Ενότητα :Τεύχος 81, Απρίλιος 2008

Τίτλος : ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Να σταματήσει αμέσως το ανόητο έργο του φράγματος στον Αποσελέμη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηρακλείου!

Διαβάστηκε: 616 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Να σταματήσει αμέσως το ανόητο έργο του φράγματος στον Αποσελέμη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηρακλείου!

 

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

 

Με έκπληξη και ανάμικτα συναισθήματα ικανοποίησης και πικρίας παρακολουθούμε αυτές τις μέρες τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη να ανακοινώνει ότι έχει πειστεί για την αξιοπιστία της μελέτης υδρομάστευσης πάνω από τις πηγές του Αλμυρού με σκοπό την ύδρευση του Ηρακλείου με ποσότητες νερού που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της πόλης και με κόστος τουλάχιστον 15 φορές μικρότερο από αυτό του φράγματος στον Αποσελέμη.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2005 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους πολίτες για να σταματήσει αυτό το ανόητο έργο του φράγματος στον Αποσελέμη, είχε διοργανώσει επιστημονική ημερίδα, με θέμα τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη κατασκευή του, στην οποία μεταξύ των άλλων εναλλακτικών λύσεων για την ύδρευση του Ηρακλείου που παρουσιάστηκαν από έγκριτους επιστήμονες είχε καλέσει και τον καθηγητή κ. Διονύσιο Μονόπωλη ο οποίος παρουσίασε την μελέτη υδρομάστευσης που είχε ήδη χρηματοδοτήσει η ΔΕΥΑΗ. Ενώ η πρόταση του κ. Μονόπωλη στον δικτυακό τόπο της ΔΕΥΑΗ χαρακτηριζόταν ως «η οριστική και μακροπρόθεσμη λύση του υδρευτικού προβλήματος του ευρύτερου Δήμου Ηρακλείου και των όμορων οικισμών», ο ίδιος λοιδορήθηκε και απαξιώθηκε έντονα από τους εκπροσώπους του Δήμου, χωρίς να σεβαστούν ούτε την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, στη σύσκεψη στις 21.2.2005 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Έκτοτε, η πρόταση έμεινε στα συρτάρια του Δήμου Ηρακλείου χωρίς ποτέ να μάθουμε την πραγματική αιτία. Αντίθετα ο κ. Κουράκης είχε σπεύσει με δική του πρωτοβουλία να παραστεί στην εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του δήμου Χερσονήσου κατά του φράγματος στον Αποσελέμη για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του έργου, παρουσιάζοντάς το ως την μοναδική λύση για την ύδρευση του Ηρακλείου!

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το έργο του φράγματος ανόητο και επικίνδυνο και έχει προτείνει σειρά από απολύτως ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση του νερού βασισμένη σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Ανάμεσα στις προτάσεις της είναι τα ήπια έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα της Δίκτης και της Ίδης και η ήπια αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού, πιθανόν με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης ή με την υδρομάστευση. Κύρια παράμετρος όμως των προτάσεών της είναι οι πολιτικές και πρακτικές εξοικονόμησης νερού και η αντιμετώπιση των απωλειών του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου που σήμερα είναι πολύ πιθανόν να ξεπερνά τα 9 εκ. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσοστό μεγαλύτερο του 50%! (Δυστυχώς η ΔΕΥΑΗ, αν και της έχουμε ζητήσει εγγράφως να μας ενημερώσει, από τις 16.10.2007, με τα πρόσφατα στοιχεία για τις απώλειες του δικτύου, μέχρις στιγμής αρνείται να το κάνει).

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το φράγμα στον Αποσελέμη υπολογίζεται να έχει απολήψιμες ποσότητες περίπου 11,5 εκ. κυβικά μέτρα ετησίως εκ των οποίων αντιστοιχούν στο Ηράκλειο περίπου 6 εκ., ενώ το έργο θα στοιχίσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ! Ταυτόχρονα οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία είναι εξαιρετικά ασύμμετρες και σοβαρές: έχει αποψιλώσει μια ολόκληρη κοιλάδα 3.000 στεμμάτων με πάνω από 50.000 δέντρα, έχει πληγώσει βάναυσα τα δυτικά πρανή της κοιλάδας με την διάνοιξη του νέου επαρχιακού δρόμου, θα θάψει ένα μεσαιωνικό χωριό με σπουδαία αρχιτεκτονική αξία και μια εκκλησία του 15ου αιώνα, θα καταστρέψει το φαράγγι της Αμπέλου (ο αρχαίος δρόμος επικοινωνίας με το Οροπέδιο Λασιθίου), θα βλάψει σοβαρά το Οροπέδιο στην περιοχή του Χώνου, θα κλέψει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου σε βάρος του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών περιμετρικά της Δίκτης, έχει ήδη θέσει σε δοκιμασία τον κοινωνικό ιστό και την επιχειρηματικότητα της περιοχής της Λαγκάδας και θα θέσει σε μόνιμο κίνδυνο το χωριό Ποταμιές που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το φράγμα και κάτω από το σημείο επικινδυνότητας σε περίπτωση θραύσης.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι καμία ομάδα ειδικών επιστημόνων στη χώρα μας δεν συμφώνησε ποτέ με το έργο παρά μόνο ...οι ακριβοπληρωμένοι μελετητές του έργου! Το αστείο θα είναι να ακούσουμε τώρα ότι το νερό που θα προέρχεται από την υδρομάστευση ή την αφαλάτωση θα οδηγείται στο φράγμα του Αποσελέμη σε απόσταση 50χμ. για να επιστρέψει πάλι στο Ηράκλειο για κατανάλωση!

Μπροστά λοιπόν στα νέα δεδομένα που μας δικαιώνουν και αφού, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Δήμαρχος Ηρακλείου, έχει πειστεί ότι υπάρχουν αξιόπιστες και συμφέρουσες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα προκαλέσουν τόσο δραματική καταστροφή, του ζητάμε να πρωτοστατήσει και να αγωνιστεί μαζί μας να σταματήσουν αμέσως τα έργα στον Αποσελέμη και στη Λαγκάδα και να αποκατασταθεί το τοπίο, η ζωή και η προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 81, 4/08

 

Επιστροφή