Ενότητα :Tεύχος 79, Φεβρουάριος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης, Τρεις μέρες για μια ζωή!

Διαβάστηκε: 613 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Τρεις μέρες για μια ζωή !

                                   

Ευθύμης Παπαδημητρίου

 

Μ’αυτό το κεντρικό μοτίβο πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο ενημέρωσης και προβληματισμού για το Μητροπολιτικό Πάρκο, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην Αθήνα.

Απο τις 18- 20 Ιανουαρίου έγινε, με εξαιρετική επιτυχία, συνάντηση ενημέρωσης, προβληματισμού και επικοινωνίας απο ενεργούς πολίτες και υπεύθυνους της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής σκηνής. Την εκδήλωση  είχαν διοργανώσει οι δήμαρχοι της περιοχής Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αττικής.

Την διοργάνωση αγκάλιασαν και παρακολούθησαν, με αμείωτο ενδιαφέρον, πολίτες απο όλη την Αθήνα και την περιοχή όπου σχεδιάζεται η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Τον τόνο έδωσε η έντονη παρουσία πολλών νέων ανθρώπων και δεκάδων οργανώσεων και κινημάτων, απο όλο το λεκανοπεδιο της Αττικής, που είχαν στήσει τα τραπεζάκια τους με πληροφοριακό υλικό, για τα προβλήματα της περιοχής τους, που αντιπαλεύουν.

Την Παρασκευή και την Κυριακή το πρωί έγινε συμβολική δεντροφύτευση της περιοχής με πρωτοβουλία των δήμων, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές που ευαισθητοποιήθηκαν για τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα της Αθήνας.

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων έγιναν παρεμβάσεις απο τον κ. Στ. Δήμα, Επίτροπο της ΕΕ. για το περιβάλλον, απο εκπροσώπους κομμάτων και  Οργανώσεων. Στη συνέχεια, στην πρώτη απογευματινή συνεδρίαση, έκαναν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις, από επιστήμονες απο το Πολυτεχνείο, και το Παν/μιο Αθηνών, με θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την ενεργειακή και περιβαλλοντική συνεισφορά των χώρων πρασίνου στους αστικούς χώρους.

Στην πρωινή συνεδρίαση του Σαββάτου έγινε ιστορική αναδρομή στην ιστορία του αεροδρομίου του Ελληνικού και των προτάσεων για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Ασκήθηκε τεκμηριωμένη κριτική στις προτάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, για οικοδόμηση μέρους της έκτασης και των σχεδίων που έχουν παρουσιαστεί για «διαβούλευση» απο το Υπουργείο και έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τη χλωρίδα της Αττικής, τα ζητήματα διαχείρισης του αστικού πρασίνου και τους σχετικούς μύθους για τις χρήσεις και το σκόπιμα διογκωμένο, πιθανό κόστος για τη δημιουργία και συντήρηση του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό.

Ακούστηκαν τέλος, στην απογευματινή συνεδρίαση,  πληροφορίες απο την διεθνή εμπειρία για τη βιώσιμη διαχείριση πάρκων, σε άλλες χώρες και τους θεσμούς και τους τρόπους ανάπτυξης και διαχείρισης αστικών πάρκων.

Στο τέλος της απογευματινής συνεδρίασης του Σαββάτου, και αφού ακούστηκαν, στο διήμερο, συνολικά εικοσι πέντε επιστημονικές εισηγήσεις , έγινε ενημέρωση και συντονισμός  όλων των  εκπροσώπων κινημάτων, δημοτικών κινήσεων και πρωτοβουλιών ενεργών πολιτών,  απο όλη την Αττική, που αγκάλιασαν απο την αρχή την πρωτοβουλία των τεσσάρων δημάρχων και στήριζουν δυναμικά, σε καθημερινή βάση, όλες τις πρωτοβουλίες για τη σωτηρία και βελτίωση του περιβάλλοντος στην Αττική.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων έδειξε, για άλλη μια  φορά, την εντυπωσιακή αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στο υψηλό επίπεδο ενημέρωσης και προβληματισμού των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών και των υπευθύνων της κυβέρνησης, που «κωφεύουν» σε τεκμηριωμένα επιχειρήματα και επιμένουν στη λογική του ετσιθελισμού, της περίφημης «αυτοχρηματοδότησης» και της οικοπεδοποίησης μεγάλου τμήματος του χώρου, που είναι ζωτικής σημασίας για έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, υγείας και αναψυχής, που θα μπορούσε να αποτελέσει το μητροπολιτικό πάρκο, για όλους τους κατοίκους της Αθήνας. 

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 79, 2/08

 

  

 

 

Επιστροφή