μια πηγή ενέργειας χωρίς εκπομπές ρύπων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα και πρέπει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων προστασίας του κλίματος. Αυτό γίνεται ακόμη πιο καθοριστικό στην κρίσιμη περίοδο από τώρα μέχρι το 2020, όταν αναμένεται τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου να φτάσουν στη μέγιστη τιμή συγκέντρωσης και μετά θα αρχίσουν την πτωτική τους τάση, αν είναι να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.», δήλωσε ο Steve Sawyer, Γενικός Γραμματέας του GWEC.

 

Η Αιολική Ενέργεια έχει γίνει σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Με οικονομικούς όρους η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας αποτιμάται σε 25δις EUR ή 36δις US$ ετησίως σε νέο εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας.

 

«Η Αιολική Ενέργεια είναι όλο και περισσότερο οικονομικά ανταγωνιστική με τις συμβατικές πηγές παραγωγής ηλεκτρισμού. Η αυξανόμενη ρευστότητα στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και οι αυξανόμενες ανησυχίες για ενεργειακή ασφάλεια, σημαίνει ότι η αιολική ενέργεια είναι συχνά η πιο ελκυστική επιλογή για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, όπως και να το δει κανείς.» δήλωσε ο Πρόεδρος του GWEC, Καθηγητής Αρθούρος Ζερβός.

 

Το 2007, για άλλη μια χρονιά, πρώτη ήταν οι ΗΠΑ με 5.2 GW ετήσιες εγκαταστάσεις, ακολουθούμενες  από την Ισπανία και την Κίνα με 3.5 GW και 3.4 GW νέων εγκαταστάσεων, αντίστοιχα.

Οι νέες εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ ήταν πάνω από διπλάσιες των αντίστοιχων του 2006 και οι συνολικές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 45% σε ένα έτος! Οι συνολικές εγκαταστάσεις βρίσκονται τώρα στα 16.8 GW, και αναμένεται ότι μέχρι το 2009 οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν την Γερμανία, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης.

 

Και η ανάπτυξη στην Ασία είναι εντυπωσιακή, με πάνω από το 25% των νέων εγκαταστάσεων να προέρχεται από την Ασία. Η Κίνα από μόνη της πρόσθεσε 3.4 GW το 2007, φτάνοντας συνολικά  τα 6 GW. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 156% σε σχέση με τις νέες εγκαταστάσεις του 2006 και αύξηση 134% των συνολικών εγκαταστάσεων. 

Η αυξανόμενη αγορά Αιολικής Ενέργειας της Κίνας ενθάρρυνε και την ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής και σήμερα δραστηριοποιούνται 40 εγχώριες εταιρείες βιομηχανίας. Το 2007 η εγχώρια αγορά κάλυψε το 56% της αγοράς, σε σύγκριση με 41% το 2006.

Η Ινδία συνεχίζει τη σταθερή ανάπτυξη της και έφθασε τα 8 GW εγκατεστημένης ισχύος από 6.2 GW που είχε στα τέλη του 2006.

 

Η Ευρώπη παραμένει η πρώτη αγορά στον κόσμο με 57 GW εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας στα τέλη του 2007 και αντιπροσωπεύει το 61% της παγκόσμιας αγοράς. Η αύξηση στην Ευρώπη το 2007 ήταν 8.5 GW, αύξηση κατά 17% σε σχέση με τις εγκαταστάσεις του 2006.

 

Επομένως όλη η Ευρώπη είναι σε σταθερό δρόμο ανάπτυξης της Αιολικής Ενέργειας.

Όλη; Όχι και όλη.

Στην Ελλάδα το 2007 προστέθηκαν περίπου 125 MW, δηλαδή το 0,63% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων του 2007 και συνολικά κατέχουμε το 0,93% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων!

 

Μην έχουμε παράπονο, όμως, γιατί εμείς προγραμματίζουμε σταθμούς λιθάνθρακα.....

Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα.

 

 

Με πίκρα και απογοήτευση

Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης

Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας – ΕΛΕΤΑΕΝ

Εκδότης "ΑΝΕΜΟλόγια"

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 79, 2/08

 

Επιστροφή