Ενότητα :Τεύχος 82, Μάιος2008

Τίτλος : Παπαδημητρίου Ευθύμης, Διεθνή Οικολογικά Νέα

Διαβάστηκε: 657 φορές!

Πλήρες Κείμενο :   


Αρχή κειμένου

 

ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

 

                                    ΕΥΘΥΜΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Διαμαρτυρίες και ταραχές έχουν ξεσπάσει σε πολλές χώρες, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των τροφίμων. Σε διάστημα δύο μηνών οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν 75%, ενώ οι του σταριού ανέβηκε 120%, σε σχέση με τα περσινά δεδομένα, διπλασιάζοντας την τιμή του ψωμιού στις πιο φτωχές χώρες. Το Καμερούν, η Νιγηρία, η Μπουρκίνα Φάσο στην Αφρική, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες έζησαν τις πρώτες εξεγέρσεις που κόστισαν, στην Αϊτή, τη ζωή τουλάχιστον πέντε διαδηλωτών και οδήγησαν στην αποπομπή του πρωθυπουργού της χώρας. Οι «εγκέφαλοι» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε πρόσφατες, κατεπείγουσες συνεδριάσεις τους, προβληματίζονται για την εξεύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση του προβλήματος ! Προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις τιμές των τροφίμων για να κατευνάσουν την κοινωνική αναταραχή, που τείνει να γενικευτεί. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας ζήτησε την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, που δεν μπορεί να περιμένει, όπως είπε, μέχρι τον Ιούνιο οπότε θα γίνει η συνάντηση της ομάδας των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών ! Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών είναι αυξημένη ζήτηση και χρήση των σιτηρών για την παραγωγή βιοκαυσίμων. ως δήθεν εναλλακτική πηγή ενέργειας των πλουσίων καταναλωτικών χωρών! Άλλοι λόγοι είναι η αυξημένη ζήτηση σιτηρών από την Ασία και η ξηρασία που έπληξε την Αυστραλία. Έτσι λοιπόν . το κυρίαρχο, καταστροφικό παραγωγικό /καταναλωτικό μοντέλο, αφού οδήγησε στην διαταραχή του κλίματος και στην ξηρασία. προχωρεί και σε άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, απειλώντας και τις στοιχειώδεις διατροφικές ανάγκες των φτωχών χωρών . που άρχισαν να εξεγείρονται.

 

             -------------------------

Βερολίνο . Ο υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας ετοιμάζεται να αποσύρει κυβερνητική απόφαση σχετικά με τη χρήση βιοκαυσίμων από τα αυτοκίνητα. Πάνω από τρία εκατομμύρια αυτοκίνητα επρόκειτο να χρησιμοποιούν βενζίνη με περιεκτικότητα έως και 10% αιθανόλης. Το μέτρο που επρόκειτο να συνοδεύεται και με φορολογικές ελαφρύνσεις είχε αμφισβητηθεί έντονα λόγω της περιορισμένης οικολογικής του χρησιμότητας. Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι «εθνικοί στόλοι» νέων αυτοκινήτων θα πρέπει, από το 2012, να εκπέμπουν μόνο 120 γραμ, διοξειδίου του άνθρακα, για κάθε χιλιόμετρο κίνησης τους ! Οι Γερμανοί ήλπιζαν 10γραμ. λιγότερες εκπομπές να τις πετύχουν με τη βιοκαυσίμων. Βέβαια η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, που φημίζεται για τα μεγάλα, βαρειά και με μεγάλη ιπποδύναμη αυτοκίνητα της, αντέδρασε δυναμικά και μάλλον χρησιμοποίησε ως μοχλό πίεσης την περίφημη ADAC, την οργάνωση αυτοκινητιστών της Γερμανίας, που προειδοποιεί ότι οι μηχανές παλιάς τεχνολογίας δεν αντέχουν τη χρήση βιοκαυσίμων. Εννοείται ότι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συμφωνούν με τις αντιρρήσεις για άλλους βέβαια λόγους. Τα καύσιμα από φυτικές πρώτες ύλες, που προτάθηκαν για την προστασία του κλίματος, έχουν πέσει σε γενική ανυποληψία, αφού διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο ανεβάζουν τις τιμές του καλαμποκιού και άλλων φυτών στα ύψη, αλλά και το οικολογικό τους ισοζύγιο είναι μάλλον αρνητικό αφού οι καλλιέργειές τους οδηγούν στην αποδάσωση για την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, καλαμποκιού και σιτηρών, που είναι υδροβόρρες, απαιτούν λιπάσματα και χημική επεξεργασία, που επιβαρύνει το περιβάλλον . Η απάντηση είναι φυσικά ο περιορισμός του ορίου ταχύτητας των οχημάτων και η κατασκευή μικρών σε κυβισμό οχημάτων, με βελτίωση της αποτελεσματικότητας τους. Φαίνεται ότι έρχονται «δύσκολοι καιροί» για τα προκλητικά και θηριώδη τσιπ 4χ4, με τα οποία έχει γεμίσει η Ελλάδα και τα οδηγούν απαίδευτοι και προκλητικοί, νεόπλουτοι συμπολίτες ( ; ) μας .

 ----------------------------------------------

 

Λονδίνο. Μια πιο ευχάριστη είδηση μας έρχεται από την Αγγλία. Τα πλοία πρόκειται να γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον ! Όπως είναι γνωστό σε όλους μας τα πλοία μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν ακάθαρτο πετρέλαιο, που συγκαταλέγεται στα πιο βλαπτικά για το περιβάλλον καύσιμα στον κόσμο. Επιτέλους η οργάνωση του ΟΗΕ για τη Ναυσιπλοΐα αποφάσισε να μειώσει δραστικά τα όρια περιεκτικότητας του πετρελαίου σε θειάφι. Έτσι τα φορτηγά πλοία και τα τάνκερ θα υποχρεωθούν στο μέλλον να πάψουν να κινούνται. με τα απόβλητα των διυλιστηρίων ! Η απόφαση που πάρθηκε στο Λονδίνο, ύστερα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, προβλέπει τη μείωση των βλαπτικών εκπομπών ρύπων στο 1/9 των σημερινών. Το θειάφι που δημιουργείται κατά την καύση του μαζούτ ενισχύει την δημιουργία αιθάλης και μικροσωματιδίων και συντελούν στο σχηματισμό διοξειδίων του θείου, μολύνοντας το αέρα και το νερό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι εκπομπές ρύπων από τα πλοία θεωρούνται υπεύθυνες για 60. 000 πρόωρους θανάτους το χρόνο. Ας σημειωθεί ότι τα «μικροσυμφέροντα» των εφοπλιστών είχαν μέχρι σήμερα εμποδίσει τα 167 μέλη της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ να αποφασίσουν νωρίτερα για καθαρότερα καύσιμα στα πλοία. Η απειλή της Ευρ. Ένωσης ότι θα λάβει σκληρά μέτρα για τον διάπλου των θαλασσών και των παραλιακών ζωνών της. λύγισε τις αντιστάσεις τους.

 

Δαίμων της Οικολογίας,

τ. 82, 5/08

 


 

Επιστροφή