Ενότητα :Τεύχος 81, Απρίλιος 2008

Τίτλος : ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ: Ετοιμάζουμε το σαρακοστιανό μας τραπέζι με ασφαλή τρόφιμα

Διαβάστηκε: 780 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Ετοιμάζουμε το σαρακοστιανό μας τραπέζι με ασφαλή τρόφιμα

 

Ενωση Καταναλωτών Καβάλας

 

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας εύχεται στους καταναλωτές να ολοκληρώσουν τον εορτασμό τις Αποκριάς με ασφάλεια, χωρίς εκπλήξεις για την τσέπη τους και υπενθυμίζει κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε καθ' όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής στα τρόφιμα που θα αγοράσουμε αυτό το χρονικό διάστημα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Πιο συγκεκριμένα:

1. όταν αγοράζουμε φρέσκο χταπόδι, καλαμάρι και σουπιά πρέπει: η επιφάνεια τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια τους γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, τα πλοκάμια και οι βεντούζες τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα

2. όταν αγοράζουμε στρείδια, μύδια, αχιβάδες και κυδώνια εφόσον πωλούνται με το κέλυφος πρέπει να είναι ζωντανά, δηλαδή το κέλυφος να είναι κλειστό και να ανοίγει δύσκολα, μετά το άνοιγμα η σάρκα να είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή και να συστέλλεται όταν την πιέζουμε με το πιρούνι ή ρίξουμε επάνω της μερικές σταγόνες λεμόνι.

3. τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να διατηρούνται επάνω σε πάγο και η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή συνεκτική και να μυρίζουν θάλασσα

4. για τις κονσέρβες ιχθυηρών ισχύουν όσα και για όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα δηλαδή να αναγράφονται στη συσκευασία η ημερομηνία λήξης, η επωνυμία του παρασκευαστή ή και εισαγωγέα, η χώρα προέλευσης και να μην παρουσιάζουν εξωτερικά στοιχεία αλλοίωσης όπως σκουριά, διογκωμένη συσκευασία, διαρροή εσωτερικού υγρού

5. όταν αγοράζουμε παστό μπακαλιάρο, λακέρδα, τονολακέρδα, άλλα παστά ή καπνιστά ιχθυηρά πρέπει να προσέχουμε να μην παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης στο χρώμα, τη σάρκα και την οσμή τους.

6. όταν αγοράζουμε ταραμά να μην έχει μούχλα, ξήρανση ή τάγγιση

7. όταν αγοράζουμε φρέσκιες γαρίδες, γάμπαρη να προσέχουμε η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική, διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα και να μην έχουν μαύρες κηλίδες, τα πόδια τους να είναι στερεωμένα στο σώμα και σκληρά.

8. να μην ξεχνάμε τέλος ότι η τιμή του προϊόντος να είναι καθαρογραμμένη και σε εμφανές σημείο και να υπάρχει η ένδειξη «αλιευμένο» ή «υδατοκαλλιέργειας» καθώς και περιοχή αλίευσης. Προκειμένου για εγχώριο προϊόν τίθεται η ένδειξη «Ελλάδα»

* Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα μη διστάζετε να το αναφέρετε στην Ένωση Καταναλωτών Καβάλας (2510 223000, 243942, 25930 23794 6942482314)

ή στην Διευθ/νση Εμπορίου, ή στη Διευθ/νση Κτηνιατρικής

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 81, 4/08

 

Επιστροφή