Ενότητα :Τεύχος 81, Απρίλιος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης: Τα κατορθώματα της Μονσάντο

Διαβάστηκε: 641 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Tα κατορθώματα της Monsanto!

 

Ευθύμης Παπαδημητρίου


«Με δηλητήρια και γονίδια» ελέγχει η αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία Μονσάντο την αναδυόμενη παγκόσμια αγορά της Βιοτεχνολογίας. Όπως έδειξε πρόσφατα ένα φιλμ-ντοκουμέντο της Γαλλίδας δημοσιογράφου Marie-Monique Robin η εταιρεία δεν διστάζει να εκβιάζει, να απειλεί και να διαφθείρει, ανάλογα σε ποιόν απευθύνεται.

Η Μονσάντο, όπως είναι γνωστό, απασχολεί 8.000 συνεργάτες, που εργάζονται σε 50 χώρες και ελέγχει το 90% της παγκόσμιας αγοράς γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Αυτό το μονοπώλιο το κατόρθωσε με δραστικά μέσα. Στο πλευρό της βέβαια έχει την αμερικάνικη κυβέρνηση που την ενισχύει με πολλούς τρόπους. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης για τα μεταλλαγμένα «Οι ΗΠΑ κατέχουν την ηγετική θέση στην βιοτεχνολογία και θα την διατηρήσουν».

Έχουν γίνει παλαιότερα καταγγελίες για τις προσπάθειες της Μονσάντο να κυκλοφορήσει στην αγορά ζιζανιοκτόνα γενικής χρήσης που δεν ήταν βιολογικά βιοσπώμενα και είχαν αποδειχτεί ως καρκινογόνα. Η εταιρεία απέκρυψε γνωματεύσεις, για γενετικά τροποποιημένα φυτά, εκβίασε ανεξάρτητους επιστήμονες και κατάφερε να τους απολύσει από τις θέσεις τους σε ερευνητικά κέντρα και μεγάλους κρατικούς ελεγκτικούς οργανισμούς, αντικαθιστώντας τους με δικούς της συνεργάτες.

Το φιλμ της Γαλλίδας δημοσιογράφου δείχνει και την ιστορία με τα τοξικά ζιζανιοκτόνα (2,4,5-Τ) που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και είχαν ως συνέπεια όχι μόνο την καταστροφή της ζούγκλας αλλά την αναπηρία και το θάνατο βιετναμέζων και Αμερικανών βετεράνων. Στις δίκες που έγιναν από θύματα της Μονσάντο που ζητούσαν αποζημιώσεις η εταιρεία προσπάθησε να επηρεάσει τις σχετικές ιατρικές εξετάσεις και γνωματεύσεις. Όσο για το άγχος και την τρομοκρατία που σπέρνει η Μονσάντο, για τη χρήση και το πατεντάρισμα σπόρων, έχουν γίνει πολλές καταγγελίες από χώρες όπως είναι η Ινδία όπου η Μονσάντο έχει αγοράσει όλες τις εταιρείες εμπορίας σπόρων. «Ελέγχοντας τους σπόρους ελέγχουν όλα τα μέσα διατροφής του πληθυσμού», λέει ένας αγρότης στο φιλμ. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα με τις καλλιέργειες μεταλλαγμένου βαμβακιού στην Ινδία που εμφάνισε ευαισθησία σε νέες, άγνωστες μέχρι τώρα ασθένειες. Όταν η παραγωγή έχει προβλήματα οι χωρικοί καταφεύγουν στο δανεισμό και πολλοί ...στην αυτοκτονία! Οι γεωπόνοι της περιοχής μιλάνε για μεγάλη καταστροφή που είναι έμμεση συνέπεια της υποτιθέμενης ευεργετικής, «πράσινης» γενετικής τεχνολογίας.

