Ενότητα :Τεύχος 81, Απρίλιος 2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης, Διεθνή Οικολογικά Νέα

Διαβάστηκε: 611 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

 

Ευθύμης Παπαδημητρίου

 

Παρίσι. Ενώ στην Ελλάδα οι φίλοι του ποδηλάτου συνεχίζουν με πείσμα τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την άρνηση των αρμόδιων δημοτικών και πολιτικών αρχών να εντάξουν τα ποδήλατα στα μέσα μετακίνησης στις ελληνικές πόλεις, στην πρωτεύουσα της Γαλλίας ο δήμαρχος του Παρισιού προχώρησε στην προμήθεια 20.000 ποδηλάτων, που τα έθεσε στην διάθεση των πολιτών για την μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από καυσαέρια και μικροσωματίδια που απειλούν τους κατοίκους που βρίσκονται σε απόγνωση από τις κυκλοφοριακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Γαλλία είναι το γεγονός ότι κεντρικό θέμα των δημοτικών εκλογών αποτέλεσε η ρύπανση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η δημοτική αρχή των Παρισίων προχώρησε στην δημιουργία γραμμής τραμ, λεωφορειοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και κατάφερε την μείωση κατά 15% της χρήσης των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσεως και κατά 30% των ρύπων! Ένα νέο μέτρο που έχει αποφασιστεί είναι η προμήθεια 2.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα διατίθενται προς ενοικίαση. Μέτρα απλά που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παραδειγματικά και για τις δικές μας... «αρμόδιες» αρχές.

 


Βρυξέλλες. Ενώ οι πολίτες της Ευρώπης αγωνίζονται για βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής τους ζωής, ενάντια σε παγιωμένες αντιλήψεις και οικονομικά συμφέροντα, οι υπεύθυνοι ηγέτες των εικοσιεπτά μελών της Ευρ. Ένωσης, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, συζήτησαν για την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος και των συνεπειών που θα έχει μακροπρόθεσμα. Σε ένα ντοκουμέντο με τίτλο «Μια ασφαλής Ευρώπη σε έναν καλύτερο κόσμο», οι υπουργοί εξωτερικών, διαβάθμισαν την διαταραχή του κλίματος ως μια επερχόμενη απειλή και ένα μεγάλο κίνδυνο πολιτικής ασφάλειας. Σύντομα μπορεί να έχουμε διαμάχες για τα πετρέλαια της Ανταρκτικής ή για τους υδατικούς πόρους. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό «οι κίνδυνοι από την αλλαγή του κλίματος είναι πραγματικοί και οι συνέπειες τους προφανείς και θα επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης και σχεδόν όλες τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας». Η αλλαγή του κλίματος χαρακτηρίζεται ως «πολλαπλασιαστής των απειλών», επειδή θα μπορούσε να ενισχύσει ήδη υπάρχουσες εντάσεις και αστάθειες. Ως παράδειγμα αναφέρονται οι συγκρούσεις για φυσικούς πόρους, όπως είναι η έλλειψη νερού, η υποβάθμιση των καλλιεργήσιμων εδαφών, η ζημιές στις παράκτιες περιοχές, η μετανάστευση για περιβαλλοντικούς λόγους, οι συνοριακές συγκρούσεις, η αστάθεια και η ριζοσπαστικοποίηση, στις χώρες που θα πληγούν από την αλλαγή του κλίματος και οι αύξηση των εντάσεων μεταξύ των κρατών που θα διεκδικούν ενεργειακούς πόρους, όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Περιοχές που κινδυνεύουν ιδιαίτερα βρίσκονται στην Αφρικανική ήπειρο, στη Μέση Ανατολή, στη Νότια και Κεντρική Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αρκτική. Η Ευρώπη που έχει έλλειψη ενεργειακών πόρων ανησυχεί εύγλωττα... όμως αντί να προβληματίζεται σοβαρότερα για την αλλαγή πορείας μακρυά από το κυρίαρχο καταστροφικό για το περιβάλλον, ενεργειοβόρρο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, προβληματίζεται απλώς για τους κατάλληλους αστυνομικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς, για την προστασία των συνόρων της από τις στρατιές των περιβαλλοντικών μεταναστών που αναμένεται να «απειλήσουν την Ευρωπαϊκή ευημερία», στα χρόνια που έρχονται.

 

Βερολίνο. Μπορεί οι ευρωπαίοι ηγέτες να προβληματίζονται για τις μελλοντικές συνέπειες της έλλειψης των ενεργειακών πόρων, όμως ήδη σήμερα οι αύξηση των τιμών των πρώτων υλών «φρενάρουν» την παραγωγή «οικολογικής ενέργειας». Λόγω των υψηλών τιμών των μετάλλων μειώθηκε η κατασκευή ανεμογεννητριών κατα 25%. Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, σχετικές με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα προσπαθήσει η γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αυτό θα γίνει με τη ρύθμιση των τιμών που καταβάλλουν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την αποθηκευμένη οικολογική ενέργεια. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η τιμή του ατσαλιού έχει διπλασιαστεί, ενώ ο χαλκός έχει γίνει τρεις φορές πιο ακριβός. Όπως είναι γνωστό η Γερμανία έχει αποφασίσει να αυξήσει μέχρι το 2020 το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 35%, από 14% που είναι σήμερα. Επίσης ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο της οικολογικής ενέργειας θα πρέπει να διπλασιαστεί τα επόμενα δώδεκα χρόνια, φτάνοντας τις 500.000 άτομα. Ο στόχος αυτός βέβαια δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πολιτική υποστήριξη. Οι προβληματισμοί αυτοί της γερμανικής κυβέρνησης... δεν φτάνουν εννοείται στα αυτιά των Ελλήνων υπευθύνων για την ανύπαρκτη ενεργειακή πολιτική, ούτε ως ψίθυροι, αφού έχουν αποφασίσει και είναι σίγουροι ότι το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες των νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας... από ρυπογόνους λιθάνθρακες! Εννοείται βέβαια ότι τα χρηματικά πρόστιμα που θα επιβληθούν στη χώρα μας, λόγω της μη τήρησης των συμφωνηθέντων βάσει του πρωτοκόλλου του Κυότο, θα κληθούν να τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 81, 4/08

 

 

Επιστροφή