Ενότητα :Τεύχος 81, Απρίλιος 2008

Τίτλος : Δημητρακούδη Φάνη, Αναζητώντας λύση

Διαβάστηκε: 630 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

Αναζητώντας λύση

 

Φάνη Δημητρακούδη

 

Τι απέγινε άραγε το πρόγραμμα για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχε αναγγελθεί για να μην καταλήγουν οι ηλεκτρονικές συσκευές στις χωματερές; Τρία τηλέφωνα, απάντηση καμία.

Η χώρα μας συλλέγει ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αναφορικά με την ανακύκλωση κι όπως φαίνεται θα συνεχίσει να το διατηρεί, μη εννοώντας να αντιμετωπίσει τα θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας στα σοβαρά.

Δυστυχώς για μας, δεν περιμέναμε καλύτερα, αφότου φτάσαμε να καταπιούμε βουβοί και μοιραίοι τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, διατηρώντας ψηλά τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, τοποθετώντας τον στην πρώτη θέση μεταξύ των κατάλληλων για την ηγεσία της χώρας. Μπορούμε να στοιχηματίσουμε για τις εξελίξεις που σίγουρα και αρκετά σύντομα θα σκάσουν μύτη: ανυδρία, περισσότερες καταστροφικές πυρκαγιές, ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια, περαιτέρω άνοδο των τιμών, αύξηση της ατμοσφαιρικής και υδατικής ρύπανσης, επιδείνωση του κυκλοφοριακού.

Ίσως να μην είμαστε όσο έξυπνοι λογίζουμε τον εαυτό μας. Σχεδόν ποτέ δεν προλαβαίνουμε τις εξελίξεις, μόλο που κραυγαλέα προαναγγέλλεται η άφιξη τους. Σχεδόν ποτέ δεν αντιμετωπίζουμε με ευφάνταστο, πρωτοποριακό ή έστω σώφρονα λογικό τρόπο τις έξωθεν απειλές. Συνήθως τρέχουμε να σώσουμε ό,τι δεν σώζεται, επιστρατεύοντας αποσπασματικά, εμβαλωματικά και παρωχημένα μέτρα. Η προοδευτικότητα μιας κοινωνίας έγκειται στο να προβλέπει και να κινείται εγκαίρως με ευφυΐα για να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, να διασφαλίσει τη μακροημέρευση της, με τρόπους που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, μη σπρώχνοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Στη σύγχρονη Ελλάδα, πολίτες και πολιτικοί αναβάλλουμε για αύριο ό,τι έπρεπε να έχουμε επιλύσει χθες. Τα προβλήματα διογκώνονται μαζί με τους τόνους των σκουπιδιών που ξεφορτώνονται στις ίδιες χωματερές, χέρι-χέρι με τη φοβική νοοτροπία, λίπασμα στη συντήρηση, που δεν τολμά να αμφισβητήσει, να διευρυνθεί, να ανατρέψει.

Λοιπόν από που άρχισα; Το κομπιούτερ στην ανακύκλωση ή στη μαύρη σακούλα των σκουπιδιών;

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 81, 4/08

 

Επιστροφή