Ενότητα :Tεύχος 79, Φεβρουάριος 2008

Τίτλος : Φωτεινάκης Κώστας. Ιδρύθηκε το Ελληνικό Δίκτυο της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης

Διαβάστηκε: 751 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ιδρύθηκε το Ελληνικό Δίκτυο της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης

Friends of Nature (Φίλοι της Φύσης)

 

Κώστας Φωτεινάκης

 

Στη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από 23 – 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα ιδρύθηκε το «Ελληνικό Δίκτυο Friends of Nature για την αειφορία και τη βιωσιμότητα».Την πρωτοβουλία και το συντονισμό της ιδρυτικής συνδιάσκεψης είχε ο «Όμιλος Φίλων του Βουνού και Θάλασσας» ο οποίος από το 1995 διατηρεί σχέσεις και συνεργάζεται με την διεθνή οργάνωση.

Η οργάνωση Friends of Nature ιδρύθηκε το 1895 στην Αυστρία από σοσιαλδημοκράτες, και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Menfred Pils που πήρε μέρος στην ιδρυτική συνδιάσκεψη του Ελληνικού Δικτύου στην Αθήνα, ήταν ο πρώτος φορέας που οργάνωσε ομαδικές διακοπές και εξορμήσεις στην ύπαιθρο.

Στο Διεθνές Δίκτυο συμμετέχουν 36 εθνικές οργανώσεις με 600.000 μέλη: Αγγλία, Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, ΗΠΑ, Ινδίες, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Λετονία, Λουξεβούργο, Μαρόκο, Μεξικό, Νεπάλ, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σλοβακία, Σουηδία, Σρι Λάνκα, Τανζανία, Τόγκο, Τσεχία.

Η οργάνωση Friends of Nature είναι επίσημος συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ και όλων των διεθνών οργανισμών που εμπλέκονται ή αποφασίζουν για το περιβάλλον. Η οργάνωση έχει δημοκρατικό και συμμετοχικό τρόπο λειτουργίας, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ (τμήμα Περιβάλλοντος) και είναι η μόνη περιβαλλοντική οργάνωση που έχει ανεξάρτητo, αλλά με τις ίδιες  αρχές δίκτυο νεολαίας με έδρα την Πράγα. Τα οικολογικα, κοινωνικά, αντι-νεοφιλελεύθερα, φιλειρηνικά και αλληλέγγυα χαρακτηριστικά της οργάνωσης παρουσιάζονται στο «Μανιφέστο για μια άλλη Ευρώπη» που ψηφίστηκε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη του Μιλάνου. Μεταξύ των άλλων το Μανιφέστο αναφέρει ότι: «Η οργάνωση αγωνίζεται για μια Ευρώπη, που θα υλοποιεί ισόρροπα τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικολογικής συμβατότητας και παράλληλα θα παίζει ενεργό ρόλο για την επικράτηση φιλειρηνικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μεγάλη στράτευση της κοινωνίας των πολιτών».

Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη στην Αθήνα ψηφίστηκε το καταστατικό του Ελληνικού Δικτύου. Παρουσιάζουμε ορισμένους από τους σκοπούς του:

Να προβάλλει και να διαδώσει τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας και να συμβάλλει στην υλοποίηση των αρχών αυτών μέσα από έναν άλλο τρόπο ανάπτυξης, ο οποίος μπορεί να διασφαλίζει τόσο την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την οικονομική ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Να συμβάλλει στην ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση στην κοινωνία διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικής θρησκείας και καταγωγής, όπως επίσης και των κοινωνικά αδύναμων πολιτών.

Η σύνθεση του προσωρινού Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου είναι: Μάκης Σταύρου (Πρόεδρος), Χαρίλαος Ερμείδης (Αντιπρόεδρος, Υπεύθυνος για την Πελοπόνησσο), Αλέκα Ράπτη (Γραμματέας, Δυτική Ελλάδα), Λουκάς Παπαγεωργίου (Ταμίας,  Ανατολική Στερεά και Εύβοια), Βασίλης Μακατός (Θεσσαλία), Γιώργος Κυτίδης (Μακεδονία), Γιώργος Λελεδάκης (Κρήτη), Δημήτρης Βαγγέλης (Δωδεκάνησα), Γλυκερία Κουτσοδόντη (Νεολαία).

Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη του Ελληνικού Δικτύου θα πραγματοποιηθεί από 16-18 Μαϊου στην Τιθορέα Παρνασσού η οποία θα περιλαμβάνει διάφορες δράσεις. Το Σάββατο 17 Μαϊου θα γίνει από τον Πρόεδρο του Ελληνικού Δικτύου η παρουσίαση του «Μανιφέστου για μια άλλη Ευρώπη».

Ελληνική Οργάνωση Νεολαίας Friends of Nature.

Η έδρα της νεολαίας θα είναι στη Λάρισα και η ιδρυτική συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές  Ιουλίου 2008, σε κάμπιγκ σε παραλία της Θεσσαλίας. Στο Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία τον Νοέμβριο 2007 πήραν μέρος ως παρατηρητές ο Γιάννης Μαρκόνης (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.) και Νικολέτα Συτζιάκη (Φίλοι του Βουνού Θάλασσας Λάρισας). Οι παρεμβάσεις των Ελλήνων εκτιμήθηκαν σοβαρές και ποιοτικά - πολιτικά ανώτερες από τις άλλες αντιπροσωπίες. Η τακτική συμμετοχή ελλήνων αντιπροσώπων  στις εργασίες συνεδρίων και συνδιασκέψεων της Διεθνούς Οργάνωσης Νεολαίας αναμένεται ότι θα «μπολιάσει» την πολιτική της οργάνωσης έτσι ώστε να αποκτήσει εντονώτερα πολιτικά, οικολογικά, κινηματικά χαρακτηριστικά.

Περισσότερα για την οργάνωση:

International Friends of Nature (IFN) www.nfi.at

International Youth Nature Friends (IYNF) www.iynf.org

Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας www.omilosfi.gr

Επικοινωνία με το Ελληνικό Δίκτυο Friends of Nature: Ποσειδώνος 18, 166 73, Βούλα, τηλ. 210 9657879, mail: omilosfi@otenet.gr

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Δικτύου Friends of Nature.

www.xpolis.blogspot.com

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 79, 2/08

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή