Ενότητα :Τεύχος 80, Μάρτιος 2008

Τίτλος : Είναι άχρηστος και ο Ηλεκτρικός, το μετρό, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ;

Διαβάστηκε: 622 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Είναι άχρηστος και ο Ηλεκτρικός, το μετρό, τα λεωφορεία και τα τρόλεϋ;

 

Eχουν ξεπεράσει πλέον κάθε όριο γελοιότητας και γραφικότητας οι ανακοινώσεις της λεγόμενης «Άμυνας κατά του τραμ», που έχει βαλθεί να αποδείξει ότι απλά είναι «Άμυνα κατά της λογικής». Τελευταίο αστείο επιχείρημα που βρήκε για την εκστρατεία της κατά του οικολογικότερου, αποτελεσματικότερου και ανθρωπινότερου μέσου μαζικής μεταφοράς όπως είναι το τραμ, είναι το ...φοβερό επιχείρημα (ανάμικτο με ψευδολογίες και καταστροφολογίες) ότι τάχα «κόλλησε το τραμ στα χιόνια και άρα είναι άχρηστο».

Την στιγμή που τη Δευτέρα 18/2/08 όλη η νότια Ελλάδα είχε παραλύσει από τα χιόνια, το μετρό δεν μπορούσε να ξεμυτίσει από το υπόγειό του για να πάει στο αεροδρόμιο, ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) δεν ανέβαινε πάνω από τα Άνω Πατήσια ή τη Νέα Ιωνία και τα λεωφορεία και τρόλλευ ήταν κλεισμένα στα αμαξοστάσιά τους, ενώ τιμητική εξαίρεση αδιατάρακτης λειτουργίας απετέλεσαν μόνο τα τραίνα του Ομίλου ΟΣΕ (προαστιακά και υπεραστικά), κατηγορείται το τραμ γιατί άργησε ένα τρίωρο να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του μέχρι να εκχιονιστούν οι αλλαγές τροχιάς του που κακώς δεν ήσαν κατάλληλα εξοπλισμένες με θερμαινόμενες αντιστάσεις όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και ειδικά στη Βόρειο Ευρώπη, όπου τα τραμ κυκλοφορούν πολλές εβδομάδες τον χρόνο μέσα σε συνθήκες κατά πολύ χειρότερες εκείνων της Αθήνας, την ημέρα αυτή. Μήπως λοιπόν είναι άχρηστα μέσα και ο ηλεκτρικός, το μετρό του αεροδρομίου, τα λεωφορεία και τα τρόλλευ και πρέπει και αυτά να καταργηθούν; Γιατί δυο μέτρα και σταθμά; Δεν ισχυριζόμαστε φυσικά εμείς κάτι τέτοιο, αλλά η «λογική» των επιχειρημάτων της «Άμυνας κατά του Τραμ» εκεί ακριβώς οδηγεί.

Όσο για το «επιχείρημα» της επικινδυνότητας κυκλοφορίας του τραμ σε χιονόπτωση, θα έπρεπε να γίνονται εκατόμβες στους δρόμους της Βόρειας Ευρώπης (Άμστερνταμ, Βιέννη, Πράγα, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Όσλο, Ελσίνκι, Μόσχα κλπ κλπ κλπ), όπου κυκλοφορούν εκατοντάδες τραμ καθημερινά. Όπως και όλα τα άλλα οχήματα που κινούνται επί της οδού, προσαρμόζουν κατάλληλα την ταχύτητά τους. Άλλωστε, μέχρι σήμερα μόνο για οδικά οχήματα (λεωφορεία, νταλίκες, ΙΧ) έχουμε ακούσει να προκαλούν ατυχήματα από ντεραπαρίσματα σε ανάλογες περιπτώσεις. Να καταργηθούν λοιπόν κι αυτά, κύριοι της «Άμυνας κατά του Τραμ»;

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 80, 3/08

 

Επιστροφή