Στην άλλη άκρη της γης, στον Καναδά, ένας αγρότης κατάφερε να αποσπάσει, από την Μονσάντο, αποζημίωση, ύστερα από πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, για την επιμόλυνση των κτημάτων του από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς γειτονικών κτημάτων. Ο Καναδός αγρότης, που τιμήθηκε πέρισυ με το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ για τον αγώνα του, βλέπει στην απόφαση του δικαστηρίου ένα χρήσιμο νομικό προηγούμενο. «Η ομολογία της Μονσάντο ότι η μόλυνση «ταξίδεψε» από τα γειτονικά χωράφια, ανοίγει το δρόμο στους αγρότες όλου του κόσμου, που έχουν υποστεί την ίδια ζημία, να ζητήσουν αποζημίωση από την Μονσάντο».

Στην Ευρώπη, όπως είναι γνωστό μόνο η Γαλλία επιμένει στην απαγόρευση μιας αμφιλεγόμενης γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού, με τον κωδικό (ΜΟΝ810). Στη Γερμανία, παρά τις διαμαρτυρίες ομάδων προστασία του περιβάλλοντος, ο αρμόδιος υπουργός γεωργίας έδωσε την έγκριση για την καλλιέργεια του σπόρου θεωρώντας ότι η υπεύθυνη εταιρεία πληροί όλες τις προϋποθέσεις παρακολούθησης των συνεπειών της στο περιβάλλον. Το 2007 η Μονσάντο είχε πάρει την έγκριση με τον όρο ότι θα καταθέσει ένα αυστηρό σχέδιο παρακολούθησης των συνεπειών της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.

Σύμφωνα με τον «Σύνδεσμο για το περιβάλλον και την προστασία της φύσης» η Μονσάντο δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που βάζει η γερμανική νομοθεσία. Οχι μόνο δεν προσκόμισε στοιχεία της επιτήρησης των καλλιεργειών αλλά ούτε είναι σε θέση να το κάνει π.χ. για τη μεταφορά γύρης που γίνεται από ζωντανούς οργανισμούς, όπως είναι οι μέλισσες και οι πεταλούδες...

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στη Γερμανία, το 2008, έχουν σπαρεί με ΜΟΝ810 4412 εκτάρια εγοτικών κτημάτων, δηλαδή 1800 εκτάρια περισσότερα από πέρισυ. Την άδεια στη Μονσάντο για πώληση του σπόρου αυτού την έδωσαν οι γερμανικές αρχές με το όρο παρακολούθησης (Μόνιτορινγκ) των τυχόν συνεπειών στο περιβάλλον. Στο σπόρο ΜΟΝ810 έχει τοποθετηθεί μια ουσία που εμποδίζει την επιμόλυνση μέσω των πεταλούδων. Το αστείο είναι ότι η απόσταση ασφαλείας, που υποκριτικά έθεσαν οι γερμανικές αρμόδιες αρχές, προβλέπει μιαν απόσταση 150 μέτρων για παραδοσιακό καλαμπόκι και 300 μέτρων για οικολογικό καλαμπόκι !

Στη Γαλλία αντίθετα , έχει απαγορευτεί η σπορά της ΜΟΝ810.Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απέρριψε πρόσφατα τις ενστάσεις της εταιρείας που παράγει τους σπόρους. Όμως, θα πρέπει να κρίνει και την επιστημονική αιτιολόγηση της απαγορευτικής απόφασης της κυβέρνησης. Το Παρίσι επικαλέστηκε νέες επιστημονικές μελέτες που υποστηρίζουν ότι η χλωρίδα και η πανίδα επιβαρύνονται με τα γενετικά τροποποιημένα φυτά και επικαλέστηκε σχετική ρήτρα της Ευρ. Ένωσης, που επιτρέπει την προσωρινή απαγόρευση όταν παρουσιάζεται κίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον. Μένει να δούμε για πόσο καιρό ακόμη οι Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίζει το κρυφτούλι με την Μοσάντο επικαλούμενη αμυντικά... την περίφημη «Αρχή της προφύλαξης».

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 81, 4/08

 

Επιστροφή